2024. április 19. péntek
Meteorológiai kisfilmek

HungaroMet: 2018. október 1. 20:20

Nitrogén – egy globális probléma

A Föld népessége tart a tíz milliárdhoz, veszélyben az élelmiszer-, az ivóvíz-, az éghajlat- és az energiabiztonság. Vajon a nitrogén megoldás lehet ezekre a globális problémákra?

Az Edinburgh-i Egyetem világelső nitrogénről szóló online kurzusa elérhető magyar nyelven is.

Élelem-, ivóvíz- és energiakészleteink korlátozottak, és ezek elosztása egyenlőtlen a növekvő népesség körében – az éghajlatváltozás pedig a keserű hab a tortán. Ezekben a globális kihívásokban a nitrogénnek kulcsszerepe van. Ezen a kurzuson megtanulható, hogy a nitrogén mennyire elválaszthatatlan az emberi civilizációtól, és hogy a jövőben vajon megmentőnk vagy ellenségünk lesz-e?

A nitrogén egyszerre különleges és hétköznapi. A vizet vörössé, az embert kékké változtatja. Egyszerre klímabarát és környezetszennyező ellenség. Hozhat fenséges lakomát, de fenyegethet éhínséggel is.

Ezen az innovatív kurzuson előképzettségedtől függetlenül megismerhető a nitrogén és a globális változások alapelvei, és megtudható, hogy a nitrogén milyen kihívásokat jelent, és milyen lehetőségeket rejt magában. Témakörök: az élelmiszer-biztonság, az éghajlatváltozás, a lég- illetve a vízszennyezés, az emberi egészség és még sok más.

A tanfolyamot az Edinburghi Egyetem díjnyertes kurzusfejlesztői csapata alkotta meg, mely közérthető, szakértői képet ad a nitrogénhez kapcsolódó globális kihívásokról, illetve bemutatja, hogy a nitrogén hogyan fenyegeti az emberiséget és hogy hogyan kezelhetnénk jobban.

Olyan oktatóktól lehet tanulni, akik többévtizedes tapasztalattal rendelkeznek a nitrogén és a globális változások kutatásában. Ez a világelső kurzus vezető brit és indiai kutatók együttműködéseként jött létre a NEWS India-UK virtuális központ keretében, és nem utolsó sorban egy magyar meteorológus szakember is részt vesz benne.



A kurzus teljes tananyaga ingyenes, és a tanfolyam elvégzésének nincsenek időbeli korlátai.
A kurzushoz itt lehet csatlakozni: www.edx.org/course/nitrogen-a-global-challenge-hungarian

Kapcsolódó oldalak
: