2024. március 29. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2020. január 23. 11:58

Csendes nyugalmi időszak

A hét végétől már közelebb kerülnek térségünkhöz a csapadékot és a változást okozó időjárási frontrendszerek. Mozgalmasabbá válik tehát időjárásunk, de lehűlés, országos nagy csapadék, hó – egyelőre legalábbis – nem valószínű. Bár a légköri változások fölgyorsulnak térségünkben, de nagyobb kilengés nélkül, így a növények továbbra is csendes nyugalmi időszakukat töltik.

Karácsony óta a markánsabb frontrendszerek, a nedves léghullámok elkerülik térségünket, így alig esett csapadék. Az elmúlt egy hétben csak a Kisalföldön fordult elő számottevő mennyiség: 5-15 mm (1. ábra). A múlt hét végén arrafelé hó és eső is esett, kisebb körzetekben pár centiméteres hóréteg is kialakult (2. ábra), melyből egy kevés még ma is borította a felszínt a Pápa-Győr vonalban.
Sokszor volt borult, párás, ködös az idő, csak kisebb körzetekben és csak egy-két napon sütött ki a nap. A legtöbb napsütés a ködréteg fölé magasodó hegyeinkben fordult elő (3. ábra).
A hőmérséklet jellemzően az átlagos, január közepén megszokott értékek körül alakult. A déli órákban 0 Celsius fok köré emelkedett, hajnalban pedig többnyire -2 és -5 fokig süllyedt a hőmérséklet. A derült időszakokban és területeken volt ennél nagyobb a hőingás, de -10 foknál nagyobb fagy sehol nem fordult elő.
A talaj azonban ezzel együtt is csak a felszín közelében fagyott néhány centiméter vastagságban. A nedvességtartalma alig változott az elmúlt időszakban, az ország döntő részén csaknem telített, ezzel szemben délkeleten még van nedvességhiány (4. ábra).

Az őszi vetések továbbra is jól telelnek, ősszel ideálisan megerősödtek, az egy évvel ezelőttinél sokkal jobb állapotban vannak. Eddig nem fordult elő olyan komolyabb fagy, ami hótakaró nélkül kárt okozott volna a növényi állományokban. Ugyanakkor a kártevőket és a különböző kórokozókat sem ritkította eddig kemény hideg. 

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a Kaposvár és Kecskemét körüli területre vonatkozó agrogramokon* (5. és 6. ábra). Az őszi káposztarepce vetése és kelése körül aránylag kedvező volt az időjárás: megfelelő mennyiségű csapadék hullott a talaj-előkészítéshez, a keléshez, a növény kezdeti fejlődéséhez. Még az őszi árpa is talált elegendő nedvességet a keléshez. Az őszi búza vetéséhez azonban már sokfelé nem lehetett jó magágyat készíteni a rögös talajban, a vetés pedig porba történt. Október végén, november elején még éppen időben érkezett a kiadós eső a fejlődő növények számára, a hó végéig tartó csapadékos és enyhe időszak elegendő időt adott a kalászosok fejlődésére. Az ország döntő részén nagyjából kiegyenlítődtek a csapadékviszonyok az év végére: azaz a csapadékösszeg az ideális körül alakult, a talaj pedig feltöltődött nedvességgel. Már csak a Tiszántúl, főleg annak déli fele van lemaradásban. Ez most problémát nem jelent, tavaszig még van idő a nedvesség pótlódására. December végétől tartósan szárazra fordult az idő, de ilyenkor kicsi a párolgás, a csapadékösszeg pedig még mindig az ideális körül alakul. Az őszi búzára számított hőösszeg országszerte jóval az optimális érték fölött (helyenként már csaknem a duplájánál) jár az enyhe ősz és december hatására.

Az előttünk álló napokban már közelebb kerülnek az időjárás frontrendszerek hazánkhoz, így a hét végétől több hullámban is érkezhet csapadék. Jövő hét csütörtökig főleg az ország déli részén akár 10-15 mm is hullhat, de ennek mennyisége egyelőre nagyon bizonytalan. A csapadék halmazállapota nagy valószínűséggel folyékony lesz. Pénteken még lehet napsütés, majd szombattól már ismét sok lesz a felhő. Kedden és szerdán sokfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik a délnyugati, majd nyugati szél. A hőmérséklet ezen a héten nem változik számottevően, a jövő héten viszont több fokos enyhülés valószínű. Komolyabb lehűlés a hosszabb távú, e miatt bizonytalanabb számításokban sem látszik a következő 10-14 nap során. A nappalok egyre gyorsuló ütemben hosszabbodnak, a következő egy hét során mintegy 18 percet.

Az aktuális munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, előrejelzéseket figyelemmel kísérni. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, április 1-től kezdődően meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2020. január 23.


* Agrogram

Az őszi vetésű kalászosok számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
Az elmúlt 10 nap csapadékösszege 2020. január 22-ig (mm)


2. ábra
Hóvastagság 2020. január 20-án 7 órakor (cm, F: hófolt, L: hólepel)


3. ábra
10 napos napfénytartam összeg 2020. január 22-ig (óra)


4. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj felső 1 méteres rétegében 2020. január 22-én (%)


5. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Kaposvár térségére 2020. január 22-ig
(részletes magyarázat a szövegben)


6. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Kecskemét térségére 2020. január 22-ig
(részletes magyarázat a szövegben)