2024. április 19. péntek
Hírek

HungaroMet: 2018. április 23. 09:10

Föld Napja, 2018

A Földművelésügyi Minisztérium idén immár 28. alkalommal csatlakozott a Föld Napja nemzetközi programhoz, 175 más országgal együtt. Magyarországon 1990-ben hozták létre a Föld Napja Alapítványt, mely a program eseményeinek koordinálását hivatott végezni. Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? Így hangzik a Föld napja mozgalom egyik alap jelmondata. Ebben az évben (április 20-án) a Budatétényi Rózsakert adott otthont a Föld Napja központi rendezvényének, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ közös szervezésében. A kiállító szervezetek, többek között, immár ötödik alkalommal az Országos Meteorológiai Szolgálat is ingyenes, családbarát programokkal várta az érdeklődőket.

1990 óta Magyarországon évről-évre egyre többen úgy érzik, hogy tenni kell azért, hogy a körülöttünk lévő csodálatos, gazdag természeti környezetet a jövő nemzedék is élvezni, használni tudja. Ezért jelképesen a Föld napján, április 22-én sokan, tesznek valamit ennek érdekében: fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, kiállítói programokat szerveznek.

A rendezvény megnyitóján dr. Rácz András az alábbi mottóval kezdte beszédét "Értelemből fakadó szeretettel kell közeledned mindnyájunk szülő anyjához, a természethez." Hangsúlyozta továbbá, hogy az ország területének egyharmadán fenn tudott maradni a természetközeli állapot, de ennek megőrzése állandó beavatkozást igényel. A magyar állami természetvédelmi rendszer európai viszonylatban is rendkívül erős, de a sokrétű állami feladatrendszer ellátásához a helyben élők, gazdálkodók, az önkormányzatok, civil szerveztek és kutatóműhelyek támogatására is szükség van.

A rendezvény részeként dr. Rácz András és Mártonné Máthé Kinga, a Magyar Turisztikai Ügynökség aktív turizmusért felelős igazgatója sajtótájékoztató keretében jelentette be „Az év ökoturisztikai élménye 2018” pályázat elindulását. Mártonné Máthé Kinga kiemelte a megújult pályázat kapcsán, hogy „Olyan, természethez kapcsolódó, autentikus élményeket nyújtó ökoturisztikai programokat keresünk, amelyek egy-egy hazai helyszín értékeinek megismerését teszik lehetővé, ezzel is utazásra csábítva a családokat.” A cím elnyerésére eddig csak létesítmények és tanösvények pályázhattak, de idén már sokkal szélesebb körnek van erre lehetősége. Az ünnepi rendezvényen ezután került sor Pro Natura, valamint a Herman Ottó Szellemisége Díjak átadására.

Az időjárás kegyes volt hozzánk, hiszen nyárias melegben, derült időben figyelhették a látogatók, ahogy a magas-légköri vizsgálatokra alkalmas rádiószonda az ég felé száll, miközben a visszasugárzott adatokat a standunkon elhelyezett monitorokon követhették nyomon az érdeklődők. A kiállított szemléltető műszerparknak köszönhetően mindenki megismerhette, hogyan mérik az UV-B sugárzást vagy éppen mekkora cseppekből áll és milyen sűrű az eső.

Vidámabbnál vidámabb foglalkozásaink, mondókák, fejtörők, totók, memória játékok mellett a nagyobbak bebizonyíthatták, hogy ismerik a légkör szerkezetét és a víz körforgását, de új, interaktív játékunkat is kipróbálták kicsik és nagyok: Építs élhető várost! Csökkentsd az üvegházhatásért felelős gázok kibocsátását és építsd meg a jövő városát vagy faluját! – szólt a feladat. Az építéshez szükséges elemekből egy tetszőleges, környezetbarát települést rakhattak össze a játékra vállalkozók, az „építkezés” végén pedig kiderült, mennyire sikerült a „legzöldebb” városképhez közel kerülni.