2024. március 29. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2020. március 12. 14:00

Milyen idő vár ránk március idusa után?

A rendkívül enyhe február után sokan emlegették, hogy „meglesz ennek még a böjtje”. De vajon mit mutatnak a számok, milyen tendencia várható a középtávú előrejelzések alapján?

Ami nagy biztonsággal kijelenthető, hogy a jövő hét időjárása a korábbiakhoz képest jóval nyugodtabb lesz. Márciusban a gyengülő nyugati áramlás uralmát egyre inkább egy anticiklon veheti át. Éppen ez a folyamat zajlik le a következő napokban.

Emiatt március 16. után (ahogy most hétvégén is) nagyrészt enyhe, száraz időnk lesz sok napsütéssel. Hajnali fagyok viszont a hét elején még előfordulhatnak, ami a magához térő természet számára még okozhat meglepetéseket, gondokat.

A jövő hét végén és a hónap utolsó hetében azonban fordulhat a kocka. Az anticiklon Európa északi, északnyugati területei fölé húzódhat, ami megnyithatja az utat a sarkvidéki, hideg légtömegek előtt. A legtöbb előrejelzés alapján ekkor a hőmérséklet már az átlag közelébe, illetve az alá csökkenhet, változékonyabb, szelesebb, csapadékosabb lehet az idő. Hogy ez együtt járhat-e egy késői havas periódussal, azt még korai lenne kijelenteni, de semmiképpen sem zárható ki.

Fontos megjegyezni, hogy 15-20 napos (pláne még hosszabb) időtáv felett már nincs értelme napi bontású, fokra pontos előrejelzéseknek, ezek beválása ugyanis rendkívül alacsony, szakmailag pedig nem helytállóak. Tendenciákat viszont vizsgálhatunk, tapasztalataink alapján ezek az előrejelzések jól visszaadják a várható nagytérségi helyzetet.