2024. március 28. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2019. április 15. 15:42

Száraz, hűvös északkeleti áramlás hajnali fagyokkal

Az előző héten sajnos nem hullott le a várt mennyiségű csapadék, ezen a héten pedig végig északkeleti áramlás lesz a jellemző térségünkben. Fránya északkeleti áramlás, mely egyrészt száraz (pedig nagy szükség lenne a további esőre), másrészt hűvös (a hét első felében reggeli fagyok is várhatók), ráadásul szeles idővel jár (ami erősen szárít és a beporzó rovarok, a méhek munkáját hátráltatja a javában virágzó gyümölcsfákon).

A múlt héten sokfelé és többször hullott csapadék az országban, bár az előrejelzettnél és a vártnál kevesebb (1. ábra). Az elmúlt tíz napon a Dunántúl nagyobb részén 20 mm-t meghaladta a csapadékmennyiség, de például a délnyugati határszélen 50 mm-t meghaladó értékeket is találunk. Az országnak nagyjából fele részén 10 és 20 mm közötti mennyiség esett, míg északkeleten sajnos sokfelé 5 mm alatt maradt. Ahol esett legalább 10-15 mm, ott mérséklődött az aszály (délnyugaton meg is szűnt), de nagyjából a Sátoraljaújhely-Tokaj-Hajdúnánás-Debrecen vonaltól keletre tovább romlott a helyzet.
A talaj felső 20 cm-es rétegének nedvességtartalma ez utóbbi területek kivételével növekedett (2. ábra), de főleg az Alföld északi felén továbbra is a már kritikus 40%, északkeleten pedig nagy területen 30% alatt van! E mellett előfordulnak nagyon száraz részek Nógrádban is. A talajból országszerte 50-100 mm csapadék hiányzik a fölső egy méteres rétegből (3. ábra). Az aszály jelei főleg az északkeleti országrészben továbbra is sokfelé mutatkoznak.
A hét eleji 20 Celsius fok fölötti maximumokat követően a hét közepétől jelentős lehűlés érkezett, a legmagasabb hőmérsékletek is sokfelé 10 fok alatt maradtak. Szombat és hétfő reggelre a nógrádi fagyzugos részeken gyenge fagy is előfordult.
Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet jellemzően 8-12 fok között van az országban (nyugaton vannak alacsonyabb, míg északkeleten a magasabb értékek), és a mélyebb rétegek sem hidegebbek ettől. Ez megfelelő a kukorica vetéséhez.

A növények, ahol kaptak legalább 15-20 mm csapadékot, ott fellélegeztek és szépen fejlődhetnek, viszont egyelőre nem érkezik csapadék utánpótlás, így az aszály probléma a délnyugati országrész kivételével ismét országszerte visszatér. Jelenleg sokféle gyümölcsfa virágzik, ezekre a múlt heti hűvös, többször esős idő nem volt kedvező. Ezen a héten a melegedő, napsütéses időjárás már jó lenne, de többfelé várható hajnalban fagy és az időnként erős szél jelentősen hátráltatni fogja a beporzó rovarok munkáját.
 
Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be a Kaposvár, Kecskemét és Békéscsaba körüli terültre vonatkozó agrogramokon (4., 5., 6. ábra). A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy –többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen). A bemutatott területek időjárási viszonyai között, főleg a csapadékban és így a talajnedvességben van nagy különbség. Kaposváron mintegy 40 mm-rel van elmaradva az ideális értéktől a csapadékösszeg, azonban az ország nagyobb részére ettől jóval nagyobb különbségek jellemzőek: Békéscsabán ez a különbség 110 mm, Kecskeméten pedig már 150 mm. Ilyen viszonyok között szenvednek a növénynek, nem várható jó termés. A hőmérséklettel nincs probléma, az őszi búzára számított hőösszeg országszerte az optimális érték fölött jár.
 
Az április legelejének állapotát tükröző, legfrissebb műholdas NDVI vegetációs index térképeinken az látszik, hogy a zöld tömeg mennyisége a Dunántúlon magasabb a keleti tájakhoz képest. Az évszaknak megfelelően természetesen még elég alacsony ez az érték, de a változást bemutató térkép szerint az ország nagy részén növekszik. Az anomália térkép szerint elsősorban az Alföldön van elmaradva a zöld tömeg az ilyenkor szokásos mennyiséghez képest, ugyanakkor a Dunántúlon átlag fölöttiek az értékek.
 
Az előttünk álló héten alapvetően száraz, kissé melegedő, szeles időben lesz részünk. Kedd estétől csütörtökig előfordulhat elszórtan kisebb zápor, de a heti csapadékösszeg területi átlagban 2 mm alatt valószínű. A talaj vízkészlete a héten csökkenni fog: északkeleten, ahol alig van a talajban nedvesség, ott 1-2 mm-t, míg nyugaton 10-15 mm-t. Gyakran lesz élénk, többször erős az északkeleti szél, mely miatt a növényvédő szeres permetezést jól meg kell tervezni, ebben nyújtanak segítséget szél előrejelzési térképeink. A nappali hőmérséklet kedden és szerdán 15 fok közelében, majd csütörtöktől jellemzően 16 és 21 fok között alakul majd az országban. Kedden és szerdán reggel a szélcsendes helyeken fagy is várható, melyről részletes térkép itt elérhető. Kedden reggelre valószínű a jelentősebb, ekkor néhol akár -5, -6 fok is előfordulhat. Az 5 cm-es talajhőmérséklet a héten kissé emelkedik.
 
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.
 
Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, valmint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, április 1-től kezdődően meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2019. április 15.


1. ábra: 10 napos csapadékösszeg 2019. április 14-ig (mm)


2. ábra: Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj felső 20 cm-es rétegében 2019. április 14-én (%)


3. ábra: A talaj felső 1 m-es rétegében a telítettséghez hiányzó nedvesség 2019. április 14-én (mm)


4. ábra: Őszi vetésekre szóló agrogram Kaposvár térségére 2019. április 14-ig
(részletes magyarázat a szövegben)


5. ábra: Őszi vetésekre szóló agrogram Kecskemét térségére 2019. április 14-ig
(részletes magyarázat a szövegben)


6. ábra: Őszi vetésekre szóló agrogram Békéscsaba térségére 2019. április 14-ig
(részletes magyarázat a szövegben)