2024. április 25. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2013. július 26. 12:06

Hétfőn tetőzik a hőség

Már napok óta szerepel az előrejelzésekben, hogy a hét legvégén, jövő hét elején az idei év eddigi legmelegebb napjai következnek. A mostani modellfuttatások ezt a prognózist megerősítik, sőt a korábbinál is melegebbet adnak.

A következő napokban délnyugat felől egyre melegebb, döntően száraz levegő áramlik a Kárpát-medence fölé. Az 1. ábrán látható, hogy hétfőn milyen meleg levegő lesz fölöttünk a magasban (1500 m körül), a délnyugati országrészben 23, 24 fok körüli hőmérséklet várható. Ilyen magas értékhez, ilyen időjárási helyzetben a talaj közelében 40 fokot elérő vagy azt meghaladó hőmérséklet társulhat. Ez a hőség keddre megszűnik, mivel északnyugat felől egy hidegfront érkezik, és mögötte a korábbinál 10 fokkal hűvösebb levegő áramlik fölénk.

A 2. ábra a talaj menti nyomásképet és a hidegfronthoz tartozó csapadékrendszert mutatja hétfőn délben, amely ekkor még hazánktól nyugatra, északnyugatra található.  Az átmeneti enyhülést a jövő hét második felében ismét melegedés váltja fel, ezt jelzi a szegedi hőmérsékleti fáklya (3. ábra). 

Összefoglalva a következő napokban egyre melegebb, hétfőig döntően napos, száraz időre van kilátás. Vasárnap a hőmérsékleti maximum már az ország nagy részén 35 fok fölött alakul, hétfőn pedig a déli tájakon elérheti, sőt meg is haladhatja a 40 fokot. Hétfőn késő délután, este északnyugat felől egy hidegfront érkezik. A front vonulását záporok, zivatarok kísérik, a Dunántúl északi felén és a középső országrészben megerősödik, helyenként viharossá fokozódik az északnyugati szél. A front kedd reggelre már el is hagyja hazánkat, továbbra is a napsütés lesz a meghatározó, de a hétfőihez képest 8-10 fokkal mérséklődik a meleg. A hét további napjain is sokat süt a nap, és ismét emelkedik a hőmérséklet. Hogy milyen mértékben, azt a naponta frissülő előrejelzéseink megmutatják majd.

1. ábra

1. ábra: A hőmérséklet eloszlása az 1500 m körüli magasságban hétfőn 12 órakor

 

2. ábra

2. ábra: Talaj menti időjárási helyzet hétfőn 12 órakor

 

3. ábra

3. ábra: Szegedi fáklydiagram