2024. március 28. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2018. április 23. 15:29

Záporokkal, zivatarokkal tarkított, meleg időjárás

A mögöttünk álló héten meleg, többnyire száraz időben lehetett haladni a hirtelen jött jó időben igencsak megszaporodott mezőgazdasági munkákkal. A következő napokban kissé változékonyabbra fordul időjárásunk. Továbbra is meleg marad az idő, de a napsütés mellett többször erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet, és záporokra, zivatarokra illetve esőre egyaránt számítani lehet. A szerda, péntek illetve szombat ígérkezik csapadékmentesnek.

Sokat száradt a talaj felső 20 cm-es rétege az elmúlt hét kora nyárias hőmérsékletű, többnyire száraz időjárása mellett. Számottevő mennyiségű csapadék csak kevés helyen hullott, a hét elején. A belvízzel elöntött területek nagysága tovább csökkent, a belvíz által nem érintett területeken pedig kimondottan száraz a felső talajréteg. Lejjebb haladva azonban egyre több a nedvesség, és 50 cm-es mélység alatt már nincsen vízhiány.

A meleg időnek köszönhetően a talaj hőmérséklete is folyamatosan emelkedik, a felső 20 cm-en 14 és 19 fok között alakul. A jó időben rohamos fejlődésnek indult a vegetáció. A gyümölcsfák komolyabb lehűlés illetve fagy nélkül vészelték át a virágzás időszakát.

A február 1-től összegzett, 6 Celsius fokos bázishőmérséklettel készült, Kaposvárra és Nyíregyházára szóló hőösszeg (a különböző növényeknek, és sok kártevőnek is meghatározott mennyiségű hőösszegre van szüksége az egyes fejlődési fázisainak eléréséhez) ábráink szerint hőmérsékletileg a későn jött tavasz ellenére is utolértük a 2017-es évet. Idén március elején volt egy kisebb fölmelegedés, majd gyakorlatilag március végéig hideg maradt az idő (sokáig vízszintesen halad a görbe, azaz nem gyűlt hőösszeg), de április eleje óta töretlenül az átlagosnál melegebb van. Az előrejelzés szerint intenzív lesz a hőösszeg felhalmozódása a következő napokban is. A hét végéig az idei értékek egyre inkább a tavalyi hőösszeg értékek fölött, és jóval a sokéves átlag fölött haladnak.

A legújabb NDVI vegetációs index térképünkön, amely április első felének vegetációs állapotát mutatja, a zöld tömeg egyértelmű növekedése látszik. Az anomália térkép alapján a zöld tömeg aránya a sokéves átlag fölött van, vagyis a vegetáció fejlettebb az ilyenkor megszokottnál, és a gyors növekedés a következő időszakban is folytatódik.

Az előttünk álló héten naposabb és felhősebb időszakok sűrűn váltják egymást, főként gomoly- és fátyolfelhők lesznek az égen. Hétfőn és kedden a nap első felében többfelé kell záporokra, néhol zivatarokra számítani. Szerdán nem valószínű számottevő csapadék, majd a jelenlegi számítások szerint csütörtökön a nap második felében éri el hazánkat egy újabb hidegfront, melyhez kötődően ismét lesznek záporok zivatarok. A hétvégén vasárnap várható helyenként zápor, zivatar. Összességében csapadéknyom és 15 mm közötti csapadékra lehet számítani a záporos jelleg miatt elég változó területi eloszlásban. Intenzívebb zivatarokból lokálisan ennél több is hullhat.

Kedden és szerdán a déli, kora délutáni órákban élénkül meg a szél, majd csütörtökön kimondottan szeles időre lehet számítani. Permetezésre a kora délelőtti illetve késő délutáni, esti órák mellett a pénteki valamint a keleti országrészben a szombati nap lesz a leginkább kedvező.

A hőmérséklet az átvonuló hidegfrontok ellenére is a sokévi átlag fölött alakul. Átmeneti, néhány fokos lehűlés pénteken valószínű, a többi napon maradnak a nyárias hőmérsékleti értékek.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2018. április 23.


1. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Nyíregyháza


2. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Kaposvár