2024. április 19. péntek
Hírek

HungaroMet: 2013. április 18. 17:43

Tartós lesz vajon a nemrég beköszöntött tavasz?

Április közepére megérkezett a várva várt tavasz, az átlagosnál hűvösebb, csapadékos idő szárazabbra, melegebbre fordult. A legfrissebb előrejelzések szerint ez a tendencia nem is változik, vagyis marad a sokévi átlagnál enyhébb, a korábbinál kevésbé csapadékos idő.

Március középtől április közepéig összességében a sokévi átlagnál hűvösebb és csapadékosabb időben volt részünk. Az 1. ábra az említett időszak középhőmérsékletét, illetve annak eltérését mutatja az átlagostól. A 30 napra vonatkoztatott középhőmérséklet 4-6 fok között változott, és ez 3-4 fokkal maradt el az ilyenkor megszokottól. A 2. ábrán ugyanezen időszak csapadékösszege, és annak az átlagtól való eltérése látható. Ez utóbbi általában 40-90 mm-rel haladta meg a sokévi átlagot, ami esetenként több téli hónapnak megfelelő érték. A 3. ábra jelzi, hogy ez a 30 napos periódus napfényben is szegény volt, itt a negatív eltérés általában 20-60 óra.

1/a. ábra 1/b. ábra

1. ábra
Az átlaghőmérséklet 30 napos értékei, illetve annak a sokévi átlagtól való eltérései

2/a. ábra 2/b. ábra

2. ábra
A csapadékösszeg 30 napos értékei, illetve annak a sokévi átlagtól való eltérései


3/a. ábra 3/b. ábra

3. ábra
A napfénytartam 30 napos értékei, illetve annak a sokévi átlagtól való eltérései


Az előbbiek során az egyes időjárási elemeknél bemutatott, az átlagtól vett eltérések az elmúlt napok során az ellenkezőjükre váltottak. A 4. ábrán látható, hogy a 30 nap utolsó 5 napjában a középhőmérséklet anomáliája már pozitív volt, 2-4 fokkal meghaladta a sokévi átlagot. Az 5. ábra azt mutatja, hogy ezen 5 nap során a lehullott csapadék mennyisége az ország nagy részén már nem érte el az átlagost. A 6. ábra pedig azt jelzi, hogy a felhőzettel szemben a napsütés került túlsúlyba.

4/a. ábra 4/b. ábra

4. ábra
A középhőmérséklet 5 napos értékei, illetve annak a sokévi átlagtól való eltérései

5/a. ábra 5/b. ábra

5. ábra
A csapadékösszeg 5 napos értékei, illetve annak a sokévi átlagtól való eltérései

6/a. ábra 6/b. ábra

 6. ábra
A napfénytartam 5 napos értékei, illetve annak a sokévi átlagtól való eltérései


A kérdés, hogy az előző ábrákon jelzett tendencia folytatódik-e, és ha igen, akkor meddig? A 7. ábrán Budapestre bemutatatott fáklyadiagram azt jelzi, hogy a jövő hét végéig a hőmérsékletben lényeges változás, jelentős csökkenés nem valószínű. A minimum-, maximum-, illetve a középhőmérséklet a sokévi átlag fölött alakul, a minimumtól eltekintve kezdetben nagyobb, majd kisebb mértékben. Ez a tendencia az ország többi részére is jellemző lesz. Az árvíz- és belvízvédelem szempontjából biztató a 8. ábrán látható csapadék valószínűségi térkép. E szerint a következő 5 nap során az 5 mm-t meghaladó csapadék mennyiségének valószínűsége hazánk keleti felén még a 10 százalékot sem éri el, csak a nyugati határ mentén várható 50 százalékot meghaladó valószínűség.

Összegezve, a jövő hét végéig hazánkban az átlagosnál melegebb, ugyanakkor szárazabb időre van kilátás. Nem lesz ritka a 20 fokot meghaladó hőmérsékleti maximum sem, záporok ugyan kialakulhatnak, de tartós, nagy területre kiterjedő, jelentős mennyiségű csapadékra nem kell számítani. A következő egy hétre vonatkozó naponkénti részletek honlapunk előrejelzés rovatában olvashatók.

 7. ábra

7. ábra
A hőmérséklet alakulásának várható menete Budapest térségében

 8. ábra

8. ábra
Az 5 mm-t meghaladó csapadék valószínűsége a következő 5 napban