2024. március 28. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2022. április 27. 13:28

2022. áprilisi nemzetközi agrometeorológiai helyzetkép európai termésbecslésekkel

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett jelentősebb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze, valamint néhány főbb növényre vonatkozó termésbecslést mutatunk be.

A műholdas méréseken alapuló legfrissebb globális VHI index térkép (1. ábra) alapján a természetes és a kultúrnövényzet nincs jó állapotban (vörös területek) többek között Ukrajna középső részén, nagy területen Észak-Amerikában, Brazília középső vidékén. Jelentősebb, vegetációs időszakban lévő aszállyal sújtott területek Ukrajna, Marokkó, Mozambik, Paraguay és Texas térségében fordulnak elő (2. ábra). A márciusi csapadékösszeg anomália globális térképén nagy területeken láthatunk jelentős csapadékhiányt a sokéves átlaghoz képest: Afrika középső sávja ebben a hónapban is kevesebb esőt kapott, de jelentős a hiány Indiában, Európa legnagyobb részén, de Argentínában és Brazíliában is nagy területen (3. ábra).

Európa
2022. március 1. és április 18. között összességében Nyugat- és Észak-Európában az időjárási körülmények általában kedvezőek voltak a növények fejlődése szempontjából (4. ábra). A tavaszi vetések is optimálisan elvégezhetőek voltak. Dél-Európa több térségében ezzel szemben nem voltak ideálisak körülmények, emiatt arrafelé csökkentek a terméskilátások.

A vizsgált időszakban az átlagosnál kissé enyhébb (0,5-2 Celsius fokkal) időjárás uralkodott Franciaországban, a Benelux államokban, a Brit-szigeteken és a Skandináv-félszigeten (5. ábra). Az átlagosnál 0,5-2 fokkal hűvösebb volt az idő Dél-, Közép- és Kelet-Európában, a leghidegebb Románia, Bulgária, Görögország és Törökország területén volt, errefelé 2-4 fokkal maradt el az átlagtól a hőmérséklet. A fagyos napok száma szinte egész Európában jócskán meghaladta az átlagot.

Az átlagosnál csapadékos volt az idő Közép- és Dél-Spanyolországban, valamint Portugáliában (6. ábra). Errefelé 50-100 százalékkal is meghaladta a szokásos értéket a lehullott csapadék mennyisége, mely a 2021. ősze óta tartó aszályos időszakot zárta le. Szintén több csapadék hullott a szokásosnál Oroszország nyugati részén és a Skandináv-félsziget nyugati területein. Ezzel szemben szárazabb idő volt az átlagosnál egy széles sávban Franciaország északi részétől a balti térségig, Olaszország középső és északi részén, Franciaország déli részén és Ausztria, Csehország, Szlovénia, Horvátország, Magyarország, Románia és Ukrajna nyugati területein.

Spanyolország és Portugália déli részén a kiadós esők bár megszüntették az aszályt, de túl későn érkeztek: a növények már nem tudnak teljesen helyre állni, ezeken a részeken termésveszteség várható. A déli Murcia tartományban a heves esőzés és jégverés a gyümölcsösökben okozott jelentős károkat. Spanyolország középső részén a csapadék csak annyira volt elég, hogy a talajnedvesség ne csökkenjen tovább. Továbbra is aszály van Olaszország északi, középső és délnyugati részén, a száraz körülmények hátráltatják a növények fejlődését és a nyári növények vetését.

Április első napjaiban nagy területen fordult elő rendkívül hideg időjárás Spanyolország középső részétől egészen a Balti-térségig. A leghidegebb napokon a hőmérséklet -6, -8 fokig csökkent Spanyolországban, Franciaország középső részén és Németországban (7. ábra). A kalászosokra ez a hideg csak korlátozottan hatott, mivel korábban érkezett, mint a nagyon érzékeny virágzás fenológiai fázisa. Az őszi káposztarepcét azonban a virágzás kezdeti fázisában kapta a fagy, valószínűleg kissé csökkennek emiatt a hozamok, bár a repce könnyebben regenerálódik, a sérült virágok helyett újakat hoz. A fagyok a gyümölcsösökben jelentős károkat okoztak, különösen Spanyolországban.

Vetési körülmények

tavaszi árpa
Spanyolországban, az Unió legnagyobb tavaszi árpa termelői országában a vetést februárra befejezték és a kultúrák jó állapotban vannak. Szintén befejeződött és sikeres volt a vetés Franciaországban, a Benelux-államokban, Dániában, Svédországban, Németországban, Írországban, az Egyesült Királyságban. Közép-Európában jól haladt a vetés a száraz időben, de a felső talajréteg száraz, így csúszott a kelés. A balti térségben április második felében zajlik a vetés, a hideg idő akadályozta a munkák korábbi indulását.

cukorrépa
Március második felében kedvező hőmérséklet és talajnedvesség segítette Franciaországban a cukorrépa vetési kampányát, melyet egy 10 napos időszakon belül be is fejeztek. Április első napjaiban fagyos napok következtek, amelyek helyenként károkat is okoztak a növényekben a kelésnél és egyes táblákat újra is kellett vetni. Németországban és Lengyelországban optimális időben tudták elkezdeni a vetést március közepén.

kukorica
Nyugat-Európában a vetési kampány március végén, április elején kezdődött, kis késéssel az előző évekhez viszonyítva. Franciaországban és Németországban a vetést segítette a melegebb és csapadékosabb időjárás, amely április első hete után következett.  Olaszországban és Spanyolországban később indult a vetés a száraz talaj miatt, de nagyon eltérőek a körülmények a csapadék egyenetlen eloszlása miatt. Olaszországban a víztározók szintje nagyon alacsony és ez jelentősen kihathat a nyári öntözésre. Spanyolországban a víztározók szintje emelkedett márciusban, de még így sem éri el a kívánatos szintet, a nyáron vízfelhasználási korlátozások is előfordulhatnak. Bulgáriában és Romániában a hideg és a száraz talaj késleltette a vetést.

Még nagyon a szezon elején járunk, így a terméshozam-előrejelzések, néhány kivételtől eltekintve, az előző évi trendeken alapulnak (8-11. ábra). Az aktuális világpolitikai helyzet is nagy kihívást jelent a gazdák számára a magas üzemanyag- és műtrágya-árak miatt, ezek a körülmények is jelentősen befolyásolhatják az idei terméseredményeket.

Amerikai Egyesült Államok
Április közepén a nyugati part hegységeitől egészen a Nagy Síkság északi részéig erős széllel is járó hóvihar okozott nehézségeket az állattartó gazdáknak éppen a szarvasmarhák és a birkák ellési időszakában. Délebbre, a síkság középső és déli területein valamint délnyugaton áprilisban tovább fokozódott az aszály száraz, szeles időjárással. Az őszi búza és az árpa termőterületeinek 70%-át sújtja szárazság, és hasonló az arány a napraforgó vetési területein is. Az erős szél sokfelé futótüzek gyors terjedését segítette elő, többek közt Új-Mexikóban, ahol 2500 hektár és 200 otthon égett le. A nyugati partvidék egész éves vízellátását biztosító hegyvidékeken a hóban tárolt vízmennyiség is tovább csökkent, április elején az átlagos vízmennyiségnek már csak 70%-át tartalmazta, ami 2015. óta a legalacsonyabb érték. Ugyanakkor jóval keletebbre, a Mississippi völgyében lokálisan 50-100 mm csapadékot adó, heves zivatarokkal kísért viharok okoztak szél- és jégkárokat. Jelentős mennyiségű eső hullott helyenként a középnyugati államokban és északkeleten is.  
A vetésterületet nagy részét sújtó aszály miatt országosan az őszi búzának mindössze 30%-a volt április közepén jó vagy kiváló állapotban.

Kelet-Ázsia
Kína déli részén, egészen az Észak-Kínai Alföldig nyáriasan meleg volt az idő 30 fok fölötti hőmérsékletekkel, ami 10 fokkal is meghaladja az áprilisban szokásos értékeket. A rövid meleg időszakot 50-100 mm csapadékot adó heves záporok zárták a Jangce-völgyében és az attól délre fekvő területeken. Az Észak-Kínai Alföldön is lehűlt az idő, de oda csak kevés csapadékkal érkezett a lehűlés. A korai vetésű rizs a déli országrészben vegetatív, míg az őszi káposztarepce reproduktív fázisban van, a búza észak felé haladva is a reproduktív fázisba fordul. Utóbbi két növény számára komoly hőstresszt jelentett a korai kánikula. Kína nyugati részén is lehetővé teszi már a hőmérséklet a gyapot vetését, bár az öntözéshez szükséges téli hómennyiség kevesebb volt az átlagnál. Japánban és a Koreai-félszigeten is folyamatban van már a rizs vetése.

Dél-Afrika
Április közepén az Issa nevű szubtrópusi vihar söpört végig az ország keleti felén. A 100-200 mm közötti, de a partvidéken néhol a fölötti csapadék hatalmas áradásokat okozott. Az özönvíz különböző mértékű károkat okozott a mezőgazdasági kultúrákban, köztük a cukornád ültetvényekben és a mezőgazdaságot kiszolgáló infrastruktúrában is. Északkeleten a kukorica övezetben kisebb mennyiség, 25-100 mm csapadék hullott, ez azonban a nyári növények számára már későn érkezett, ugyanakkor bőséges nedvességet biztosít a talajban a búza csirázásához és keléséhez. Ezzel szemben az ország nyugati részén száraz, napos időjárás uralkodik, pedig jól jönne a csapadék a frissen vetett búza számára.

Ausztrália
A szigetország keleti részén egészen április közepéig tartott a csapadékos időjárás, ami  jelentősen megnehezítette a nyári növények betakarítását, és komoly aggodalmakat keltett a minőségre vonatkozóan is. Ausztrália nyugati tájain elszórt záporok biztosítottak kellő mennyiségű nedvességet a repce, búza és árpa vetéséhez. A hónap közepétől keleten is csak elszórtan fordultak elő záporok, így fokozatosan lehetővé vált a gyapot, cirok és egyéb nyári növények betakarítása valamint az északabbi vetésterületeken a búza vetése. A búza övezet délebbi részén többnyire száraz időjárás segítette a gyapot betakarítását és a repce vetését. Nyugatabbra a szigetország déli részén kiterjedt záporok öntözték a talajokat az őszi vetések előtt.   
Ausztrália idei búza termését 36,3 millió tonnára becsülik, 2,79 tonnás hektáronkénti termésátlaggal, ami rekord értéknek számít. A vegetációs időszak nagy részén kedvező időjárás uralkodott a legtöbb termőterületen, és már a vetés időszakában is kellő mennyiségű nedvesség állt rendelkezésre a talajokban, ezzel indokolják az idei magas terméskilátásokat.

Argentína
Lokálisan heves záporok biztosítottak kellő mennyiségű nedvességet a talajokban a búza számára, ugyanakkor az esős idő a nyári növények betakarítását akadályozta. Argentína középső és északi részén nagy területen 25-75 mm közötti mennyiség esett, a Paraguay délkeleti részével szomszédos tájakon pedig 50-150 mm. Az április eleji fagyok ugyan nem tértek vissza, de országszerte az átlagosnál 1-4 fokkal hűvösebb volt. Az állami statisztikák szerint április 13-ra a napraforgónak 94%-át betakarították már, a kukorica és a szója aratása pedig 27, illetve 19%-ban fejeződött be ugyanekkorra. 
A kukorica termését 53 millió tonnára becsülik, hektáronként 7,57 tonnás hozammal, ami kissé elmarad a tavalyi értéktől. A márciusi csapadékos idő sokat segített, de ezek az esők nem töltötték fel annyira a talajokat, hogy az számottevő hozamnövekedést eredményezett volna. Különösen a később vetett kukorica esetén nem volt elegendő ez a nedvesség a korábbi forró, száraz időjárás ellensúlyozására.

Brazília
A lokálisan heves esők folytatódtak Brazília déli gabona és olajosmag termőterületein április közepén is. Ez a csapadék a kukorica és a szója számára már túl későn érkezett, viszont feltöltötte nedvességgel a talajokat a csirázó búza számára. A csapadék az ilyenkor szokásosnál 2-6 fokkal hűvösebb időt hozott, de a hőmérséklet így is jóval fagypont fölött maradt. Április 14-re a legdélebbi tartományban is betakarították már az első vetésű kukorica 80, a szója 38%-át, míg kissé északabbra ezek az értékek már mindkét növény esetén 90% fölött alakultak. Az északabbi termőterületeken többnyire száraz idő volt az uralkodó, míg kiterjedt, heves záporok az ország középső és északkeleti részén öntözték a kukorica és gyapot ültetvényeket, ahol jellemzően április második felében csökken a szezonális csapadék.
Brazília idei kukorica termését 116 millió tonnára becsülik, ami rekord mennyiségnek számít, és 33 %-kal meghaladja a tavalyi termésmennyiséget. A kukorica vetésterülete is rekord nagy, 6%-kal nagyobb, mint tavaly, a hozamot pedig 5,5 tonnára becsülik hektáronként, ami 26%-kal magasabb a múlt évi értéknél, bár ez még hónapról-hónapra változik.

Mexikó
A legtöbb mezőgazdasági területen szárazság van, északkeleten ennek hatásait 40 fok körüli forróság is súlyosbítja. Az évszakos esők érkezését országszerte nagyon várják, mert a nyári növények vetése már aktuálissá válik.


Az időjárás az egész világon döntően befolyásolja a mezőgazdasági termelést, különösen a növénytermesztést. A nagy termőterületeken bekövetkező időjárási szélsőségek, vagy azok hiánya pedig a világpiacra, így a magyarországi mezőgazdasági árakra van nagy hatással. Például egy nagy kiterjedésű, jelentős aszály, áradás vagy tavaszi fagy jelentős mértékben hat a termés várható mennyiségére és minőségére. Ezen hosszú távú hatások ismeretében előre föl lehet készülni a világpiac várható alakulására. Ebben a cikkünkben többek között az Európai Bizottság hivatalos értesítőjének (MARS), illetve az USA Mezőgazdasági Minisztériuma kiadványainak (USDA) segítségével foglaljuk össze azokat az aktuális agrometeorológiai információkat a világból, melyek a hazánkban is nagy mennyiségben termesztett kultúrákat érinti.

A legnagyobb termelő országok növénykultúránként, amelyekre érdemes figyelni:

    * búza: EU, Kína, India, USA, Oroszország
    * kukorica: USA, Kína, Brazília, EU, Argentína, Ukrajna, India, Mexikó, Kanada, Indonézia, Dél-Afrika
    * repce: Kanada, Kína, India, EU
    * napraforgó: Oroszország, EU, Ukrajna, Argentína
    * szója: USA, Brazília, Argentína, Chile, India


2022. április 27.


1. ábra
VHI Index 2022. április második dekádjában (forrás: www.fao.org)
(VHI: Vegetation Health Index - ez egy műholdas mérésekből származtatott komplex index, mely röviden összefoglalva a növényzet egészségi szintjét mutatja: a zöld értékek egészséges, míg a sárga és vörös színek az aszályos növényzetet mutatják. A szürke, kék és rózsaszín területek hiányos adatokat, felhős és havas területeket jelölnek. A sivatagi részek értelmezése hosszabb leírást kíván.)


2. ábra
ASI Index mezőgazdasági kultúrákra 2022. április második dekádjában (forrás: www.fao.org)
(ASI: Agricultural Stress Index - ez egy műholdas mérésekből származtatott index, mely azt mutatja, hogy a mezőgazdasági kultúrákat az aszály milyen mértékben sújtja: a zöldtől a vörösig terjedő színek az aszállyal érintett terület arányát mutatja (a zöld jelenti a 10%-nál kisebb, a vörös pedig a 85%-nál nagyobb értékeket).
A szürke területeken nincs mezőgazdasági kultúra, a kékkel jelölt részeken pedig a növényzet szezonon kívül, nyugalomban van.)


3. ábra
2022. március csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól (%). (forrás: www.fao.org)
(A vörös színű területeken csapadékhiány, a kék színű területeken csapadéktöbblet volt,
a szürke színű területek sivatagok.)


4. ábra
Szélsőséges időjárású területek Európában 2022. március 1. és április 22. között
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(piros csíkozás: csapadékhiány, kék csíkozás: csapadéktöbblet, vörös pontozott terület: aszály,
világoskék csíkozás: hideghullám)


5. ábra
A 2022. március 1. és április 18. közötti időszak átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól
(Celsius fok) (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


6. ábra
A 2022. március 1. és április 18. közötti időszak csapadékmennyisége a sokéves átlag arányában (%)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


7. ábra
A 2022. április 1. és 15. között előfordult legalacsonyabb hőmérsékletek (Celsius fok)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


8. ábra
Búza termésátlag előrejelzés a 2017-2021-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2021-es termésátlag (t/ha), MARS 2022-es termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2021-es év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


9. ábra
Repce termésátlag előrejelzés a 2017-2021-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2021-es termésátlag (t/ha), MARS 2022-es termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2021-es év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


10. ábra
Őszi árpa termésátlag előrejelzés a 2017-2021-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2021-es termésátlag (t/ha), MARS 2022-es termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2021-es év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


11. ábra
Tavaszi árpa termésátlag előrejelzés a 2017-2021-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2021-es termésátlag (t/ha), MARS 2022-es termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2021-es év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)