2024. április 24. szerda
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2019. április 18. 11:20

Várjuk az esőt, mint egy falat kenyeret

Az elmúlt héten hullott csapadék után hatalmas szükség lenne a folytatásra, azonban a számítások szerint a következő 8-10 nap során nagyobb mennyiségű, országos, áztató eső sajnos nem valószínű.

A hét első felében a fránya északkeleti áramlással többnyire száraz, hűvös levegő érkezett fölénk sokfelé erős széllel. Hétfőtől csak minimális mennyiségű csapadék hullott az országban, így nedvesség nagyjából annyi van a talajban, amennyi 4. és 14. között lehullott (1. ábra). A Dunántúl nagyobb részén 20 mm-t meghaladta a csapadékmennyiség, de például a délnyugati határszélen 50 mm-t meghaladó értékeket is találunk. Az országnak nagyjából fele részén 10 és 20 mm közötti mennyiség esett, míg északkeleten sajnos sokfelé 5 mm alatt maradt. Ahol esett legalább 10-15 mm, ott mérséklődött az aszály (délnyugaton meg is szűnt), de nagyjából a Sátoraljaújhely-Tokaj-Hajdúnánás-Debrecen vonaltól keletre tovább romlott a helyzet.
A talaj felső 20 cm-es rétegének nedvességtartalma ismét csökkenésnek indult (2. ábra), főleg az Alföld északi felén továbbra is a már kritikus 40%, északkeleten pedig nagy területen 30%  alatt van! E mellett előfordulnak nagyon száraz részek Nógrádban is. A talajból országszerte 50-100 mm csapadék hiányzik a fölső egy méteres rétegből (3. ábra). Az aszály jelei főleg az északkeleti országrészben továbbra is sokfelé mutatkoznak.
Kedd reggelre többfelé fordult elő fagy az országban: a derült időben a száraz levegő, északkeleten a száraz talaj egyaránt rásegített a komolyabb éjszakai lehűlésre. A szél viszont főleg északkeleten segített, e nélkül komolyabb lett volna a fagy (4. ábra). Inkább csak a szélcsendes Nógrádban fordult elő erősebb lehűlés, a 2 m-es magasságban mért -1, -2 Celsius fokos hideget a legtöbb növény még gond nélkül elviselte. A talaj közelében azonban ennél nagyobb hidegek is előfordultak. A maximumok a héten eddig többnyire 16 és 18 fok között alakultak.

Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet jellemzően 8 és 14 fok között van az országban (nyugaton és északon vannak alacsonyabb, míg a homokos talajokon a magasabb értékek), és a mélyebb rétegek sem hidegebbek ettől. Ez megfelelő a kukorica vetéséhez.

A növények, ahol az elmúlt héten kaptak legalább 15-20 mm csapadékot, ott átmenetileg fellélegeztek és szépen fejlődhetnek. Viszont egyelőre nem érkezik csapadék utánpótlás, így az aszály probléma a délnyugati országrész kivételével valószínűleg ismét egyre nagyobb területen visszatér. Minden növény nagyon várja az esőt, többek között az őszi búzának a szárba induláshoz, a repcének a virágzáshoz, az elvetett kapásnövényeknek a keléshez kellene a víz. Jelenleg sokféle gyümölcsfa virágzik, ezekre a mérsékelten meleg, napsütéses időjárás most éppen kedvező.

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be a Győr és Nyíregyháza körüli terültre vonatkozó agrogramokon (5., 6. ábra). A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy –többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).  Győrben mintegy 60 mm-rel van elmaradva az ideális értéktől a csapadékösszeg, míg Nyíregyházán 120 mm-rel. Ilyen viszonyok között szenvednek a növénynek, nem várható jó termés. A talajnedvesség csak azért nincs a piros tartományban, mert jelenleg a fölső 50 cm-es réteg átlagos nedvességtartalmát nézzük, és itt van valamennyi tartalék. A hőmérséklettel nincs probléma, az őszi búzára számított hőösszeg országszerte az optimális érték fölött jár.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegeket ettől az évtől térképeken is bemutatjuk, hogy annak országon belüli eloszlását is követni lehessen. Az aktuális értékek mellett az előző éves hőösszegtől, illetve az átlagtól vett eltérés is megtalálható, valamint tíz napos előrejelzés. A különböző növények számára (és sok kártevő számára is) az egyes fenológiai fázisok eléréséhez, így a teljes éréshez is meghatározott mennyiségű hőösszegre van szükség. Az egyes növényfajták csak bizonyos hőmérséklet fölött fejlődnek, a különböző növényeknél ez eltérő úgynevezett bázishőmérsékletet jelent (kukoricánál ez a hőmérséklet 10 Celsius fok). Az értékekből arra is következtethetünk, hogy a növények, elsősorban a kukorica fenológiai fázisai az átlaghoz képest hamarabb vagy később követnek be. Bár még nagyon a szezon elején járunk, a hőösszegek többnyire 40 és 70 foknap között járnak az országban, mely a 2018-as évihez képest alacsonyabb, de az átlagosnál kissé magasabb érték.

Az április elejének állapotát tükröző, legfrissebb műholdas NDVI vegetációs index térképeinken az látszik, hogy a zöld tömeg mennyisége a Dunántúlon magasabb a keleti tájakhoz képest. Még mindig elég alacsony ez az érték, de a változást bemutató térkép szerint főleg északkeleten növekszik, mely a táj kizöldülését mutatja. Ugyanakkor meglepő módon többfelé csökken az érték, főleg Nógrád megye térségében. Az anomália térkép szerint egyre növekszik az átlagostól jócskán elmaradó területek aránya az országban.

A következő 8-10 nap során nagyobb részt száraz, kissé tovább melegedő, többször szeles időben lesz részünk. Hétfőig még marad a fránya északkeleti áramlás, melyből vasárnap és hétfőn északkeleten alakulhatnak majd ki záporok. Keddtől van esély az áramlás déliesre fordulására, akkortól másfelé is előfordulhatnak záporok. Nagyobb mennyiségű, országos, áztató eső azonban sajnos nem valószínű. A talaj vízkészlete a következő napokban csökkenni fog. Gyakran lesz élénk, többször erős (főleg pénteken) az északi, északkeleti, majd a jövő héten a délies szél, mely miatt a növényvédő szeres permetezést jól meg kell tervezni, ebben nyújtanak segítséget szél előrejelzési térképeink. A nappali hőmérséklet kissé emelkedik, 20 fok közelében, a jövő héten kissé a fölött alakul majd. Gyenge fagy legfeljebb pénteken és szombaton fordulhat elő a nagyon fagyzugos helyeken, de országosan ez nem lesz jellemző. Az 5 cm-es talajhőmérséklet főleg a jövő héten emelkedik majd.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, valmint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, április 1-től kezdődően meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2019. április 18.


1. ábra: 10 napos csapadékösszeg 2019. április 14-ig (mm)


2. ábra: Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj felső 20 cm-es rétegében 2019. április 16-án (%)


3. ábra: A talaj felső 1 m-es rétegében a telítettséghez hiányzó nedvesség 2019. április 16-án (mm)


4. ábra: Napi minimumhőmérsékletek 2019. április 16-án (Celsius fok)


5. ábra: Őszi vetésekre szóló agrogram Győr térségére 2019. április 17-ig
(részletes magyarázat a szövegben)


6. ábra: Őszi vetésekre szóló agrogram Nyíregyháza térségére 2019. április 17-ig
(részletes magyarázat a szövegben)