2021-ben előfordultak az 1991–2020-as sokévi átlagnál magasabb és alacsonyabb középhőmérsékletű hónapok egyaránt (3. ábra). Jobbára a téli és nyári hónapok voltak melegebbek, míg a tavaszi és őszi hónapok hidegebbek az éghajlati normálnál. A sokéves átlagtól a legkisebb eltérést novemberben és szeptemberben tapasztaltuk (-0,3°C és +0,5°C). A legnagyobb eltérések negatív irányban áprilisban és májusban adódtak (-2,9°C és -2,1°C), míg pozitív irányban júniusban és júliusban tapasztaltuk a legnagyobb anomáliákat (+2,1°C és +2,2°C). 2021 nyara az 5. legmelegebb volt 1901 óta, melyhez hozzájárult, hogy a július az 1., míg a június a 3. helyre került az 1901–2021-es időszakot felölelő sokéves adatsorban.

3. ábra
Az országos havi középhőmérséklet eltérése a sokévi (1991-2020-as) átlagtól 2021-ben (homogenizált, interpolált adatok alapján)

Január

Január folyamán a napi átlaghőmérséklet országos átlaga általában nem a sokévi átlag közelében alakult. A hónap első hetében a Kárpát-medence térségének időjárását több mediterrán ciklon alakította, aminek köszönhetően 4-6 °C-kal volt melegebb, mint az 1991-2020-as sokévi átlag. Ezután pár napig az ilyenkor szokásos közelében alakult a hőmérséklet, majd a hónap közepén egy Dél-Skandinávia felett örvénylő markáns ciklon hosszan elnyúló frontrendszerének hatására egyre hidegebb levegő áramlott hazánk fölé. A sarkvidéki levegő miatt 4 °C-kal a sokéves átlag alatt maradt a hőmérséklet. Január 20. után dél, délnyugat felől igen enyhe légtömegek érkeztek térségünkbe. A nappali hőmérséklet rendkívül gyorsan emelkedett, a következő napokban már kora tavaszias időjárás uralkodott: 22-én és 23-án országos átlagban 8,5 °C-kal volt melegebb, mint a sokévi átlag. Ezt követően kisebb mértékű lehűlés következett, majd újra melegedni kezdett az idő, és jelentősen meghaladta az ilyenkor szokásos hőmérsékleteket.

Február

Februárban is folytatódott az átlagostól eltérő időjárás. A hónap első hetében a Kárpát-medence térségét több melegfront is elérte, aminek köszönhetően délnyugati áramlással enyhe levegő árasztotta el hazánkat. Így a legenyhébb időszakban 9 °C-kal volt melegebb, mint az 1991-2020-as sokévi átlag. A következő dekádban egy mediterrán ciklon hidegfrontja mögött viharos északi, északnyugati széllel hideg légtömeg érkezett. A gyors lehűlésnek köszönhetően a sokévi átlag alá csökkent a hőmérséklet, a hónap leghidegebb időszakában 7°C-kal volt hidegebb az ilyenkor szokásosnál. Majd a hónap utolsó dekádjában egy anticiklon terült el hosszú ideig az ország felett. A nappali hőmérséklet fokozatosan emelkedett, a következő napokban a szokásosnál enyhébb, kora tavaszias időjárás uralkodott.

Március

Márciusban a napi átlaghőmérséklet országos átlaga jócskán eltért a sokévi átlagtól. A hónap első napjaiban egy hatalmas kiterjedésű anticiklon alakította Európa időjárását, így a megszokottnál kicsit melegebb volt hazánkban, mint az 1991-2020-as sokévi átlag. A következő héten több hidegfront vonult át az ország felett, melyek mögött sarkvidéki eredetű levegő árasztotta el hazánkat. Ennek hatására lehűlés következett. A sokévi átlag alá csökkent a hőmérséklet, mindössze 3-4°C-kal volt hidegebb az ilyenkor szokásosnál. 12-én a csapadékkal együtt enyhébb légtömegek érkeztek a Kárpát-medencébe, de ez nem tartott sokáig. Az északias hideg áramlásnak köszönhetően térségünkben az időjárás 10 napig a sokévi átlag alatt maradt, majd a hónap utolsó hetében enyhülés következett, anticiklonális hatásoknak köszönhetően. Erősödött a nappali felmelegedés mértéke, így a hónap utolsó napjaiban 5-6 °C-kal enyhébb volt az idő, mint az ilyenkor szokásos (4. ábra).

4. ábra
Napi országos középhőmérsékletek eltérése az (1991-2020-as) átlagtól; 2021. január, február, március (homogenizált, interpolált adatok alapján)

Április

A hónap az átlagosnál több fokkal melegebb idővel indult, április 1-jén az országos átlag 15,6 °C volt, ami közel 7 fokkal magasabb az éghajlati normálnál. Április 2-án hideg, sarkvidéki eredetű légtömegek érték el hazánkat, a lehűlésnek köszönhetően éjszakánként többfelé fagyott, majd 6-án egy újabb hidegfront érkezett, melyet országszerte fagyos éjszakák követtek, néhol –10 °C-hoz közeli hőmérsékletekkel. Ezt követően egy ciklonrendszer előoldalán melegebb levegő áramlott térségünkbe, így rövid ideig a normálnál melegebbre váltott az idő. Április 13-án egy hullámzó hidegfront hatására jelentősen lehűlt az idő, mely után csak lassan, fokozatosan indult meg az enyhülés. A harmadik dekád elején egy újabb hidegfront miatt ismét átlag alatt alakultak az országos napi középhőmérsékletek. A hónap végén melegedés indult meg, így a hónap utolsó napjai a sokéves átlag felett alakultak.

Május

Április végén átmenetileg melegebbre fordult az idő, így május 2-án, 2021-ben először nagyobb területen 25 °C fölé emelkedett a hőmérséklet. Ezt követően északnyugat felől markáns hidegfront érte el az országot, ami véget vetett a nyárias napoknak. A hőmérséklet a legmelegebb órákban is általában 20 °C alatt maradt, fagyzugos helyeken pedig fagy is jelentkezett. 4-én Zabaron új országos napi minimumhőmérséklet rekordot, –3,5 °C mértünk. Május 10-12. között néhány napra ismét nyárias időben volt részünk, majd a 13-án átvonult hidegfrontot követően a hónap második fele végig gyakori frontátvonulásokkal és az átlagosnál hűvösebb idővel telt (5.ábra).

Június

Június első napjaiban még a sokévi átlag alatt maradtak a napi középhőmérsékletek. Ezt követően hosszú ideig a normál felett alakult a hőmérséklet. 13-15-e közt ismét hűvösebb volt időjárásunk, főképp a hajnali órákban, majd a hónap hátralevő részében végig pozitív anomália volt jellemző. Annyira megemelkedett a napi középhőmérséklet, hogy a hónap második felében egymást érték a hőségriasztások. A Kárpát-medence térsége tartósan a Nyugat-Európa fölött örvénylő ciklonok ún. előoldali áramlási rendszerében helyezkedett el. Ezzel az áramlással déli, délnyugati irányból több alkalommal igen meleg, afrikai eredetű légtömeg érkezett térségünk fölé. Június 23-án és 24-én is új országos napi rekord született. Előbbi napon Berettyóújfalu és Dombegyház állomáson is 37,8 °C-ig emelkedett a hőmérséklet, míg 24-én 40,0 °C-kal tetőzött a hőség Fülöpházán.

5. ábra
Napi országos középhőmérsékletek eltérése az (1991-2020-as) átlagtól; 2021. április, május, június (homogenizált, interpolált adatok alapján)

Július

Júliusban – az első és a harmadik dekád elejének kivételével – a sokéves átlag felett alakult a napi középhőmérséklet. Július 5-től egy nagykiterjedésű anticiklon határozta meg hazánk időjárását, így újabb hőhullámok alakult ki, több napig 6-8 °C-kal a sokévi átlag feletti hőmérsékleteket mértünk. Július 8-án új országos napi rekord született, 40,2°C -kal Adonyban. A hőséget egy hidegfront átvonulása enyhítette ugyan 10-én, de még így is 3-4 °C-kal a sokévi értékek felett maradt a hőmérséklet. Ezt követően ismét jelentősen erősödött a nappali felmelegedés. A hónap közepén egy magassági hidegörvény hatására mérséklődött a meleg, majd egy hidegfront is átvonult hazánk felett, így a napi középhőmérsékletek néhány napig az évszakos átlag körül alakultak. Július 25-től délies áramlással ismét melegebb levegő érkezett térségünkbe, melynek hatására visszatért a hőség.

Augusztus

Augusztus elején a napi átlaghőmérséklet a sokévi átlag alatt maradt, mert egy hullámzó frontrendszer alakította időjárásunkat. Ezt követően anticiklonális hatásoknak köszönhetően fokozatosan megerősödött a nappali felmelegedés, és a meleg, fülledt időt csak néha zavarták meg záporok, zivatarok. A hónap közepén egy hidegfront vonult át a Kárpát-medence felett, melynek hatására megszűnt a hőség. Ezután ismét enyhe melegedés kezdődött, így a harmadik dekád elején már a sokéves átlag közelébe került a napi középhőmérséklet. Augusztus 22-én késő este egy hidegfront érte el térségünket északnyugat felől, mögötte több fokkal hidegebb levegő áramlott be a Kárpát-medencébe, majd 26-tól egy Skandinávia felett örvénylő ciklon hidegfrontja volt hatással időjárásunkra. Ez az erőteljes lehűlés a hónap végéig a sokéves átlag alatt tartotta a hőmérsékletet. A leghidegebb napokban az átlaghőmérséklet 5-6 °C-kal a sokévi átlag alatt maradt.

Szeptember

A hónap elején egy anticiklonnak köszönhetően nyugodt, szinte eseménytelen időjárás uralkodott a Kárpát-medencében. A csendes, kora őszi időnek megfelelően a napi átlaghőmérséklet a sokévi átlag közelében mozgott, majd a második dekád elejétől elkezdett fokozatosan emelkedni, így a hónap közepén már 4-6 °C-kal többet mértünk az ilyenkor megszokottnál. Ezt követően egy északnyugat felől érkező hullámzó hidegfront hatására hűvösebbre fordult az idő, az átvonuló front mögött a megélénkülő széllel több fokkal hidegebb levegő áramlott a Kárpát-medencébe. A következő napokban újabb ciklonok vonultak át hazánk fölött. Az északias áramlás következtében érkezett hideg levegő miatt a harmadik dekád elején a napi átlaghőmérséklet 2-3 °C-kal a sokéves átlag alatt maradt. Ezt követően fokozatosan megerősödött a nappali felmelegedés, visszatért a nyáriasan meleg idő. A hónap végéig a normál felett maradt az átlaghőmérséklet (6. ábra).

6. ábra
Napi országos középhőmérsékletek eltérése az (1991-2020-as) átlagtól; 2021. július, augusztus, szeptember (homogenizált, interpolált adatok alapján)

Október

Október elején gyorsan emelkedtek a napi középhőmérsékletek, így a megszokottnál melegebb napokban volt részünk. Október 6-án záporokkal, viharos széllökésekkel érkezett a lehűlés, ezt követően másfél hétig a napi átlaghőmérsékletek a sokéves átlag alatt maradtak. Fokozatosan anticiklon hatása alá került térségünk, melynek hatására lassan melegedni kezdtek a napok, és a harmadik dekád elején a sokéves átlag felett alakult a napi középhőmérséklet. A melegedés csupán átmenetinek bizonyult, október 21-én este egy újabb hidegfront érkezett, ami jelentős lehűlést hozott. A harmadik dekádban egy anticiklon épült ki térségünkben, és az időjárás fokozatosan enyhülni kezdett, október 30-án elérte a sokéves átlagot.

November

November egészére elmondható, hogy egymást érték a frontok térségünkben. Először egy északnyugat felől érkező hullámzó hidegfront érkezett, majd 4-én elérte térségünket egy mediterrán ciklon melegfrontja, melynek köszönhetően 4 °C-kal volt melegebb a megszokottnál. Ezt követően továbbra is egymást érték a frontrendszerek. A hónap közepén a Baltikum fölött elhelyezkedő ciklon hidegfrontja révén szárazabb, hidegebb levegő érkezett, ezzel visszatértek az éjszakai fagyok. Később Oroszország felett épült ki egy anticiklon, melynek átmenetileg térségünk is befolyása alá került. November 18-án egy hideg, majd másnap rögtön egy melegfront érkezett, és okozott enyhülést hazánkban, így a napi átlaghőmérsékletek több napig az átlag fölött alakulhattak. 22-től egy Oroszország felett elhelyezkedő ciklon hidegfrontja okozott markáns lehűlést. November 24-e lett a hónap leghidegebb napja, 0 °C alatti átlaghőmérséklettel. A frontokban gazdag időjárásnak köszönhetően újra enyhülés kezdődött, a hónap végén a napi középhőmérséklet már átlag fölött alakult.

December

Decemberben a havi középhőmérséklet 1°C-kal magasabb volt a szokásosnál, ezért a napi átlaghőmérsékletek országos átlagai is a sokévi érték felett mozogtak a hónap nagyobb részében. A hónap a szokásosnál melegebb napokkal kezdődött, egy ciklon melegszektora határozta meg az időjárást. Ehhez hasonló, az átlagnál 3-4 °C -kal magasabb hőmérsékleteket a hónap közepén is mértünk. Ekkor a Kárpát-medence időjárását elsősorban egy nyugat-európai anticiklon alakította, nyugodt, csendes időt hozva. A következő napokban egy nagy kiterjedésű, oroszországi központú ciklon hatására sarkvidéki eredetű, hideg és száraz levegő áramlott hazánk fölé. Karácsonykor, 24-én és 25-én időjárásunkat egy melegfront alakította, a szokásosnál melegebb napokat okozva. Ezt követően kisebb mértékű lehűlés következett, de 28-tól kezdve a nappali hőmérséklet fokozatosan emelkedett. (7. ábra).

7. ábra
Napi országos középhőmérsékletek eltérése az (1991-2020-as) átlagtól; 2021. október, november, december (homogenizált, interpolált adatok alapján)

A 2021-es év során az évi középhőmérséklet területi eloszlása leginkább a domborzat hatását tükrözte. Az ország legnagyobb részét, így az alföldi tájainkat is 10-12 °C közötti értékek jellemezték (8. ábra), míg Szeged, Budapest és Pécs környékén 12 °C fölé emelkedett az évi középhőmérséklet. A Dunántúli-középhegységben 9-11 °C, míg az Északi-középhegységben jobbára 8-10 °C volt jellemző. A Mátra, a Bükk és a Zempléni-hegység legmagasabban fekvő régióiban az évi átlag 7 °C alatt maradt.

8. ábra
2021. évi középhőmérséklet (°C) (homogenizált, interpolált adatok alapján)
9. ábra
A 2021. évi középhőmérséklet eltérése az 1991-2020-as normáltól (°C)

A 9. ábra az évi középhőmérséklet eltérésének területi eloszlását mutatja az 1991-2020-as éghajlati normálhoz viszonyítva. Az ország mintegy harmadán 0 °C körüli érték adódott. Hidegebb volt Északkelet-Magyarországon, itt 0,1-0,5 °C-kal maradtak el a hőmérsékletek a szokásostól. Pozitív anomáliát a Dunántúlon többfelé, a Mátra térségében, az Alföld déli részén és a főváros környéként kaptunk. A nagy városok (Győr, Pécs, Szeged, Budapest) térségében és a Mátra esetén jelentkeztek a legnagyobb értékek 0,7-0,9°C között.


Az év fontos jellemzője az éghajlati indexek számának alakulása, például a hideg és a meleg küszöbnapok száma. Fagyos napból (Tmin ≤ 0 °C) 97 nap volt, ez 7 nappal haladja meg az 1991-2020-as normált. Téli napból (Tmax ≤ 0 °C) 9 nap adódott a szokásos 24 helyett. A zord napok (Tmin ≤ -10 °C) száma mindössze 3 volt, míg a normál 8 nap. Zabar állomáson volt a legtöbb, itt 26 napot regisztráltunk. A nyári napok száma (Tmax ≥ 25 °C) meghaladta (94 nap) az 1991-2020-as átlagot (87 nap). A hőhullámos napok (Ta ≥ 25 °C) területi eloszlását mutató 10. ábra szerint 2021 nyarán az Alföld déli részén, Békés megyében 30-35 hőhullámos nap fordult elő. 2021-ben hőségnapból (Tmax ≥ 30 °C) a normálnál (29 nap) jóval többet, összesen 42 napot jegyeztünk. Kübekháza gátőrház állomáson volt a legtöbb, összesen 66 hőségnap jelentkezett. A forró napok száma (Tmax ≥ 35 °C) országos átlagban 5 nappal több volt, mint az 1991-2020-as átlag (3 nap).

10. ábra
A 25 °C fölötti középhőmérsékletű napok számának eloszlása 2021. évben
11. ábra
A különböző hőmérsékleti értékek évi menete Budapest-Pestszentlőrincen 2021-ben

A 11. ábrán látható Budapest Pestszentlőrinc állomáson a különböző hőmérsékleti értékek 2021. évi menete (tx – havi maximum, txa – a napi maximumok havi átlaga, t – átlag, tna – a napi minimumok havi átlaga, tn – havi minimum). Jól azonosíthatók a fagyos téli és tavaszi hónapok, a hűvös május, illetve a meleg június, július és a hűvös augusztus. 2021 folyamán a Budapest Pestszentlőrinci állomáson a hőmérsékleti szélsőértékek közötti abszolút terjedelem megközelítette az 50 °C-ot. Júniusban és júliusban a napi maximumok 30 °C körül alakultak, míg a téli hónapokban a napi minimumok 0 °C alatt voltak. A havi hőmérsékleti terjedelem februárban (30,4 °C) volt a legnagyobb, az igen alacsony napi minimumok és a jóval 20°C körüli maximumok miatt. A legkisebb havi hőingás ezen az állomáson novemberben (19,5 °C) adódott.