2024. április 19. péntek
Hírek

HungaroMet: 2018. április 11. 14:10

OMSZ – CSOPA Meteorológiai Estek

Az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Csodák Palotája együttműködésében 2018 tavaszán új előadássorozat indul OMSZ – CSOPA Meteorológiai Estek néven. A sorozat keretében a Szolgálat munkatársai mutatják be a mindennapi életünkre oly nagy hatást gyakorló időjárást.

A rendezvény első előadása "Időjárás – Éghajlat – Turizmus" címmel 2018. április 24-én, 18 órakor kezdődik.

Téma: Időjárás – Éghajlat – Turizmus

Előadó: Németh Ákos, geográfus mérnök, éghajlati szakértő (OMSZ Éghajlati Osztály, a Magyar Meteorológiai Társaság főtitkára)

Helyszín: Csodák Palotája (1036 Budapest, Bécsi út 38-44.)

Időpont
: 2018. április 24-én, 18 óra

Az időjárás, mint üdülési tényező, akkor jut el az emberek tudatáig, amikor rosszra fordul.” Kéri Menyhért meteorológus 1974-ben publikált gondolata nagyszerűen foglalja össze azt, ahogy a turizmus szektor szereplői (a szolgáltatók, a döntéshozók és a turisták) viszonyulnak egy adott turisztikai célterület időjárásához, éghajlatához. Pedig a gazdasági ágazatok közül – a mezőgazdaság mellett – a turizmus az, amit leginkább befolyásol az időjárás és az éghajlat.

Az éghajlat alapvetően meghatározza egy adott régióban folytatható turisztikai tevékenységeket. Gondoljunk csak arra, hogy bizonyos turisztikai tevékenységeknek éghajlati feltételei vannak (pl. síelni csak ott lehet, ahol rendszeresen van sportolásra alkalmas hó). Ugyanakkor a pillanatnyi időjárás jelentős hatással van a keresletre. Hiába alkalmas például a Balaton nyáron fürdőzésre, egy hűvös, csapadékos júliusi hétvégén erősen visszaesik a vendégforgalom. Mindeközben az időjárás biztonsági kérdés is, hiszen számtalan olyan időjárási jelenség ismert, ami alapvetően befolyásolhat egy utazást. Extrém termikus környezettel (hőhullámokkal, erős faggyal), jelentős mennyiségű csapadékkal, zivatarokkal, viharos széllel, vagy akár tornádóval a magyarországi utazások során is találkozhatunk. Az utazási és szállás költségek csökkenése révén mindeközben távoli tájakra is eljuthatunk, ahol számunkra kevéssé ismert időjárási jelenségek is veszélyeztetik biztonságunkat.

Végül, de nem utolsó sorban a fenntartható turizmusfejlesztés egyik sarokpontja az éghajlatváltozás turizmusra gyakorolt hatásainak vizsgálata. Mely célterületek lesznek a nyertesei, illetve a vesztesei a prognosztizált változásoknak? Változnak-e a jelenlegi kiemelt turisztikai desztinációk éghajlati potenciáljai? Előfordulhat-e, pl. hogy a Földközi-tenger térségéből a turizmus áttevődik a Balti-tenger partvidékére? Veszélyezteti-e az Alpok és a Kárpátok sípályáit a klímaváltozás? Nyaralásaink során kell-e olyan betegségekre számítani, melyek az éghajlat változásával olyan helyeken is megjelennek, ahol jelenleg még nem? És mi a helyzet a visszacsatolásokkal? A turizmus szektor mennyiben járul hozzá az éghajlat változásához?

Megannyi kérdés, melyekre mindannyian válaszokat várunk. Az előadás ezeket a rendkívül bonyolult összefüggéseket mutatja be.


A rendezvényen a Csopa Night kedvezményes belépőjeggyel lehet részt venni, mellyel a program előtt (17 és 18 óra között) és utána (kb. 19:30-tól 20 óráig) kipróbálható az óbudai Csodák Palotája két szintjének 250 interaktív eszköze.

Előzetes regisztráció a tok@csopa.hu e-mail címen.