2024. március 29. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2020. szeptember 16. 19:05

2020. szeptemberi nemzetközi agrometeorológiai helyzetkép európai termésbecslésekkel

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett főbb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze. Európában például nyugaton és keleten is csapadékhiány van, így a nyári szántóföldi kultúrák terméshozam becslései tovább módosultak lefelé. Az USA-ban most is sok a gond: nyugaton erdőtűz, délen hurrikán pusztít, a kukorica öv jelentős részét pedig komoly aszály sújtja, ráadásul korai fagy is érkezett.

A műholdas méréseken alapuló legfrissebb globális VHI index térkép (1. ábra) alapján a természetes és a kultúrnövényzet nincs jó állapotban (vörös területek) Franciaországban, a Fekete-tenger térségében, Dél-Amerikában sokfelé és helyenként (pl. a kukorica övben) az USA-ban. Az augusztusi csapadékösszeg globális térképén hatalmas különbségeket, jelentős többleteket, valamint nagy hiányokat láthatunk a sokéves átlaghoz képest (2. ábra).

Európa
Az augusztus 1. és szeptember 5. közötti időszakban Európa nagy területét érintette a mezőgazdaság szempontjából kedvezőtlen időjárás: a Fekete-tenger térségében aszály, nyugaton csapadékhiány fordult elő (3. ábra). A kontinens középső sávjában mutatkozó csapadéktöbblet viszont igen kedvező hatással van a kapásnövényekre.
A kontinens nagyobb részén az átlagot kissé meghaladó (0,5 - 2,0 Celsius fok) hőmérséklet jellemezte ezt az időszakot, nagyobb eltérés (2 – 4 Celsius fok) Franciaország északi részén, a Benelux államokban és Németországban fordult elő (4. ábra). Átlag alatti hőmérséklet Oroszország európai területén fordult elő.
Az átlagosnál csapadékosabb idő jellemezte a Pireneusi-félsziget északnyugati részét és a Brit-szigeteket, valamint Olaszország középső vidékeitől Ausztrián, Csehországon át egészen Lengyelország északkeleti részéig terjedő sávot, illetve a Balkán-félsziget nyugati felét (5. ábra). A szokásosnál 50-80, helyenként 140%-kal is több csapadék hullott ezeken a területeken sokfelé heves viharokkal és jégesővel kísérve.
Ezzel szemben jelentős csapadékhiány alakult ki a Pireneusi-félsziget döntő részén, Franciaország északi területén, Skandináviában, Oroszország európai vidékein. Ukrajnában, Románia és Bulgária keleti részén pedig folytatódott és fokozódott az aszály.

A nyárra visszatekintve szinte egész Európában melegebb volt az átlagosnál, mintegy 1-2 Celsius fokkal. Főleg a Fekete-tenger térségében és attól északra, valamint Dél- és Nyugat-Európában fordult elő az átlagosnál nagyobb számban hőségnap (Tmax>30 Celius fok) (6. ábra). A legmagasabb hőmérséklet a Pireneusi-félszigeten, Franciaországban, valamint Oroszországban a Fekete- és a Kaszpi-tenger között helyenként a 40 fokot is meghaladta (7. ábra).
Az átlagosnál kevesebb csapadék hullott a kontinens délnyugati és délkeleti részein, Pireneusi-félsziget déli részén az egész nyár összcsapadéka a 10 mm-t sem érte el (8. és 9. ábra). Európa középső területén és északnyugati szélén azonban több eső esett az átlagosnál.

Franciaországban augusztusban már érkezett csapadék, de a korábbi csapadékhiány nem pótlódott. A nyári kultúrák állapota között nagy különbségek vannak, mert a csapadék tavasz óta döntően záporos formában hullott, mely hol itt, hol ott adott számottevő mennyiséget. Összességében a szántóföldi kultúrák nincsenek jó állapotban, a terméshozamok a 2019-es és 2018-as szintek körül vannak. Így ez már a harmadik egymást követő év, amikor az erősen csapadékhiányos évjárat alacsony terméshozamokat okoz. Az őszi káposztarepce vetése késik, késett a száraz talaj miatt, a vetésterület az előző két év szintjén várható.

Németországban is ez a harmadik egymást követő csapadékhiányos nyár az ország döntő részén. A kukorica várható terméshozamai csökkentek az előző havi elemzéshez képest, de még mindig jobbak, mint a tavalyi kiábrándító szintek voltak. A repce vetésére elegendő csapadék érkezett, azzal egyelőre nincsen gond. Jelenleg az őszi búza vetése zajlik.

Lengyelországban a vizsgált időszakban megfelelő volt a talajnedvesség, a szemképződés időszakában tehát közel optimális nedvességi körülmények uralkodtak. Kivétel ez alól az ország északnyugati része, ahol elmaradt a csapadékösszeg az átlagostól. A burgonya és a kukorica terméskilátásai az átlagos és a jó szintek között alakulnak. Előbbi növény betakarítása zajlik, jó terméseredményekkel. A cukorrépa várható hozama az öt éves átlag alatt van. A repce vetése jórészt megtörtént az optimális időben, jelenleg az őszi búzára a talaj-előkészítés zajlik.

Olaszországban kedvezően alakultak a csapadékviszonyok, a nyári növények terméskilátásai továbbra is az öt éves átlag fölött alakulnak.

Romániában folytatódott a csapadékeloszlásbeli különbség az országon belül: keleten maradt a száraz időjárás, míg nyugaton valamennyi eső augusztusban és szeptember elején is esett. Mivel a fő termőterületek délen és keleten helyezkednek el, a terméskilátások tovább romlottak.

Ukrajnában júliustól csapadékhiány halmozódott föl, a fő termőterületeken (az ország középső részein) az átlagos csapadéknak csak fele hullott le. Ezt főleg a kukorica sínylette meg, a terméskilátások tovább romlottak. Napraforgót főleg a délebbi országrészben termelnek, arrafelé nem annyira súlyos az aszály, így ez a növény kevésbé néz ki rosszul.

Oroszország európai területének déli részén, a fő kukorica termőterületen ebben az időszakban is kevesebb csapadék hullott az átlagosnál. A virágzás után tehát a szemfejlődés időszakában sem kapta meg a növény a szükséges esőt. Ráadásul a nagy meleg a fenológiai fázisokat is lerövidítette, így a kukorica terméskilátásai nem jók. A tavaszi kalászosok termőterületén azonban kedvező volt az időjárás, azokból jó lett a termés.

A JRC által készített termésbecslésekben az augusztusi számításokhoz képest tovább csökkentek a terméskilátások EU szinten a nyári növényekre. Ez elsősorban a Romániában, Bulgáriában és Görögországban bekövetkezett aszályos időjárás következménye, de Nyugat-Európában is romlottak a kilátások a csapadékszegény idő miatt. Országokra lebontva a nyári kultúrák terméshozam becsléseit a 10-13. ábra mutatja.

Amerikai Egyesült Államok
Szeptember első hetében tovább fokozódott az aszály a nyugati partvidéktől egészen a Nagy Síkság területéig, ráadásul a száraz idő nyugaton rekord meleg hőmérsékletekkel párosult. Az erős szél és a forró, száraz levegő újabb erdőtüzek gyors terjedéséhez járult hozzá Kalifornia, Oregon és Washington államban.
A kukorica öv legszárazabb területei sem kaptak esőt, a termőterület mintegy 28%-a szenved az aszálytól (14. ábra). Ráadásul szeptember 8. és 10. között a kukorica övet is érintette egy erős, helyenként rekordot döntő hideghullám, mely többfelé reggeli fagyokat okozott.
A Síkság déli, délnyugati részén igen jelentős mennyiségű csapadék hullott, ami az előző heti Laura hurrikán okozta esőzésekkel együtt az Arkansas folyón áradásokhoz vezetett. Lokálisan heves esők a Tennessee-völgyétől az Atlanti partvidékig többfelé előfordultak. Jelenleg a kettes kategóriájú Sally hurrikán okoz katasztrofális esőzéseket Mississippi, Alabama és Florida államokban.
Szeptember első hetének végére országosan a kukorica állományok 97%-a került a növényszáradás fenológiai fázisába, ami mind a tavalyi, mind a sokéves átlag értékekhez képest magas arány, és 25%-uk be is érett. Jó vagy kiváló állapotban az állományok 61%-a van, az aszály által sújtott Iowa-ban ez az arány mindössze 43%, és továbbra is csökkenő tendenciát mutat. Szeptember 13-ig az USA kukorica termésének 5%-át takarították be, ugyaneddig nyugaton és a Nagy Síkságon az őszi búza vetésének 20-44%-val végeztek.

Kanada
Szeptember második hetében az USA északi részéhez hasonlóan hideghullám érkezett, mely itt keményebb volt, sokfelé fagyokkal, mely a vegetációs időszak végét jelentette. A tavaszi kalászosokban és az olajmagvakban ez kárt már nem okozott. Jellemzően száraz az idő, mely segíti a mezőgazdasági munkákat, ugyanis javában zajlik a tavaszi búza és repce betakarítás, mellyel sokfelé jócskán el vannak maradva a szokásoshoz képest.

Kelet-Ázsia
Előbb a Maysak, majd az előző héten a Haisen tájfun okozott hatalmas esőket a Koreai-félszigeten és Északkelet-Kínában. Ez utóbbi területeken telítette a talajt a sok csapadék, miközben érnének a nyári növények. A Kínai-alföldre és a Jangce-völgy északi részére a korábbinál szárazabb és melegebb levegő érkezett, az érést és a kezdődő betakarítást segítve.

Dél-Amerika
Argentína fő termőterületein az augusztus végi hűvös, többször fagyos napokat szeptemberben is hideg idő követte a délebbi részeken. Nagyrészt száraz időjárás uralkodik, szükség lenne a csapadékra. A napraforgó vetése jelentősen késik az előző évhez képest.
Brazília főbb mezőgazdasági területein immár a harmadik egymást követő héten esett kevesebb csapadék a szokásosnál, fokozódik a szárazság, mely meleggel is párosul. Közben zajlik a búza aratása, mellyel ebben az időjárásban jól haladnak.

Dél-Afrika
A déli területek legfontosabb búza termőterületein (Western Cape) elegendő csapadék hullott, feltöltődött a talaj és az öntözést szolgáló víztározók is. Másfelé ezzel szemben szárazság van, mely a még kint lévő kukorica betakarítását segítette.


Az időjárás az egész világon döntően befolyásolja a mezőgazdasági termelést, különösen a növénytermesztést. A nagy termőterületeken bekövetkező időjárási szélsőségek, vagy azok hiánya pedig a világpiacra, így a magyarországi mezőgazdasági árakra van nagy hatással. Például egy nagy kiterjedésű, jelentős aszály, áradás vagy tavaszi fagy jelentős mértékben hat a termés várható mennyiségére és minőségére. Ezen hosszú távú hatások ismeretében előre föl lehet készülni a világpiac várható alakulására. Ebben a cikkünkben többek között az Európai Bizottság hivatalos értesítőjének (MARS), illetve az USA Mezőgazdasági Minisztériumának kiadványának (WASDE) segítségével foglaljuk össze azokat az aktuális agrometeorológiai információkat a világból, melyek a hazánkban is nagy mennyiségben termesztett kultúrákat érinti.


A legnagyobb termelő országok növénykultúránként, amelyekre érdemes figyelni:

    * búza: EU, Kína, India, USA, Oroszország
    * kukorica: USA, Kína, Brazília, EU, Argentína, Ukrajna, India, Mexikó, Kanada, Indonézia, Dél-Afrika
    * repce: Kanada, Kína, India, EU
    * napraforgó: Oroszország, EU, Ukrajna, Argentína
    * szója: USA, Brazília, Argentína, Chile, India

2020. szeptember 16.


1. ábra
VHI Index 2020. szeptember első dekádjában (forrás: www.fao.org)
(VHI: Vegetation Health Index - ez egy műholdas mérésekből származtatott komplex index, mely röviden összefoglalva a növényzet egészségi szintjét mutatja: a zöld értékek egészséges, míg a sárga és vörös színek az aszályos növényzetet mutatják. A szürke, kék és rózsaszín területek hiányos adatokat, felhős és havas területeket jelölnek. A sivatagi részek értelmezése hosszabb leírást kíván.)


2. ábra
2020. augusztus csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól (%). (forrás: www.fao.org)
(A vörös színű területeken csapadékhiány, a kék színű területeken csapadéktöbblet volt,
a szürke színű területek sivatagok.)


3. ábra
Szélsőséges időjárású területek Európában 2020. augusztus 1. és szeptember 15. között
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(vörös csíkozás: csapadékhiány, kék csíkozás: csapadéktöbblet, vörös pontozott terület: aszály,
lila csíkozás: hőhullám)


4. ábra
A 2020. augusztus 1. és szeptember 5. közötti időszak átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól
(Celsius fok) (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


5. ábra
A 2020. augusztus 1. és szeptember 5. közötti időszak csapadékmennyisége a sokéves átlag arányában (%)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


6. ábra
A 2020. június 1 és augusztus 31. közötti időszakban előfordult hőségnapok (Tmax>=30 Celsius fok) száma a
sokéves átlaghoz képest (db) (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


7. ábra
A 2020. június 1. és augusztus 31. közötti időszakban előfordult legmagasabb hőmérsékletek (Celsius fok)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


8. ábra
A 2020. június 1. és augusztus 31. közötti időszak csapadékmennyisége (mm)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


9. ábra
A 2020. június 1. és augusztus 31. közötti időszak csapadékmennyisége a sokéves átlag arányában (%)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


10. ábra
Kukorica termésátlag előrejelzés a 2015-2019-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2019-es termésátlag (t/ha), MARS termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2019-es év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


11. ábra
Napraforgó termésátlag előrejelzés a 2015-2019-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2019-es termésátlag (t/ha), MARS termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2019-es év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


12. ábra
Burgonya termésátlag előrejelzés a 2015-2019-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2019-es termésátlag (t/ha), MARS termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2019-es év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


13. ábra
Cukorrépa termésátlag előrejelzés a 2015-2019-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2019-es termésátlag (t/ha), MARS termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2019-es év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


14. ábra
Az aszállyal sújtott vidékek és a kukorica termőterületeinek összevetése az Egyesült Államokban
2020. szeptember 8-án (forrás: usda/gov)
(vörös csíkozás: aszályos terület, világos zöld terület: kukorica termőterület, sötét zöld terület:
a kukorica fő termőterülete)