2024. március 28. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2019. február 15. 11:27

Elhunyt Nagy István, a sopronhorpácsi állomás észlelője

2019. február 14-én kaptuk a szomorú hírt, miszerint Nagy István kollégánk, a Sopronhorpácsi Klímaállomás volt vezetője 81 éves korában elhunyt.

Nagy István 1955-ben, tizenhat évesen került a helyi növénynemesítő intézetbe, ahol egyre több feladattal bízták meg. Szépítette a parkot, serénykedett az üvegházban, nem volt olyan tennivaló, amihez ne látott volna lelkesen. Így amikor a kertészet területén lévő klímaállomás addigi vezetője, Dongó Antal 1965-ben elhunyt, őt javasolták főnökei a pozícióba. Megbízólevelét 1965. április 26-án állította ki Dési Frigyes. Nagy István munka mellett minden nap háromszor feljegyezte a mért adatokat, azokat először postán, majd telefonon keresztül továbbította az Országos Meteorológiai Szolgálathoz. Az állomás 1972. július 1-től küldi a csapadéktáviratokat a napi adatközléshez.

A Sopronhorpácsi Klímaállomás 1946-ban indult, mint csapadékmérő állomás, 1949. októberétől működik, mint éghajlatkutató állomás. Az állomás helye a telepítés óta változatlan, 2014. májusa óta automata állomás is üzemel. Nagy István évtizedeken át kitartó munkájára jellemző az alábbi hálózati ellenőri jelentés az állomás munkájáról, 1978-ból:

Az észlelő és a hely a legutolsó ellenőrzés óta nem változott. Az Adatfeldolgozó Osztály az állomás működésével legnagyobb mértékben meg van elégedve. Hibamentesen működő bizonylatozó állomás, lelkiismeretes észlelő, észlelései pontosak, megbízhatóak. Ellenőrzéskor az észlelési napló és a sürgönyzési könyv naprakészen, gondosan vezetve volt. A hőmérőház és az íróműszerek tisztán tartva, gondozott állapotban vannak. A műszerkert rendezett. Az íróműszerek állapota megfelelő, s a megengedett hibahatáron belül működnek.

Az észlelő személye, a munkához való lelkiismeretes hozzáállása az egyik legfontosabb eleme a meteorológiai méréseknek, megfigyeléseknek. Nagy István példája is ezt mutatja számunkra.

2011-ben így nyilatkozott a megyei lapnak, a Kisalföldnek:

Életem végéig vizslatni fogom az eget, pedig nem kis kötöttséggel jár a feladat. Szeretem a meteorológiát, de nem titkolom, jó lenne néha végigmulatni egy-egy családi eseményt úgy, hogy ne kelljen felpattannom feleségem, három lányom és öt unokám mellől az asztaltól, mert elszólít a kötelesség. A sopronhorpácsiaknak fontosak az időjárási adatok, hiszen itt szinten minden háznál foglalkoznak mezőgazdasággal. De a klímanapló vitás esetek megoldásában is segített már. Ha valaki azt állította, hogy közlekedési vétséget köd miatt követett el, könnyen visszakereshető az eljárás során, vajon igazat mondott-e. De tűznél is segített az adatsor, okozhatta-e a bajt az akkor uralkodó széljárás.

2013. március 23-án, a Meteorológiai Világnap alkalmából rendezett ünnepségen az OMSZ elnöke köszönő szavakkal elismerte és oklevéllel jutalmazta Nagy István klímaállomás vezető munkáját.

Munkáját 49. évi szolgálat után adta át utódjának Csitkovics Balázsnak, aki 2014. óta vezeti a Sopronhorpácsi Klímaállomást.

Immár fentről figyeli szeretett faluját és az ott üzemelő meteorológiai állomást. Nyugodjék békében!


Nagy István a napfénytartam mérőnél 2011-ben, Sopronhorpácson


Nagy István, a Marczell György Főobszervatóriumban 2011-ben


Kiemelkedő munkájáért elismerő oklevelet vesz át 2013-ban az OMSZ központjában