2024. április 20. szombat
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2019. november 24. 13:00

Megmenekültek a meteorológiai műholdak

Az elmúlt csaknem egy hónapban Egyiptomban zajlott a Rádiókommunikációs Világkonferencia, amelynek egyik kiemelt célja volt, hogy rendezzék az új 5G technológia és a meteorológiai (valamint egyéb földtudományi célú) műholdak frekvencia-ütközéséből adódó problémákat.

Mi az alapprobléma?

A meteorológiai műholdakkal nyert egyik legfontosabb információ a légköri vízgőz mennyiségének meghatározása, ami fontos bemenő adat a számítógépes előrejelző modellek számára. A gondot az okozza, hogy az új, 5G technológia által használt frekvencia sáv "belelógott" volna abba a tartományba, amelyen a műholdak a vízgőz mennyiségét képesek meghatározni.

Kinek van igaza?

Mivel a telekommunikációban is egyre nagyobbak az igények, egyre több (szélesebb) frekvencia sávra van szükség, ráadásul a nagyobb adatátvitel is csak bizonyos frekvenciákon lehetséges. A földtudományi célú megfigyelések terén sincs nagy mozgástér. Az egyes mennyiségeket, jelenségeket csak adott hullámhosszú sugárzások detektálásával lehet megfigyelni, mérni, itt semmiféle választási, módosítási lehetőség nincs.

Mire jutottak a konferencián?

Természetesen a kompromisszum volt a legfontosabb, hiszen mindkét oldal legitim követelésekkel állt elő. A sajtóközlemény szerint a nemzetközi mobil telekommunikáció (benne az 5G) számára az eddiginél több frekvencia sávot jelöltek ki (ezek: 24.25-27.5 GHz, 37-43.5 GHz, 45.5-47 GHz, 47.2-48.2 és 66-71 GHz), amelyek viszont nem érintik, csak szomszédosak a meteorológiai célú sávokkal (22.55-23.15 GHz). Ez mindenképp egy szép eredménynek tűnik, kíváncsian várjuk a megvalósítást.

Forrás: www.itu.int/en/mediacentre/Pages/2019-PR24.aspx