2024. március 28. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2020. január 13. 11:11

Legfontosabb tudnivalók az előttünk álló hidegpárnás időszakról

Mit érdemes tudni a következő szűk egy hét időjárását meghatározó hidegpárnáról.

Meddig fog tartani?
A hétvégéig legalább részleges hidegpárna várható. A következő jelentősebb front, ami kisöpörheti a párás levegőt, szombaton jöhet.

 

Mindenhol lesz?
A legfrissebb előrejelzések alapján nem, az ország déli és nyugati tájain lesz esély a felhőtakaró felszakadására, és így napsütésre is.


Mit okoz?
Az ország nagyobb részén párás, borongós, szürke, és viszonylag hideg időt, de nagy csapadékot és – a Kisalföld kivételével – jelentős légmozgást nem.

 

De azért lesz havazás?
Hagyományos értelemben biztosan nem, de ipari havazás lesz, sőt, már most is előfordul (a gyárkéményeket elhagyó szilárd szennyezőanyagokra fagy ki a levegőből a víz, így keletkezik az ipari hó). Emellett ónos szitálás sem kizárt, ami veszélyt jelenthet a közlekedésre.

 

Ismét rossz lesz a levegő?
Igen, sőt, már most is az. Romló tendencia várható, főként a szálló por koncentrációja szállhat el.

 

Nem hangzik jól, de minek örülhetünk?
Nem sok jót tartogat ez a helyzet, de a tartósan ködbe burkolózó tájakon zúzmara ékesítheti a fákat, tereptárgyakat, illetve a hét elején legmagasabb csúcsainkról napsütésben csodálhatjuk a ködtengert.

 

Mennyire biztos mindez?
A részleges hidegpárna fennállása a hét végéig biztosnak mondható, abban viszont nagy a bizonytalanság, hogy eközben hol és milyen mértékben szakad fel a felhőzet. Szürkeségre inkább keleten, napsütésre inkább nyugaton lesz esély, a részletek viszont "ködösek". A hiba pedig jelentős lehet, a borús tájakon ugyanis akár 8-10 fokkal is hidegebb lesz, mint ahol kisüt majd a nap. Emiatt érdemes lesz figyelni a friss előrejelzéseket.

 


Kapcsolódó oldalak:


A borult, ködös tájakon hószállingózás, ónos szitálás bárhol előfordulhat...



...kedvezőtlenek a látási viszonyok, de...


...550-700 m magasság felett már tiszta az égkép