2024. március 29. péntek
Hírek

HungaroMet: 2017. szeptember 27. 10:00

Meteorológusok az OMÉK rendezvényen

2017. szeptember 20. és 24. között került megrendezésre a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK), melyen idén először az Országos Meteorológiai Szolgálat is képviseltette magát. Az OMÉK második napján, szeptember 21-én az agrometeorológia iránt érdeklődők színvonalas szakmai előadások sorát láthatták egy külön erre a célra berendezett előadóteremben, „Meteorológia az agrárium szolgálatában” címmel. Célunk az volt, hogy megismertessük a magyar mezőgazdaság szereplőivel a jelenlegi és a még kidolgozás alatt lévő szolgáltatásainkat, termékeinket.

A kiállítás elsődleges célja az volt, hogy szakmai szempontból bemutassa a fejlett, hatékony, környezettudatos vállalkozásokra, családi gazdaságokra, kis- és őstermelőkre épülő mezőgazdaságot, és annak értékeit, eredményeit megismertesse a szakmával és a nagyközönséggel. Az idei kiállítás újdonsága volt, hogy a rendezvényt egy szakmai nap előzte meg.

Az érdeklődők az Országos Meteorológiai Szolgálat standján megismerhették kiadványinkat, termékeinket, mely a mezőgazdaság szolgálatába állítja a meteorológiát. Egy az OMSZ által kifejlesztett, komplett, a legmodernebb technikával felszerelt automata meteorológiai állomás is bemutatásra került. Természetesen a gyerekek sem maradtak élmények nélkül, hiszen a gyerekszigeten interaktív játékokkal, rejtvényekkel, tesztekkel bővíthették a meteorológiával kapcsolatos ismereteiket.

A 78. OMÉK – a korábbi évekhez hasonlóan – megtartotta sokszínűségét, de újabb elemekkel is bővült.  A szervezők minden eddiginél nagyobb hangsúlyt helyeztek a szakmaiságra is, éppen ezért szakmai programok, konferenciák és találkozók is színesítik a programpalettát.

Dr. Radics Kornélia, az OMSZ elnökeA meteorológiai szerepe” című előadásában kifejtette, hogy a meteorológiai információk fontos szerepet játszanak a gazdasági és társadalmi döntések meghozatalában, mind kormányzati, mind pedig üzemi szinten. Jól ismert tény, hogy a globális éghajlatváltozáshoz köthető szélsőséges időjárási hatások legközvetlenebb elszenvedője a mezőgazdaság.

Dr. Lakatos Mónika klímakutató elmondta, hogy a hőhullámos időszakok gyakoribbá és hosszabbá válásával az aszályhajlam növekedésével kell számolni egyébként is száraz térségünkben.

Idén ünnepelte a meteorológus szakma a műszeres mérések kezdetének 300. évfordulóját. Tóth Róbert meteorológus fölelevenítette a szakma múltját és jelenét. Kiemelte, hogy bár mérésekkel sok szervezet foglalkozik, az OMSZ azonban csúcstechnológiájú eszközökkel dolgozik, fejlett kalibráló laboratóriumában a mérőműszereket évente kalibrálják, szükség esetén cserélik.

Dr. Szintai Balázs numerikus modellező szakember az agrárgazdaságban használható, meteorológiai adatok alapján előállított produktumokat mutatta be. Az OMSZ nyilvános honlapján elérhetők a napi léptékű aszályindexek-térképek, valamint nyolc naponta frissülő, egy adott terület növényborítottságát mutató NDVI (normált vegetációs index) térképek is.

Kovács Attila előrejelző meteorológus ismertette az OMSZ honlapján ingyenes elérhető, a gazdák számára is hasznos szolgáltatásokat. Agrometeorológia címszó alatt többek között aszálytérképek, talajnedvességtérképek, modell-előrejelzések találhatók. Az NDVI anomália, azaz a sokéves átlagtól való eltérést mutató vegetációs index térképek elsősorban az állandó kultúrák (erdő, szőlő- és gyümölcsültetvények) művelői számára hasznosak.

Horváth Gyula szakmai elnökhelyettes elmondta, hogy bár a mezőgazdaságban dolgozók 65 százaléka olvas napi rendszerességgel előrejelzéseket, az OMSZ fizetős szolgáltatásait az agráriumban dolgozók nagyon csekély arányban veszik igénybe. Ezen változtatni szeretnének. Az OMSZ agrometeorológiai stratégiát dolgozott ki a mezőgazdaság szereplői számára nyújtott szolgáltatások bővítésére. Ebben szerepel profi mérőállomások bérlésének lehetősége állami támogatással, amiről már egyeztetés kezdődött a Földművelésügyi Minisztériummal. Fontos feladat a gazdák meteorológiai ismereteinek bővítése, oktatása, szemléletformálása is, ami az okosmezőgazdaság (smart farming) felé vezető úton elengedhetetlen. Az elnökhelyettes tájékoztatott arról is, hogy május elsejétől áll működésbe az országos jégkárenyhítő rendszer a mezőgazdasági kultúrák védelme érdekében.


Kapcsolódó oldalak
: