2024. március 29. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2020. január 23. 10:37

Kitombolta magát a Gloria vihar

Az elmúlt négy napban az Ibériai-félsziget felett örvénylett a Gloria, és elsősorban Spanyolország keleti partvidékén és a Baleár-szigeteken okozott jelentős károkat.

A helyi hatóságok eddig kilenc halálos áldozatot jelentettek a viharral összefüggésben, további négy személyt pedig eltűntként keresnek. Katalónia és Valencia tartományok egyes részein vasárnaptól kezdődően 200 mm-t meghaladó csapadék hullott, de 100 mm fölött csapadékösszegeket több helyről is jelentettek. Emiatt villámárvizek is kialakultak. A Barcelonától északra fekvő partmenti városokban pedig habzó tengerár öntötte el az utcákat, illetve a kikötőket.


Nem csak jelentős csapadékot hozott magával Gloria, hanem orkánerejű széllökéseket is; a partvidéken a 100 km/h fölötti széllökések hatására rendkívül nagy hullámok is kialakultak, 10-14 méteres hullámokról is érkeztek jelentések. A parti védművekben és a part mentén fekvő utakban több helyütt jelentős károk keletkeztek.

Eközben az ország hegyvidékein, kiemelten a Pireneusokban és a Sierra Nevadában jelentős mennyiségű hó hullott, de Spanyolország középső fennsíkszerű részén is többfelé havazott, ami a közlekedésben okozott kisebb-nagyobb fennakadásokat.

Forrás: Euronews