2024. április 19. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2018. január 29. 19:12

Folytatódik a kora tavaszias tél

Az elmúlt hét az átlagosnál pár fokkal enyhébb, száraz időjárása után az előttünk álló héten is folytatódik az enyhe idő. Bár a kimondottan tavaszias hét kezdet után kissé visszaesik a hőmérséklet, de még így is az ilyenkor megszokott fölött alakul, és komoly fagyra továbbra sem kell számítani. Nyugat felől több időjárási front is érinti a héten térségünket, ezért meglehetősen változékony, gyakran szeles időre van kilátás.

A mögöttünk álló héten az ország nagy részén egyáltalán nem hullott csapadék, de ahol esett is, a Dunántúlon illetve az északi középhegység területén, ott is csak csapadéknyom és 2 mm közötti összeg. A január az ország nagy részén az átlagosnál szárazabban alakult, csak a déli határszélen és a Kisalföldön hullott több csapadék az ilyenkor megszokottnál. A talajok azonban ezzel együtt is jó vízellátottságúak, a felszín egy kissé száradni, szikkadni tudott a héten, de a mélyebb rétegekben bőven van nedvesség. Foltokban még előfordulnak belvizes területek is, de ezek kiterjedése csökkent a héten. Összefüggő hótakaró csak a hegyvidéki területeken maradt, síkvidéken legfeljebb hófoltok vannak, de a hét közepére várhatóan ezek is elolvadnak. A talaj hőmérséklete 5 cm-es mélységben 1-3 fok között, 50 cm-en 4 fok körül van az országban.

A hét első felében várható több napsütés, és száraz időjárás. Kedden kimondottan napos időre lehet számítani, de még szerdán is mindenütt kisüt a nap hosszabb-rövidebb időszakokra. Csütörtökön nyugat felől egy frontrendszer éri el a Kárpát-medencét, borult lesz az ég, és országszerte elered az eső, estétől havas eső, később havazás is várható. Keleten csak péntek délelőtt szűnik meg a csapadék, és addig összességében 5-15 mm közötti összeg várható országosan. Pénteken nyugat felől csökken a felhőzet, majd a hétvégén egy újabb frontrendszer okoz ismét erősen felhős, rövidebb napos időszakokkal tarkított, változékony időjárást. Szombaton a jelenlegi számítások szerint kevesebb, vasárnap több csapadék várható, előbb hó,  majd a hét utolsó napján jellemzően havas eső, eső formájában.

Gyakran lesz szeles az idő a héten, kedden a nap első felében egy gyors mozgású hidegfrontnak köszönhetően többfelé erős, helyenként viharos széllökések is várhatók, a többi napon főként élénk szél lesz a jellemző többfelé az országban.

A hőmérséklet egész héten az átlagos értékek fölött alakul. A hét első felében a kora délutáni órákban sokfelé melegszik 10 fok fölé a levegő, de a hét második felében is 3 és 8 fok közötti értékek várhatók országszerte. A hajnali lehűlés az éppen átvonuló frontoktól függően már változatosabb képet mutat. Míg kedden a jellemzően ködös délnyugati tájak kivételével kimondottan enyhe lesz a reggel, szerdán többfelé hűl fagypont alá a hőmérséklet, északon, északkeleten -3, -5 fokig csökken a hőmérséklet. Hasonló fagyok szombat hajnalban már többfelé várhatók, míg a héten a többi éjszaka csak 0 fok körüli, illetve kevéssel afölötti értékekre hűl le a levegő.

Az 5 cm-es mélységben mért talajhőmérséklet további emelkedése várható, péntekre 3 és 6 fok közötti értékek lesznek a jellemzők, majd a hétvégén kissé hűlni fog a talaj, de nagyobb területre kiterjedő fagy ekkor sem várható, még ebben a mélységben sem.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2018. január 29.