2024. április 24. szerda
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2019. április 29. 15:30

Életmentő csapadék érkezett

A múlt hét második felében, hétfő reggelig hullott csapadék igen sokat jelentett a szárazság enyhülése szempontjából, a növényzet azokon a területeken is fellélegezhetett, ahol korábban nem esett. Az esős időnek ezzel még nincs vége, a héten ismét mozgalmasan alakul időjárásunk. Eleinte záporokból, zivatarokból várható több-kevesebb csapadék, majd a hétvégén egy hullámzó frontrendszer, majd egy mediterrán ciklon hoz majd az előrejelzések szerint bőséges esőt.

Az elmúlt héten északnyugaton és Somogyban 0,5-5 mm közötti, a középső országrészben 5-20 mm közötti, a Hatvan – Szolnok – Orosháza vonaltól északkeletre pedig sokfelé 20-30 mm közötti csapadék hullott (1. ábra). Így a talajok felső 20 cm-es rétege a Dunántúlon sokfelé továbbra is igen száraz maradt, az ország keleti felén és a Dunántúl délkeleti részén viszont javult a helyzet (2. ábra). A felső 50 cm talajnedvessége is csak foltokban van a kritikus 40% alatt, de még mindig nagy területre kiterjedően nem éri el az 50%-ot (3. ábra). A nagyrészt vasárnap hullott esőnek idő kell a mélyebb rétegekbe való leszivárgáshoz. A telítettséghez képesti vízhiány a felső 1 méteres rétegben továbbra is igen magas, általában 60 és 110 mm közötti (4. ábra). Tehát a hétfő reggelig lehullott csapadék igen jól jött, de további esőkre lenne szükség a talajok átnedvesítéséhez, a növények ideális fejlődéséhez.
Hőmérséklet tekintetében igen változatosan alakult a mögöttünk álló hét. Hétfőn hajnalban a fagyzugos helyeken talajmenti fagyok is előfordultak még, de a hét nagy részén a 10 fokot is meghaladták a minimum hőmérsékletek. A maximumok kedden mindössze 11-16 fok között, pénteken már 26-31 fok között alakultak, majd a hétvégére ismét 15 fokos lehűlés érkezett. Az 5 cm-es talajhőmérséklet is ennek megfelelően változott, a hét közepi 15-20 fokos értékekről a hét végére 12-15 fokra hűlt vissza.

Az őszi és tavaszi vetésű szántóföldi növények számára egyaránt nagy szükség van a csapadékra ebben az időszakban. Az időjárás, főként a csapadék területi eloszlása alapján meglehetősen nagy különbségek alakultak ki az országban, de általánosságban az mondható el, hogy az őszi kalászosok a szárbaszökkenés állapotában vannak, a tavasziaknál pedig a bokrosodás kezdődik. A repce virágzása az Alföldön már a végéhez közelít. A napraforgó és a kukorica vetésével jól haladnak, már kisorolt táblák is megjelentek. Az alma és a körte elvirágzásával a gyümölcsfák virágzása véget ért.
A csapadékos idő nem csak haszonnövényeink fejlődésére, hanem a gyomok növekedésére, a kártevők elszaporodására és a különböző növénybetegségek elterjedésére is kedvezően hat.     

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be a Kecskemét és Nyíregyháza körüli terültre vonatkozó agrogramokon (5., 6. ábra). A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy –többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).  Kecskemét térségében az esők ellenére továbbra is 170 mm-rel van elmaradva az ideális értéktől a csapadékösszeg, vagyis annak körülbelül a fele hullott le. Nyíregyháza környékén valamivel jobb a helyzet, itt 110 mm körüli az elmaradás, vagyis az ideálisnak körülbelül a kétharmada esett a vetés óta. Ilyen viszonyok között szenvednek a növények, nem várható jó termés. A talajnedvesség a felső 50 cm-es réteg nedvességtartalmát tekintve a Kiskunság nagy részén épphogy a piros tartomány fölött, vagyis a kritikus 40% körül van. A hőmérséklettel nincs probléma, az őszi búzára számított hőösszeg országszerte az optimális érték fölött jár.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegeket ettől az évtől térképeken is bemutatjuk, hogy annak országon belüli eloszlását is követni lehessen. Az aktuális értékek mellett az előző éves hőösszegtől, illetve az átlagtól vett eltérés is megtalálható, valamint tíz napos előrejelzés. A különböző növények számára (és sok kártevő számára is) az egyes fenológiai fázisok eléréséhez, így a teljes éréshez is meghatározott mennyiségű hőösszegre van szükség. Az egyes növényfajták csak bizonyos hőmérséklet fölött fejlődnek, a különböző növényeknél ez eltérő úgynevezett bázishőmérsékletet jelent (kukoricánál ez a hőmérséklet 10 Celsius fok). Az értékekből arra is következtethetünk, hogy a növények, elsősorban a kukorica fenológiai fázisai az átlaghoz képest hamarabb vagy később következnek be. Bár még nagyon a szezon elején járunk, a hőösszegek többnyire 105 és 135 foknap között vannak az országban, mely a 2018-as évihez képest alacsonyabb, de az átlagosnál kissé magasabb érték.

A legfrissebb műholdas NDVI vegetációs index térképeink az április közepére vonatkozó állapotokat tükrözik. A megelőző időszakhoz képest jelentősen nőtt a zöld tömeg mennyisége az országban, gyakorlatilag kizöldült a vidék. Az index változását mutató térképen látható, hogy a jelentős zöldülés elsősorban a természetes növénytakaróval, azon belül is erdővel borított tájakra vonatkozik, középhegységeinkben ezen időszak alatt lombosodtak ki az erdők. Ugyanakkor főként az Alföld északi és nyugati részén vannak területek, ahol csökkent a zöld tömeg mennyisége. Az anomália térkép is igen vegyes képet mutat, a mezőgazdasági területeken sokfelé van átlag alatti, sárga és vörös színnel jelölt érték, ami az aszály következménye.

Az előttünk álló héten is folytatódik a változékony időjárás. Hétfőn csak elszórtan, majd kedden főként az ország középső és keleti részén többfelé alakulnak ki záporok, néhol zivatarok. Szerdán és csütörtökön átmenetileg csökken a csapadékhajlam, ekkor csak kevés helyen valószínű eső, zápor. A jelenlegi számítások szerint a hétvégére ismét csapadékos időre van kilátás, péntektől sokfelé lehetnek esők, záporok, zivatarok. A héten tovább csökken a csapadékhiány, összességében akár 20 és 50 mm közötti mennyiség is eshet, de ennek jelentős része vasárnapra ígérkezik, az akkori mennyiség pedig egyelőre még elég bizonytalan.  A szél több napon is megélénkül, illetve megerősödik, a permetezéshez bővebb és folyamatosan frissülő információ szél előrejelzési térképeinken található. A múlt hetihez hasonló nyárias idő egyelőre nem tér vissza. A hőmérséklet a legmelegebb órákban jellemzően 15 és 20 fok között alakul, kedden várható ennél kicsit hűvösebb, csütörtökön és pénteken pedig kissé melegebb. A minimumok általában 5 és 10 fok között alakulnak. Vasárnaptól több fokos lehűlésre van kilátás. Az 5 cm-es talajhőmérséklet nem változik számottevően a héten, maradnak a 12-15 fok körüli értékek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2019. április 29.


1. ábra: 7 napos csapadékösszeg 2019. április 28-ig (mm)


2. ábra: Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj felső 20 cm-es rétegében 2019. április 28-án (%)


3. ábra: Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj felső 50 cm-es rétegében 2019. április 28-án (%)


4. ábra: A talaj felső 1 m-es rétegében a telítettséghez hiányzó nedvesség 2019. április 28-án (mm)


5. ábra: Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Kecskemét térségére 2019. április 28-ig
(részletes magyarázat a szövegben)


6. ábra: Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Nyíregyháza térségére 2019. április 28-ig
(részletes magyarázat a szövegben)