2024. április 25. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2013. január 2. 18:00

Ennyire napos évünk még nem volt

Az elmúlt évekhez hasonlóan a 2012-es esztendő is bővelkedett érdekes időjárási eseményekben és szélsőségekben. Főleg a meleg periódusok, illetve a csapadékhiány, ebből következően pedig a mezőgazdasági károk kerültek több ízben a hírek élére, mindemellett a februári hóhelyzet és a szokatlan hideghullám is kivívta a sajtó élénk érdeklődését.

A második éve tartó aszály az év végi csapadékos időszaknak köszönhetően ugyan némileg mérséklődött, de a talaj mélyebb rétegeiben - a délnyugati illetve az északi országrész kivételével - még mindig jelentős vízmennyiség tudna hasznosulni (1. ábra).

 1. ábra

1. ábra
Az 50–100 cm közötti talajréteg átlagos nedvességtartalma Magyarországon


A száraz, meleg években rendszerint sok napsütés jellemzi az időjárást, azonban e tekintetben a tavalyi év mindenképpen rendkívülinek mondható. Magyarországon a hosszú évek átlagát tekintve általában 1800-2100 óra között mozog a napfényes órák száma, ehhez képest a nemrégiben hátunk mögött hagyott óévben Magyarország nagy részén 2300-2600 órán keresztül élvezhettük legközelebbi csillagunk fényét. A műszeres mérések történetében minden eddiginél több napsütést regisztráltak a Dél-Alföldön: Csongrád és Békés megyében még a 2600 órát is meghaladta a napfényes órák száma, ami 2011 után újabb történelmi rekord. A legtöbb napsütést a békéscsabai meteorológiai állomás jelentette, ahol a 2645 napfényes óra több, mint 100 órával haladja meg az egy évvel korábban beállított csúcsot. De Szegeden sem mértek sokkal kevesebbet, a helyi abszolút rekord itt is megdőlt 2616 órával. Budapesten is rekord napos évet hagytunk a hátunk mögött, hiszen a pestszentlőrinci obszervatóriumban 2538 órányi  napfényt mértek. A klimatológiai átlagnak megfelelően Magyarország nyugati, északnyugati területei voltak tavaly napfényben szegényebbek, hiszen például a Sopronban feljegyzett 2153 óra Magyarországon 2012-ben regisztrált legkisebb érték (2. ábra).

 2. ábra

2. ábra
Magyarországon regisztrált éves napfénytartam eloszlása 2012-ben


Ezek a magyarországi történelmi rekordok nagyjából a mediterrán Szicíliában jellemző értékek, ahol nyaranta hónapokig szinte zavartalan a besugárzás, télen pedig hosszabbak a nappalok, ráadásul a Földközi-tenger meleg vizének környezetében nem alakul ki olyan hideg légpárnás időjárási helyzet sem, ami nálunk napokig borongós, ködös és napsütésmentes időszakokat okoznak.

A következő napokban a Kárpát-medencében is megszűnik a hideg légpárna, de tartós, zavartalan napsütésre sem számíthatunk, hiszen légköri frontok több ízben elérik térségünket. Ugyanakkor több fokkal enyhébb idő várható, nappalonként jellemzően 5, 8 fokos hőmérsékletekkel (3. ábra).

 3. ábra

3. ábra
Budapestre szóló, tíznapos valószínűségi előrejelzés az ECMWF előrejelzése alapján


A részletes, havi bontású éghajlati tájékoztatók az Éghajlati visszatekintő oldalon találhatók.