2024. április 19. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2018. május 2. 13:57

Tudjon meg többet a nitrogén szennyezésről!

Manapság talán már mindenki hallott az éghajlatváltozás hatásairól, és az ózonlyuk jelensége sem számít újdonságnak. De a nitrogén szennyezés veszélyeiről kevesen tudnak, pedig a 21. század egyik legnagyobb globális környezeti kihívásával nézünk szembe. A nitrogén szennyezés fenyegeti természetes vizeinket és a levegő minőségét, sőt, hozzájárul a klímaváltozáshoz és szerepe van az ózonlyuk kialakulásában is.

A nitrogén, mint kémiai elem, az élet feltétele, táplálékunk elengedhetetlen része, és a népesség növekedésével egyre többet fogyasztunk belőle. Viszont, ha nem bánunk vele megfelelően, az a fent említett következményekhez vezet. Az Edinburghi Egyetem munkatársai (köztük egy magyar kolléga is) azon munkálkodnak, hogy ez a környezeti probléma is olyan figyelmet kapjon, mint a klímaváltozás vagy az ózonlyuk.

Ennek fényében létrehozták a Nitrogén MOOC-ot (Massive Open Online Course), egy mindenki számára ingyen hozzáférhető online kurzust. A kurzus középiskolás szinten nyújt bevezetést a nitrogén szennyezés problémakörébe, melyben a készítők nem csak a környezeti kihívás hátterét világítják meg, de részletesen bemutatják a következményeket is. Kitérnek a vízkészletekre és a levegőminőségre gyakorolt hatásokra, az egészségügyi kockázatokra, illetve felvillantják a felmerülő élelmiszer-biztonsági kérdéseket is. Mindezek mellett a kurzus részeként bemutatják azt is, hogy mit tehetünk – akár a mindennapjainkban is – a nitrogén szennyezés mérséklésének érdekében.

A kurzus jelenleg angol nyelven érhető el, de az oktatóvideók angol felirattal követhetők. Így mindenki számára, aki érdeklődik környezeti kérdések iránt, a Nitrogén MOOC tökéletes lehetőséget nyújt az ismeretek bővítésére. A kurzus semmilyen elköteleződést nem igényel, mindenki a saját tempójában haladhat a leckékkel, és heti 2-3 óra ráfordítással már öt hét alatt bárki kiművelheti magát a témában.

A Nitrogén MOOC 2018. május 29-én indul. A regisztráció már elkezdődött, de csatlakozni bármikor lehet az alábbi oldalon:

 

Az angol nyelvű kisfilm ízelítőt nyújt a nitrogén szennyezésről és a Nitrogén MOOC online kurzusról
(a magyar felirattal is megtekinthető, lásd Beállítások)