2021 nyarának időjárása

A hideg tavaszt követően a 2021-es nyár az ötödik legmelegebbnek adódott 1901 óta. Történt ez annak ellenére, hogy csak a június és július volt melegebb az átlagosnál, míg az augusztus jelentősen elmaradt a megszokottól. Az évszak során lehullott csapadékmennyiség nagyban elmarad az 1991-2020-as értéktől, de térbeli és időbeli eloszlása sem volt egyenletes.

A standardizált csapadékindex (SPI) egyhavi értékei 2021 júniusában elérték a meteorológiai aszály kategóriáját. Ekkor nagyon nagy területen nem hullott csapadék, és extrém szárazság alakult ki az országban. Bár területileg változékonyságot mutat, az ország egészén a száraz kategóriák jelentkeztek. A mérsékelten száraz kategória csak foltokban jelenik meg Bács-Kiskun, Pest és Vas megyében (12. ábra), míg az ország többi része nagyon, vagy extrém száraz kategóriába tartozott.

12. ábra
Az egyhavi SPI területi eloszlása 2021 júniusában

A 2021 augusztusi háromhavi SPI a teljes nyári időszak csapadékösszegét veszi figyelembe (13. ábra), amely azt mutatja, hogy a júliusi és augusztusi csapadék szinte már mindenhol ki tudta ellensúlyoznia a korábbi hiányt, mely az aszályos június következménye volt. Már csak az ország fele tartozott valamelyik száraz kategóriába – szerencsére főleg az enyhén szárazba, nagyon, vagy extrém száraz területeket csak keveset találunk (ilyen a Kemeneshát és a délkeleti határ térsége) Az ország másik fele már főképp enyhén nedves lett. Emellett mérsékelten nedves és nagyon nedves terültek is megjelentek Mosonmagyaróvár és Budapest környezetében valamint az ország északkelti részében.

13. ábra
A háromhavi SPI területi eloszlása 2021 augusztusában

Az augusztusi SPI6 már figyelembe veszi a 2021 március és 2021 augusztus között érkező csapadékot, így képet kaphatunk közel a teljes vegetációs periódusban lehullott csapadékmennyiségről. Jelentős hiányokat találunk ebben az időtávban is az ország egész területén, ismét csak száraz kategóriák azonosíthatóak. Extrém száraz területeket a Kemeneshát, a Bakony-vidék, a Dunántúli-dombság északi része, valamint a Körös-Maros köze, a Berettyó-Körös-vidék térségében találunk (14. ábra).

14. ábra
A hathavi SPI területi eloszlása 2021 augusztusában

Az 1 éves időtávlatban érkező csapadékmennyiség ellenére is (SPI12) maradtak még extrém száraz területek a Bakonyban (15. ábra). Az SPI12 alapján ugyanakkor a Dunántúli-dombság jelentős része is még nagyon száraznak számít. Emellett mérsékelten, és enyhén száraz területek találhatóak az ország legnagyobb részén. Minimális lokális csapadéktöbblettel jellemezhető térségek alig fordultak elő (enyhén nedves), az Északi-középhegységben egy-két terület, a Szatmár-Beregi-síkság és Mosonmagyaróvár környezete ilyen csupán.

15. ábra
Az SPI12 területi eloszlása 2021. augusztusában