2024. március 28. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. december 18. 14:06

Kevés csapadék, lassan száradó talajok

Az elmúlt hetek csapadékos, jellemzően esős időjárása után, ami sokfelé belvizeket okozott az országban, a héten csak kevés csapadék valószínű, főként a hét második felében. A Kárpát- medencétől kissé keletre, északkeletre örvénylő magassági hidegörvények áramlási mezőjében a hét első felében észak felől az eddigieknél szárazabb, de hideg légtömegek áramlanak fölénk. Enyhülés, és némi csapadék a hét második felében valószínű.

Az elmúlt héten az ilyenkor megszokottnál több fokkal enyhébb, de jellemzően borongós, és ismét igen csapadékos időjárásban volt részünk. Az ország északi, északnyugati részén 10-20 mm, a Sátoraljaújhely-Szentgotthárd vonaltól délkeletre 20-60 mm csapadék hullott jellemzően eső formájában, de főként az északi középhegység 600 méter fölötti régiójában 10 cm-t is meghaladó hóréteg alakult ki. Az elmúlt egy hónapban főként a Tiszántúlon valamint Zala és Somogy megyében esett az ilyenkor megszokottnál lényegesen (50-80 mm-rel) több csapadék, ami ezeken a területeken a nyári aszály ellenére is többfelé belvízzel árasztotta el a földeket, de országszerte csapadéktöbblet mutatkozik az elmúlt 30 nap átlagához viszonyítva. A talajok foltszerű kivételektől eltekintve mindenütt nedvesek, a felszínük sáros, éjszakánként fagyott. A talaj hőmérséklete 5 cm-es mélységben egyelőre jellemzően 3 és 5 fok között alakul.

A folytatásban naposabb, szárazabb, de eleinte hidegebb időre van kilátás. Az előttünk álló hét első felében egy tőlünk nyugatra elhelyezkedő nagy kiterjedésű anticiklon, és keletre örvénylő ciklon között észak felől többnyire száraz, hideg légtömegek érik el hazánkat, az időjárási frontok inkább a hét második felében érintik térségünket, meglehetősen változékony időt okozva. A héten gyengén és erősen felhős területek és időszakok váltakoznak. Csütörtökig számottevő csapadékra nem kell számítani, legfeljebb hószállingózás fordulhat elő. Többfelé élénk szél is segíti majd a talaj szikkadását. Az éjszakák hidegek lesznek, általában -6 − -2 fokig hűl le a levegő, de északkeleten ennél hidegebb is lesz, és napközben is csak kevéssel 0 fok fölé melegszik a levegő. A hideg időben a talaj is hűlni fog, éjszakánként megfagy a felszíne, és délután is csak nehezen enged ki, de csütörtökre már az 5 cm-es mélységben is fagy várható. A hideg, száraz időben a belvíz helyzet sem romlik tovább, bár csak lassú száradásra lehet számítani.

Csütörtökön északnyugat felől egy frontrendszer éri el a Kárpát-medencét, és a nyomában a hét végéig több időjárási front is érinti hazánkat. Nagy mennyiségű csapadék a jelenlegi számítások szerint nem várható, de csütörtökön, pénteken és szombaton számítani lehet hóra, havas esőre, esőre, de péntek reggelre helyenként ónos eső is eshet. Ez a csapadék azonban összességében sem haladja meg a 10 mm-t, de a legtöbb helyen csak csapadéknyom és 5 mm közötti összeg lesz a jellemző. A hét második felében sokfelé megélénkül, többfelé meg is erősödik a szél. Enyhül az idő, a hajnali órákban csak -3 − +2 fok közé hűl le a levegő, napközben pedig a legtöbb helyen a +5 fokot is eléri a hőmérséklet. Ezzel együtt a talaj is kienged, és vasárnapra már ismét 4-5 fokos talajhőmérséklet várható 5 cm-es mélységben.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2017. december 18.