2024. március 28. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2017. október 17. 14:05

Hajnali melegrekord a fővárosban (X. 17.)

Az év ezen időszakához képest meleg levegő alakítja időjárásunkat. Az éjszakai órákban az ország alacsonyan fekvő területein volt jelentősebb a lehűlés. Ugyanakkor a nagyobb városainkban és hegyvidéki tájaink magasabb részein több helyen maradt 10 fok felett a hőmérséklet. A legmelegebbet Budapest János-hegyen mértük, ott hajnalban 15,2 fok lett a minimum hőmérséklet, amely új fővárosi rekord. A korábbi rekord 14,5 fok volt, ezt 1953-ban regisztráltuk Kamaraerdő állomásunkon.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.