OMSZ:  [mnSu]
Aszályindex információ
Az elmúlt egy hétben csütörtökön és pénteken elszórtan, hétfő estétől szerda reggelig pedig főként a nyugati országrészben fordultak elő záporok, zivatarok. Ma reggelre virradó éjjel a délnyugati, déli részeken egy kiterjedt zivatarzóna haladt végig, nagy területen okozva 10-40 mm csapadékot, hazánk nagyobb része azonban szárazon maradt. Május végén, június elején a Dunántúlt, illetve az Alföld nyugati, délnyugati tájait még jelentős esők öntözték, így arrafelé az elmúlt 30 nap csapadékösszege helyenként számottevő többletet mutat az ilyenkor szokásos értékekhez képest, míg keleten hatalmas a csapadékhiány.
A csapadék területi eloszlásában megfigyelhető nagy különbségek tükröződnek a talajok nedvességtartalmában is. Bár az elmúlt tíz nap során a Dunántúlon is sokat száradtak a talajok, de arrafelé a felső fél méteres réteg még jellemzően 40% fölötti nedvességet tartalmaz a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában, sőt délnyugaton helyenként teljesen telített. Ezzel szemben a keleti országrészben a nedvességtartalom már igen nagy területen a 30%-ot sem éri el. Az alsóbb talajrétegek vízhiánya is egyre fokozódik, a felső egy méteres rétegből keleten 110-130 mm , de a Dunántúlon is egyre többfelé több, mint 100 mm hiányzik a telítettséghez képest.
Szinte az egész keleti országrészben nagyfokú, Gyomaendrőd középponttal pedig egyre nagyobb területre terjed ki a súlyos mezőgazdasági aszály.
Az előttünk álló egy hétben nagyrészt napos, száraz, igen meleg időre számíthatunk. Számottevő csapadék nem várható, csak elszórtan lehetnek záporok, így az ország keleti felén tovább fokozódik a szárazság, egyre növekszik a súlyos aszállyal érintett területek nagysága. Országszerte a talajok száradására lehet számítani.

Készült: 2022.06.23.
OMSZ: 2022. június 23. 20:27 (18:27  UTC) [faha]