2024. március 28. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2018. május 4. 09:00

Április 28-án a Felfedezők Napján jártunk

A Földgömb magazin immár 6. alkalommal rendezte meg a Felfedezők Napját, ahol szakemberek hozták testközelbe az expedíciók és a terepi kutatás izgalmas világát a család minden tagjának, egy vidám fesztivál keretein belül. Idén az egész napos előadássorozat központi témája az éghajlatváltozás volt, amely szorosan kapcsolódik az Országos Meteorológiai Szolgálat tevékenységéhez.

Éppen ezért két érdekes előadást is tartottak kollégáink: Bíróné Kircsi Andrea éghajlati szakértő arról beszélt, hol tart a melegedés 2018-ban a világban és Magyarországon, milyen időjárási szélsőségekben érezhetjük saját bőrünkön is az éghajlat változását. Zsebeházi Gabriella éghajlatkutató pedig a jövőben várható további változásokat vázolta, az Országos Meteorológiai Szolgálatnál futtatott klímamodellek eredményein keresztül.

Az érdeklődők a kiállítói térben is találkozhattak velünk, hiszen standunkon sok érdekességgel, játékokkal, mini műszer-kiállítással vártuk a hozzánk betérőket. Az évről évre nagy sikert arató 7próba játékban is részt vettünk, így egymás után építették kicsik és nagyok a környezetbarát városkákat, de sokan kipróbálták azt is, mennyire ismerik a víz körforgását és megtanulhatták hány és milyen meteorológiai állomás fedi le hazánk területét. A hiteles, pontos és elég sűrű mérések ugyanis minden meteorológiai tevékenység alapját képezik.