2024. március 28. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2020. november 19. 12:49

Országszerte fagyok jönnek

Bár az elmúlt egy hét során az ország nagy részén nem sok csapadék hullott, inkább csak szitálás, illetve gyenge eső fordult elő, de a talajok nem sokat száradtak, szikkadtak, továbbra is igen sáros felszín nehezíti a mezőgazdasági munkákat a keleti országrészben, és a Dunántúlon is többfelé. Pénteken egy erős hidegfront vonul át fölöttünk, amely mögött átmenetileg igen hideg levegő árasztja el a Kárpát-medencét, a hétvégén jelentős éjszakai lehűléseket okozva, de a felszín csak átmenetileg fagy meg.

A múlt hét második felében még folytatódott a megelőző napokhoz hasonló ködös, párás időjárás, többfelé szitálással, majd változást egy hétfőn átvonult hidegfront hozott. Bár a fronthoz kötődően csak a Dunántúl nyugati, délnyugati tájain hullott számottevő csapadék (1. ábra), de a légkör országszerte átkeveredett, és kedden északnyugat felől egyre nagyobb területen kisütött nap. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege már országszerte a sokéves átlag alatt alakul (2. ábra), de a nedves, az utóbbi időszakban sokfelé párás, ködös időben számottevően nem tudtak száradni, szikkadni a talajok. A felszín az ország keleti felén sokfelé sáros, néhol vízzel borított (3. ábra), a Dunántúlon jobb ennél a helyzet (4. ábra). Az alsóbb talajrétegek azonban az Alföld nagy részén és a Dunántúl keleti felén még jelentős mennyiségű nedvességet tudnak befogadni (5. ábra).
Hőmérséklet tekintetében meglehetősen enyhe időjárás jellemezte az elmúlt időszakot. Hétfőig kis napi hőingás mellett többnyire 6-10 fokig melegedett a levegő, és éjszakánként sem fagyott, majd keddtől megnőtt a napi hőingás, reggelente 5 fok alá hűlt a levegő, a középső országrészben gyenge fagyok is előfordultak, ugyanakkor napközben sokfelé 10 fok fölé melegedett a levegő.

A mezőgazdasági munkák számára kedvező időjárás csak kedden és szerdán fordult elő, és akkor sem mindenhol az országban. A jelentős októberi csapadék miatt számottevő késést szenvedett a kukorica betakarítása, és a novemberi nedves, párás, időjárás sem tett jót a szemnedvességnek, így még mindig vannak aratásra váró táblák (6. ábra). A sáros, néhol vízzel borított talajok az őszi gabonák vetését is sokfelé nehezítették. A már elvetett árpa illetve búza azonban szépen fejlődik, egységesen keltek, és már többnyire 1-3 leveles állapotúak az állományok (7. ábra). Szintén jó, jellemzően 6-8 leveles állapotban van az őszi káposztarepce is (8. ábra), a gyenge kelés után októberben megerősödött a növény.
Az NDVI vegetációs index november első felében az ilyenkor szokásosnál országszerte magasabb értékeket mutat, ez a csapadékos és enyhe, sokfelé fagymentes időnek köszönhető (9. ábra).

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be immár az új szezonra a Kaposvár, Békéscsaba és Miskolc körüli területre vonatkozó agrogramokon* (10-12. ábra). Az őszi káposztarepce vetése még augusztus végén volt ideális, mert szeptember első napján még országszerte hullott egy jó kis eső, de aztán szinte az egész hónapra csont szárazra fordult az idő. Főleg a később vetett magok nagyon nehezen, vontatottan, hiányosan keltek, és a kis növények is nehezen fejlődtek. Az eső szeptember legvégén érkezett meg, nem is akármennyi, ugyanis hetekig sok-sok hullámban esett, helyenként több havi átlagnak megfelelő csapadék összegyűlt. A repce ennek nagyon örült, egységesedett, megerősödött a tartósan enyhe időben. A csapadékos idő, a sáros talaj, a foltokban a földeken álló víz viszont az őszi kalászosok vetését jelentősen akadályozta, hátráltatta. A korábban, a csapadékszünetekben elvetett táblákon a növény szépen fejlődik, mint ahogy az őszi árpa, de sajnos a gyomok is. Az őszi búzára számított hőösszeg országszerte az optimális érték fölött jár az enyhe ősz hatására.  

Az előttünk álló egy hét során meglehetősen változékony, éjszakánként gyakran fagyos időre van kilátás. Csütörtök este északnyugat felől eléri térségünket egy hidegfront, amely jelentős lehűlést hoz, ami elsősorban az éjszakai hőmérsékletekben mutatkozik majd meg. A fronthoz kötődően 2-5 mm közötti csapadékra lehet számítani az ország nagy részén a péntek reggeli órákig, majd pénteken napközben a középső országrészben várható további eső, zápor. Szombaton és vasárnap többnyire napos, száraz időre van kilátás. A hidegfront mögött észak felől már péntek estétől egyre többfelé csökken fagypont alá a hőmérséklet, szombat reggelre pedig országszerte fagyok várhatók, 0 - -5 fokig hűl le a levegő, de a fagyzugos területeken ennél hidegebb is lesz. Vasárnap hajnaltól éjszakánként megjelennek a pára- és ködfoltok, melyek eleinte még mindenütt feloszlanak, de a hét közepétől egyre többfelé napközben is megmaradnak. Számottevő csapadék szombattól nem valószínű, hétfőn elszórtan lehet gyenge eső, zápor, a jövő hét közepétől pedig szitálásra lehet számítani. A reggeli fagyok mértéke és területi kiterjedése hétfőtől csökken, de továbbra is többfelé lehet 0 fok alatti hőmérsékletekre számítani az országban. Napközben jellemzően 3-8 fokig melegszik a levegő.

Az aktuális munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, előrejelzéseket figyelemmel kísérni. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2020. november 19.


* Az őszi vetésű kalászosok számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
5 napos csapadékösszeg 2020. november 18-án (mm)


2. ábra
A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2020. november 18-án (mm)


3. ábra
Egyes táblákon még mindig áll a víz
2020. november 13-án Miskolc térségében Kovács Attila által készített fotó


4. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj felső 20 centiméteres rétegében 2020. november 18-án (%)


5. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj 50 és 100 centiméter közötti rétegében 2020. november 18-án (%)


6. ábra
Betakarításra váró kukoricatábla Miskolc térségében 2020. november 13-án
fotó: Kovács Attila


7. ábra
Szépen kelt őszi kalászos Miskolc térségében 2020. november 13-án
fotó: Kovács Attila


8. ábra
Repce Miskolc térségében 2020. november 13-án
fotó: Kovács Attila


9. ábra
Az NDVI vegetációs index értékének eltérése a sokéves átlagtól 2020. novemberének első felében


10. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Kaposvár térségére 2020. november 18-ig
(részletes magyarázat a szövegben)


11. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Békéscsaba térségére 2020. november 18-ig
(részletes magyarázat a szövegben)


12. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Miskolc térségére 2020. november 18-ig
(részletes magyarázat a szövegben)