2024. április 20. szombat
Hírek

HungaroMet: 2014. május 10. 15:58

Vasárnap markáns hidegfront - hét közepén erős ciklon

A hét utolsó napjának időjárását egy északnyugat felől érkező markáns hidegfront teszi mozgalmassá. A legújabb modellszámítások is azt mutatják, hogy a jövő hét közepén egy mély ciklon helyeződik a Kárpát-medence fölé, újabb jelentős csapadékot, és nem utolsó sorban viharos szelet okozva.

A két légköri képződményt - bár időjárásunkra több napos különbséggel vannak hatással - szoros rokoni szálak kötik majd össze.

A vasárnap érkező hidegfront nemcsak nálunk, hanem egész Közép-Európában lehűlést, kiterjedt csapadékot, néhol heves zivatarokat okoz (1. kép). A mögötte felhalmozódott hűvös levegő a hét legelején eléri a Földközi-tenger középső medencéjének vidékét is. Ebben a térségben gyakran előfordul, hogy a lezúduló hűvös, sarkvidéki eredetű légtömeg keveredve a magasabb hőmérsékletű, páradús légtömeggel ciklont hoz létre, és Olaszország, valamint a Balkán-félsziget térségében több napon keresztül csapadékos, alkalmanként viharos időjárást okoz. Az ún. mediterrán eredetű ciklonok, ha pályájuk úgy alakul, a Kárpát-medencébe is hozhatnak jelentős csapadékot (a téli országos havazásokért rendszerint ezek felelősek).

A hét első napjaiban is egy ilyen ciklon képződésére számíthatunk (2. kép). Az erősségét azonban több tényező kedvezően befolyásolhatja. Egyrészt a sarkvidéki hideg levegő - május lévén - szokatlanul délre eljut, mélyen benyomulva a meleg, szubtrópusi légtömegbe (3. kép). A két légtömegfajta találkozásánál a fizikai paraméterek igen nagy kontrasztját (pl. hőmérséklet-különbség) találjuk. Másrészt éppen a térség felett helyezkedik majd el a magassági futóáramlás (jet-stream), amely nagymértékben hozzájárulhat a ciklon kimélyüléséhez, a masszív felhő- és csapadékrendszer kialakulásához.

A számítógépes modellek - meglepően nagy egyetértéssel - azt mutatják, hogy a folyamatosan mélyülő ciklon pályája a kezdeti keleti után északi, északnyugati irányt vesz, és teljesen kifejlődve csütörtökre virradó éjjel délkelet felől elér bennünket (4. kép)

A ciklon "mélysége" leegyszerűsítve azt jelenti, hogy középpontjában a légnyomás mennyivel alacsonyabb környezetéhez képest. Középpontjában a légnyomás akár 990 hPa közelébe is süllyedhet, amely kis távolságon belül nagy nyomáskülönbségre utal, tehát nagy szelet okozhat. A modellek szerint térségünk nagy részén lehet viharos, sőt erősen viharos szélre felkészülni (5. kép). Emellett bőséges mennyiségű csapadék is eshet, 24-48 óra alatt helyenként egy havi összegnek megfelelő összegre lehet számítani a mostani futtatások alapján (6. kép).

Bár már említettük, hogy a modellek elég nagy bizonyossággal prognosztizálják a jövő héten lezajlódó folyamatokat, az ilyen ciklonok pályája és viselkedése rendkívül bizonytalan. A fent leírtak a szombat délutáni forgatókönyvet tükrözik, a jövő hét közepéig azonban még sok minden változhat...


1. kép: A hidegfront helyzete vasárnap késő délután;
az Alpok felett már megfigyelhető kisebb hullámvetés, mely a ciklonképződés egyik előjele lehet


2. kép: A front déli szakaszán önálló ciklon jön létre, a rá jellemző frontokkal;
erősödésnek indul a felhő- és csapadékrendszere


3. kép: A magassági futóáramlás (jet-stream) épp a ciklon keletkezési helye felett halad el;
a fehér színű szélzászlók már 250 km/h-nál is erősebb szelet jelölnek;
ez a tényező, és a hideg légtömeg déli előrenyomulása mély ciklon képződéséhez vezethet,
a hideg légtömeg elhelyezkedését jól szemlélteti a tropopauza előrejelzett magassága


4. kép: Csütörtökre virradóra éjszaka érkezhet meg a ciklon okklúziós frontja


5. kép: Csütörtökön valószínűleg vízszintesen fog esni az eső;
sokfelé viharos, sőt erősen viharos lehet a szél


6. kép: A lehulló csapadék mennyisége két nap alatt szerte a Kárpát-medencében meghaladhatja
a 10 millimétert, de sokfelé ennek többszöröse is hullhat