2024. április 25. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2014. augusztus 4. 11:02

Éjszakai zivatarok az ország középső részén

Éjszaka az ország középső részén - nagyjából a Budapest-Kiskunhalas vonal szélesebb sávjában - több helyen alakultak ki felhőszakadást okozó zivatarok. Voltak olyan területek, amiket az észak felé helyeződő zivatarcellák többször is érintettek, így összességében ismét jelentős csapadékot hagytak maguk mögött.

A csapadékos július után több helyen már az augusztus is számottevő csapadékot hozott. A 2014. augusztus 3. vasárnapról másnap hétfőre virradó éjszakán az ország középső részén nagyjából a Budapest-Kiskunhalas vonal széles sávjában több helyen alakultak ki zivatarok. Ezek ugyan nem voltak kimondottan lassú mozgású zivatarok, az áramlással fokozatosan észak felé helyeződtek, de mivel ugyanazon a "nyomvonalon" az éjszakai órákban akár több zivatargóc is áthaladhatott, ezért helyenként összességében jelentős csapadék hullott.

A legtöbb csapadékot mért állomások 2014. augusztus 4., hétfő reggelig (24 órás összeg):

Szúnyog: 67,7 mm

Villány: 47,8 mm

Budapest Pestlőrinc: 42 mm

Ürbő: 40,1 mm

Fülöpháza: 39,6 mm

Az augusztusi egész hónapra vonatkozó csapadékösszeg országos átlagban 61 mm, tehát voltak olyan területek, ahol ezen az egy éjszakán ezt megközelítő mennyiségű csapadék hullott. Ez a nyári félévben nem szokatlan jelenség, hisz a csapadék jelentős része az intenzív záporokhoz, zivatarokhoz kapcsolódik. Ilyenkor a csapadék területi eloszlása rendkívül egyenetlen.


Az éjszakai zivatarok áthelyeződésének iránya


2014. augusztus 4. reggelig az elmúlt 24 órában lehullott csapadék