2024. április 18. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2017. április 2. 14:18

Újabb melegrekordok (IV. 2.)

A korábbi napok csúcsdöntési hullámai után ma mind az országos, mind pedig a fővárosi napi melegrekord megdőlt, mégpedig mindkettő több mint fél fokkal.

1918-ban ezen a napon Túrkevén 25,7 fokot regisztrált az OMSZ mérőműszere, ezzel szemben a mai napon Békéssámsonban 26,3 fokot mértünk. Budapesten 1985-ben 24,2 fokos maximum hőmérsékletet regisztráltak, ma azonban Újpesten 25,1 fokig emelkedett a hőmérséklet.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.


A maximumhőmérséklet alakulása 2017. április 2-án