2024. április 19. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2018. október 22. 14:42

Lassan enyhül a szárazság

A múlt hét második felében főként az ország keleti felén fordultak elő gyenge esők, melyek számottevő mértékben nem enyhítették az aszályt. Kedden éri el hazánkat egy markáns frontrendszer, melyből szerdán sokfelé van kilátás az eddigieknél komolyabb csapadékra.

A mögöttünk álló hét közepén a megelőző száraz, napos, meleg időszakhoz képest változékonyabbra fordult időjárásunk. A megnövekedett felhőzetből azonban csak minimális, 0 és 2 mm közötti eső esett, ennél többet csak igen kevés helyen mérhettek. Az elmúlt 30 napban jellemzően 30-40 mm-rel hullott kevesebb eső az átlagosnál, ami a megelőző csapadékhiányos időszakkal együtt a talaj felső egy méteres részében 100-170 mm-es vízhiányhoz vezetett. Az országos átlagnál délnyugaton, és az északkeleti országrész egyes tájain jobb kicsivel a helyzet, az Alföldön, a Mátrától nyugatra, a Hegyalján és a Dunántúl jelentős részén azonban rendkívül száraz a talaj minden rétege.
A maximum hőmérsékletek fokozatos csökkenést mutattak, de a hét nagy részén még jóval az ilyenkor megszokott értékek fölött, 20 fok körül alakultak, csak vasárnap köszöntött be a hűvös idő. A csípős hajnalok azonban a hét második felében a megnövekedett felhőzetnek köszönhetően megszűntek.

A hosszan elhúzódó száraz időszak a kukorica betakarításának és a szőlő szüretelésének kivételével a mezőgazdaság minden területén károkat okoz. A még a szeptember eleji esők előtt elvetett repce 6-8 leveles fenológiai fázisban van, de a fejlődése többfelé megállt a szárazság miatt. A később vetett állományok egy része ki sem kelt, illetve csak szikleveles fázisban van. Az őszi búza vetése sokfelé már poros, igen száraz magágyba történt, és ennek megfelelően a kelése is vontatott, igen heterogének a táblák. Vannak 1-3 leveles fázisban levő állományok, de ki nem kelt állományok is, ahol a csírázáshoz kiadós esőre lenne szükség.

A legfrissebb műholdas NDVI vegetációs index térképünkön a zöld tömeg mennyisége folyamatos, de lassú csökkenést mutat. A változást ábrázoló térkép meglehetősen egyenletes képet mutat az országról. Az anomália térkép szerint a Duna-Tisza közén, illetve középhegységeinkben az átlagosnál nagyobb zöld tömeggel rendelkező terültek is vannak, de a Tiszántúlon és a Duna-Tisza közének északi részén nagy területen jelentős negatív eltérés is megfigyelhető. A negatív eltérés nagyobb részben az aszályos időnek, kisebb részben az átlagosnál hamarabb bekövetkező érés-növényszáradás fenológiai fázisnak tudható be. Az erősen mozaikos területek (ahol kis területű vörös és zöld foltok egymás mellett találhatók) a vetésforgó miatt alakulnak ki attól függően, hogy az adott évben éppen milyen kultúra van a táblában.

Az előttünk álló héten meglehetősen változékony időre van kilátás, sok felhővel, rövid napos időszakokkal, gyakran erős széllel. Csapadékra kedd estétől, főként szerdán lehet számítani. Az előrejelzések szerint 2 és 15 mm közötti mennyiség valószínű az országban, a Dunántúl északi felén várható a több eső. További csapadék a hétvégén fordulhat elő, melynek mennyisége egyelőre bizonytalan. Szeles lesz az idő, keddtől minden nap élénk, többször erős szélre van kilátás, de szerdán és vasárnap viharos széllökésekre is számítani kell. A hét első felében lesz hűvösebb, ekkor általában 10-15 fokos maximumhőmérsékletek várhatók, majd péntektől melegszik az idő, és a hétvégén a legtöbb helyen ismét 20 fok fölött alakul a legmelegebb órák hőmérséklete. A leghidegebbnek a csütörtök illetve péntek hajnal ígérkezik, ekkor a szélvédett, fagyzugos területeken fagyok is lehetnek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2018. október 22.