2024. április 19. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2019. szeptember 15. 20:20

Röviden a meteorológiai műholdakról

Szemet gyönyörködtető műholdképek segítik a meteorológusok munkáját. A számtalan típusú műholdkép nem csak az aktuális helyzet megismerésére, de az előrejelző modellek számításainak pontosítására is használható. A Föld körül keringő és „lebegő” számtalan műhold nem csak az ún. látható tartományban készít képeket (hasonló ahhoz, ahogy mi is látnánk a műholdról), hanem sok más sugárzási csatornára is érzékeny a „szeme”.

A különböző hullámhosszokon beérkező információt kombinálhatjuk is, hogy még színesebb, és még árulkodóbb képeket nyerhessünk a felszínről és a légkörről egyaránt. Ezen képeknek köszönhetően láthatunk a sötétben is, sőt, olyan légköri jelenségek is előtűnnek a képeken, amik szabad szemmel nem láthatók.

 

Az előrejelzők számára a műholdképek elsősorban az aktuális helyzet felmérésében és az ultra rövidtávú előrejelzések készítésében nyújtanak segítséget. A számítógépes modellek számára azonban az ún. kezdeti feltételek megadása miatt fontosak. A bolygó legnagyobb részéről ugyanis nincs közvetlen mérési adatunk, gondoljunk csak a hatalmas óceáni felszínekre. A műholdas mérésekkel azonban nagy területről gyűjthető információ a felszín hőmérsékletéről, a légnedvességről, és persze a felhőzet mennyiségéről egyre jobb minőségben.

Az európai meteorológiai műholdak (METEOSAT) új, harmadik generációja várhatóan 2021-ben áll hadrendbe, így még pontosabbá válhatnak majd a számítások.

 

Kapcsolódó oldalak:


A "kombinált" műholdképekkel éjjel-nappal meghatározható,
milyen típusú felhőzet borítja az eget


A meteorológusok éjjellátó kamerája az infravörös műholdkép


A különböző légtömegeket is elkülöníthetjük a színezésnek köszönhetően


A légkör "röntgen" képe a vízgőz elnyelési sávban készülő műholdkép, amely
a felső légkör áramlási viszonyairól ad információt