2024. március 29. péntek
Hírek

HungaroMet: 2015. július 8. 17:15

Ismét megdőlt a melegrekord

Ismét megdőlt az országos és a budapesti melegrekord.  Ma az országban a legmelegebbet Budakalászról jelentették, ott 39,3 fok volt, az eddigi rekord pedig 1957-ben,  Baján volt, 39,1 fok.

Budapesten is több helyen meghaladta a csúcshőmérséklet  az eddigi legmelegebbet, 37,2 fokot, amelyet 1957-ben regisztráltak, ma  Újpesten 38,7 fok, Budapest - belterületen 37,8 fok volt.  A délután érkezett hidegfront véget vet a hőségnek, a következő napokban új rekordok nem valószínűek.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.



A Dunántúlon délután villámgyorsan kifejlődött zivatarfelhők - amelyek 16 óra után Budapestet is elérték -
érkezése előtt még a fővárosban is napi melegrekord dőlt meg