2024. április 25. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2013. augusztus 6. 14:13

Rekorddöntögető hőség augusztus elején is

A július végi hőség rövid idejű, átmeneti mérséklődése után az előttünk álló napokban ismét rekordot elérő vagy azt meghaladó hőmérsékleti maximum várható az ország egyes részein, majd a hét végére enyhül az idő.

A múlt hét elején átmenetileg egy hidegfront szakította meg a forró napok sorát. Ezt szemlélteti az 1. ábra, amelyen a Budapest-Szentlőrincen mért hőmérsékleti maximum és sokévi átlag naponkénti értékeit lehet nyomon követni július 26-tól kezdődően. A 11 fokos hirtelen visszaesést követően gyorsan visszaállt a 35 fok körüli vagy afölötti hőmérséklet a délutáni órákban. Az ábráról leolvasható, hogy kezdetben a hőmérséklet csúcsértéke 10–11 fokkal haladta meg az ilyenkor jellemző átlagos értéket. A következő két nap során hasonlóan nagy eltérésre van kilátás.

A július végén kezdődő hőhullám újabb csúcsait az okozza, hogy délnyugat felől ismét nagyon meleg levegő áramlik hazánk fölé a magasban (2/a. ábra), csütörtök délután a délnyugati, nyugati tájakon a 24–25 fokot is elérheti a hőmérséklet az 1500 m körüli magasságban. A hét végén nyugatira, északnyugatira forduló áramlással viszont több, mint 10 fokkal hűvösebb levegő érkezik a Kárpát-medence térségébe (2/b. ábra), ami meghozza a felfrissülést. Ez tartósabbnak ígérkezik a múlt hetinél, a pécsi meteogram (3. ábra) szerint a jövő hét közepéig nem tér vissza a rendkívüli meleg. Kezdetben alapvetően száraz levegő lesz fölöttünk, majd péntek estétől a lehűlést hozó fronthoz kapcsolódóan megnő a levegő nedvességtartalma, így megnő a záporok, zivatarok kialakulásának valószínűsége is. A korábbinál jóval hidegebb levegő beáramlását megerősödő, helyenként viharossá fokozódó szél kíséri, elsősorban a Dunántúlon és a középső országrészben (4. ábra), de zivatarok környezetében máshol is lehetnek viharos széllökések.

Péntekig tikkasztó melegre lehet számítani, a napsütést legfeljebb fátyolfelhők zavarják. A hőmérsékleti maximum az ország nagy részén 35 fok fölött alakul, nyugaton, délen elérheti a 39, 41 fokot is. Az OMSZ meteorológiai adatbázisa szerint a napi hőmérsékleti maximum rekordok augusztus 7. és 9. között 38 fok körül alakulnak, ezért szerdától péntekig sorozatos rekorddöntés valószínű. Az éjszakák sem igen hoznak enyhülést, csak kevés helyen süllyed 20 fok alá a hőmérséklet. A legmagasabb hőmérsékleti minimum rekordok 23–25 fok között alakulnak, így ezek megdöntésére is jó esély van. Magas lesz a középhőmérséklet is (jellemzően 27–31 fok), ami indokolja a hőségre vonatkozó piros figyelmeztető előrejelzés kiadását. A nagyvárosok belső részein 32 fokot elérő középhőmérséklet is lehetséges. Pénteken estefelé északnyugat, nyugat felől érkezik az enyhülést hozó hullámzó hidegfront. A jelenlegi számítások szerint a front először a Dunántúl nyugati részét éri el, majd szombat késő délutánra, estére már a Tiszántúlra is meghozza a felfrissülést. A front vonulását a hét végén záporok, zivatarok kísérik, lokálisan nagyobb mennyiségű csapadék is lehullhat, de a szárazságot nagy területen, jelentős mértékben csökkentő tartós, országos eső nem valószínű. A front mögött érkező hűvösebb levegő hatására a hét végén mindenütt megszűnik a hőség, ami a következő 10 napban valószínűleg nem is tér vissza.

1. ábra

1. ábra
Budapest-Szentlőrincen mért hőmérsékleti maximum és sokévi átlag 2013. július 26. és augusztus 5. között

 

2/a. ábra 2/b. ábra

2/a. és 2/b. ábra
A hőmérséklet eloszlása az 1500 m körüli magasságban csütörtökön 20 órakor (18 UTC) és vasárnap 14 órakor (12 UTC)

 3. ábra

3. ábra
Pécsre vonatkozó valószínűségi előrejelzés (meteogram)

 4. ábra

4. ábra
Széllökés (ECMWF) előrejelzés 2013. augusztus 10., szombat 14 órakor (12 UTC)