2024. március 28. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2018. február 19. 13:32

Még csak most jön a feketeleves?

A kutya nem eszi meg a telet – tartja a mondás, melyet az idei enyhe tél során sokat lehetett emlegetni. Volt azért valamennyi hó és egy kis hideg is, de például 5 cm mélyen eddig csak néhol volt az országban pár napig fagy a talajban a télen. A jelenlegi előrejelzési számítások szerint a tél vége igencsak kitesz magáért, elsősorban a Dunántúlon komoly havazással, a hét végétől pedig a tél eddigi legerősebb hideghullámával. A belvizes területek kiterjedése nőni fog, és egyelőre csak reménykedhetünk, hogy a kemény fagyok nem tesznek kárt a mezőgazdasági kultúrákban.

A február eddig az átlagosnál általában jóval több csapadékot hozott. Az esős ősz és december hatására a talaj országszerte csaknem telítődött nedvességgel, így az idén lehullott csapadék sokfelé már nem tudott beszivárogni. Az elmúlt héten sokfelé ismét 10 mm-t meghaladó mennyiségű csapadék hullott, főleg hó formájában. A hó nagyobb része azonban gyorsan elolvadt, vagy meg sem maradt, számottevő hóréteg hétfőn reggel csak a Dunántúli- és az Északi-középhegység térségében volt. A csapadékos idő hatására tovább nőtt a belvizes területek kiterjedése, főleg a Tisza és a Körösök mentén.

A hőmérséklet az elmúlt héten az átlag körül alakult. Az éjszakákat többnyire nem túl erős fagyok, a nappalokat pedig pár fokkal 0 fok fölötti értékek jellemezték. A leghidegebb hétfő reggelre alakult ki, például a nógrádi havas tájakon -10 Celsius fok alatti értékek is előfordultak. A növények döntő része így maradt nyugalmi állapotban. A talaj hőmérséklete 5, 10 és 20 cm mélyen többnyire +1 és +3 fok között alakul az országban, azaz továbbra sincs számottevő talajfagy (eddig egész télen alig volt). Az őszi vetések eddig jól telelnek.

A nappalok intenzíven hosszabbodnak, az előttünk álló hét során újabb 23 perc világosságot nyerünk, a hét végére pedig már csaknem két és fél órával lesz hosszabb a nappal, mint a legsötétebb időszakban volt.

Az előttünk álló héten igazi téli idő várható, sokfelé kiadós csapadékkal. A heti összcsapadék (február 26. reggelig) a jelenlegi számítások szerint északkeleten 2 mm alatt marad, ugyanakkor a délnyugati országrészben a 40 mm-t is meghaladhatja. A csapadék egy része hónak ígérkezik, eső az Alföldön eshet, míg a Dunántúlon akár komoly hóréteg is kialakulhat. A hét legvégére megszűnik a csapadék és ezt követően szárazabb idő következik. Viszont ezzel együtt északkelet felől sarkvidéki eredetű légtömegek érkezhetnek térségünkbe, olyannyira, hogy a tél eddigi leghidegebb léghulláma áraszthatja el a Kárpát-medencét. Február legvégén akár -15 Celsius fok alatti éjszakai minimumok is előfordulhatnak. Az előrejelzésben egyelőre van bizonytalanság, de jelenleg ez a legvalószínűbb forgatókönyv. A talaj hőmérséklete a hét végéig alig változik, majd onnantól jelentősen csökken, és akár számottevő talajfagy is kialakulhat. A sok csapadék miatt a belvizes területek kiterjedése valószínűleg tovább fog nőni.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6–12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2018. február 19.