2024. április 19. péntek
Hírek

HungaroMet: 2012. november 30. 08:42

Búcsúzva az ősztől, november 29-én új melegrekordok

A tegnapi hidegfront előtt déli, délnyugati áramlással az ilyenkor megszokotthoz képest 5–10 fokkal melegebb levegő áramlott hazánk fölé. Ennek hatására csütörtökön több országos és budapesti melegrekord (új: 16,3 fok; régi: 14.8 fok 1964-ben) is megdőlt. 1901-től kezdődően az OMSZ állomásainak mérései alapján a legmagasabb minimum hőmérséklet eddig 9,5 fok volt (1930, Mosonmagyaróvár), ami  11,2 fokra módosult, s ezt Kelebián mérték. Ugyanakkor a legmagasabb maximum hőmérséklet 17,5 fokról (1964, Kecskemét belterület), 17,7 fokra változott, amelyet Fülöpházán regisztráltak. Péntekre jelentősen, 5-10 fokkal visszaesik a hőmérséklet, és december első hetében további erős lehűlésre kell számítani, s egyre többfelé valószínű éjszakai fagy.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.