2024. március 29. péntek
Honlap újdonságok

HungaroMet: 2020. április 1. 13:51

Megújult a Napijelentés kiadvány

2020. április 1-jével megújult az OMSZ legrégebbi kiadványa, a 133 éve készülő Időjárási Napijelentés. A napi rendszerességgel készülő, korszerűsített kiadvány felépítése követi az eddigi hagyományokat. Ennek megfelelően szerkezetileg jól elkülönülő részekben foglalkozik az európai és magyarországi időjárási helyzettel, az OMSZ által mért meteorológiai adatok napi összegzésével, illetve a hazánkban várható időjárással. Az új formájú Időjárási Napijelentés visszamenőleg, 2020. január 1-től megtekinthető a honlapon.

A megújulás a formai mellett számos tartalmi változást is magában foglal. A változtatások – többek között – lehetőséget teremtenek arra, hogy a kiadvány rugalmasabban tudja szemléltetni az aktuális időjárási helyzetet, valamint jobban igazodjon állomáshálózatunk napjaiban alkalmazott mérési programjához.

Az európai kitekintés – a fronttérkép és a rövid szöveges elemzés mellett – bővül a hőmérséklet napi minimum- és maximumértékeit ábrázoló térképekkel.

A meteorológiai elemek OMSZ által mért napi értékei ezentúl kontúrtérképeken jelennek meg, de továbbra is tartalmaznak konkrét számértékeket, a korábbinál jóval több állomásról. A térképek alatt táblázatos formában feltüntetjük a napi szélsőértékeket és az abszolút napi rekordadatokat. Az eddigiektől eltérően a napi (24 órás) adatok egységesen, 6 és 6 UTC közötti időszakot fednek le – nagyobb összhangban a nemzetközi gyakorlattal.

A számított napfénytartamot ábrázoló térképet a továbbiakban nem tartalmazza az összeállítás, mert ezek ma már csak számított, nem közvetlenül mért adatok. Méréstechnikai okokból származó pontatlanságok miatt nem készül a felszínközeli hőmérséklet napi minimumait tartalmazó térkép. A csapadéktípusra vonatkozóan kevés vizuális észlelés áll rendelkezésre, ezért ennek az adatnak a megjelenítése is elmarad.

A napi összegzés állandó térképei mellett lesznek olyanok, melyek az évszakok, illetve időjárási helyzetek váltakozásának függvényében jelennek meg a kiadványban (például hóvastagság, villámsűrűség, légnyomás-eloszlás, radarkép stb.) A szöveges összefoglaló az eddigieknél jobban fókuszál az elmúlt nap időjárásának azon jellemzőire és eseményeire, amelyek a térképeken nem szerepelnek.

A várható időjárással foglalkozó részben – a hagyományos szöveges prognózis mellett – két, piktogramokkal illusztrált térkép ábrázolja szemléletesen a másnap estig szóló előrejelzést. A távolabbi kilátásokkal kapcsolatos információ magyar nagyvárosokra vonatkozóan meteogramokkal egészül ki – ebben az esetben is az időjárási helyzet szabhatja meg, hogy mely városok kerülnek az összeállításba.

A napijelentés mellékletét képező, napi adatokat tartalmazó táblázatban az eddigi 70 helyett ezentúl 92 automata meteorológiai mérőállomás adatai szerepelnek.

 


 

A régi korok meteorológusai is hasonló módon mutatták be a napi időjárási helyzetképet. Kezdetekben, a XIX. század végén a Magyar Királyi Országos Meteorológiai és Földmágnesességi Központi Intézet Időjárási sürgöny-jelentést adott ki, mely az akkori Magyarország területére vonatkozóan tartalmazott adatokat. Az elmúlt több mint 130 év során többször változott a Napijelentés formája, a benne feltüntetett meteorológiai elemek és állomások száma.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szakkönyvtárában megtekinthető és kutatható az Időjárási Napijelentés, melynek első – fennmaradt – példányát 1893. július 1-én adták ki.

Az idén 150. születésnapját ünneplő Országos Meteorológiai Szolgálat megújult Időjárási Napijelentés kiadvánnyal köszönti a kerek évfordulót, ezzel felváltva a Napijelentés elődjét, amely 2012-ben nyerte el formáját. A kiadvány digitalizált formában megtalálható a nyilvános met.hu honlapon 2005-től kezdődően.
 

Kapcsolódó oldalak:


Napijelentés 1. oldal – Időjárási helyzet Európában


Napijelentés 2. oldal – Magyarország időjárása


Napijelentés 3. oldal – Előrejelzés


Napijelentés 4. oldal – Elmúlt 24 óra adatai