OMSZ:  [mnSu]
Aszályindex információ
Az elmúlt héten nem hullott országos csapadék, de többfelé igen jelentős mennyiség esett: hétfőn délkeleten, pénteken főleg északkeleten. Ez utóbbi területen többfelé 60-80, helyenként 100 mm is lehullott 24 óra alatt. A hét többi napján csak elszórtan esett, többnyire kisebb mennyiség. Az elmúlt tíz nap csapadékösszege így nagy eltéréseket mutat az országban. a középső tájakon sokfelé az 1 mm-t sem éri el, míg nagyjából a Barcs-Győr vonaltól nyugatra meghaladja a 20 mm-t, a Mórahalom-Gyöngyös vonaltól keletre pedig nagy területen a 20-40 mm-t is.
Ennek megfelelően a talaj nedvességtartalmában is nagyok a különbségek. A keleti országrészben a talaj sokfelé sáros, az Alföldön foltokban áll a víz a földeken. A fölső egy méteres réteg az ország döntő részén megfelelő tartalékokkal rendelkezik: a keleti országrészben sokfelé teljesen vagy közel telített, de a Dunántúlon alacsonyabb a nedvességtartalom, főleg annak délkeleti és északnyugati részein
Jelenleg nincs aszályos terület az országban.
Az előttünk álló héten várhatók zivataros és csapadékmentes napok is. A hét első napján markáns hidegfront vonul át hazánk fölött, mely többfelé okoz heves, károkozó viharokat. A kedd és szerda száraznak ígérkezik, aztán csütörtökön és pénteken ismét többfelé, majd a hét végén inkább csak szórványosan várható zápor, zivatar. A csapadék mennyisége a héten összességében területi átlagban 10-15 mm alatt valószínű, bár nagy területi különbségek lesznek. A talaj nedvességtartalma az ország nagyobb részén valamennyit csökkenni fog, szikkad a felszín, zsugorodnak a belvízfoltok.

Készült: 2020.06.29.
OMSZ: 2020. június 29. 18:08 (16:08  UTC) [faha]