2024. április 19. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2018. november 17. 18:18

Változik a hőmérséklet definíciója

Nincs szó arról, hogy ezentúl a víz ne nulla fokon fagyna meg, de több más mértékegységgel együtt a Kelvin is új definíciót kap. Ez természetesen az emberek 99%-át nem fogja érinteni, a teavíz ugyanakkor fog felforrni, és az első hópelyhek is éppen úgy fognak lehullani, mint tették volna a változtatások nélkül.

A Párizs melletti Versailles-ban a több mint ötven ország tudósainak részvételével 2018. november 16-án tartották a 26. Általános Súly- és Mértékügyi Konferenciát, amelynek deklarált célja volt, hogy az alap mértékegységek meghatározását új, függetlenebb alapokra helyezzék.

A legnagyobb változás kétség kívül a kilogrammot érintette, de a meteorológiához közvetlenül legjobban kötődő hőmérsékleti mértékegység, a Kelvin meghatározását is újragondolták.

Jelenleg a Kelvin, az abszolút hőmérsékleti skála definíciója a víz hármaspontjához kötődik, jövő év májusától kezdve azonban már egy természeti állandó, a Boltzmann-állandó segítségével határozzák meg, hány fokon is fog például megfagyni a víz.


Kapcsolódó oldal: en.wikipedia.org/w/index.php?title=2019_redefinition_of_SI_base_units