2024. március 29. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2019. augusztus 8. 20:00

Röviden a hullámzó frontokról

Hazánk időjárására igen gyakran hullámzó, hullámot vető frontok vannak hatással. Míg Nyugat-Európa nagyobb részén általában "háborítatlanul" átrobognak az időjárási frontok, addig közelünkben sokszor megtorpannak, lassan, "oldalazva" haladnak tovább, megnehezítve ezzel a pontos előrejelzést.

Mi az a front?
Meleg és hideg légtömegeket elválasztó határfelület, amit a térképeken vonalként jelenítünk meg.

 

Hogy alakul ki a hullámzó front?
Ha a nagy magasságban fújó szelek (jet stream) "keresztülfújnak" a fronton, akkor az többnyire gyorsan, hullámzás nélkül helyeződik át. Ha viszont az áramlás úgy alakul, hogy a jet közel párhuzamosan fúj a fronttal, akkor az lelassul, egyes részei előresietnek, máshol lelassulnak, a korábban tisztán hidegfront meleg és hideg szakaszokra esik szét. A térképen ilyenkor a korábban közel egyenes frontvonal már kanyargós formát ölt.


Nem csak a magassági szelek, de a domborzat is beleszól a hullámzásba. Sőt az Alpok vonulatai képesek szó szerint megállítani az alsó 1-2 km-en áramló hideg levegőt. A hegyeket észak és dél felől megkerülő levegő ilyenkor előrébb jut, mint a megtorpant légtömeg, így bekövetkezik a hullámvetés.

Mivel jár az időjárási front lassulása?
Hullámzó frontok idején gyakoribbak a heves zivatarrendszerek, sokszor nagyobb csapadékkal járnak, mint gyorsan átvonuló társaik, nem mellesleg pedig növelik az előrejelzés bizonytalanságát. A kedden-szerdán érkező front esetében majd megfigyelhetjük a hullámzást, ezzel együtt pedig esély kínálkozik jelentősebb csapadékra is...