2024. április 24. szerda
Hírek

HungaroMet: 2017. március 28. 18:00

Meteorológiai Világnapi ünnepség, 2017. március 23.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) és a nemzetközi meteorológus közösség minden évben megünnepli a WMO Egyezmény 1950. március 23-ai hatályba lépésének évfordulóját. A Meteorológiai Világnap idei témája „Ismerjük meg a felhőket!”. 2017. március 23-án 11 órakor az Országos Meteorológiai Szolgálat dísztermében került sor az ünnepségre. V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár köszöntőjét dr. Radics Kornélia, az OMSZ elnökének megnyitója követte, majd dr. Geresdi István: „Felhőfizikai folyamatok: a jégeső-elhárítástól a klímaváltozásig”, valamint Kolláth Kornél: „Felhők a laikus és szakember szemszögéből” címmel tartottak tudományos előadást. A hagyományokhoz híven, a Meteorológiai Világnapon kerültek átadásra a Schenzl Guidó Díjak és a Pro Meteorologia Emlékplakettek, valamint a miniszteri elismerő oklevelek is. Az elismeréseket V. Németh Zsolt államtitkár adta át.

A felhők megismerése a meteorológiai világnap idei témája, mivel fontos szerepet játszanak a Föld energiamérlegében, az időjárás és az éghajlat alakulásában – mondta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnöke csütörtökön, a világnapi ünnepségen.

Radics Kornélia a világnapon rendezett ünnepségen arról beszélt, hogy a felhők nélkülözhetetlenek az időjárási helyzetek előrejelzéséhez, az éghajlatváltozás modellezéséhez és a rendelkezésre álló vízkészletek becsléséhez. Beszámolt arról, hogy a világnap alkalmából a Meteorológiai Világszervezet létrehozta az először a 19. században megjelent Nemzetközi Felhőatlasz internetes változatát, és az OMSZ kiadásában és szerkesztésében megjelent egy minden tekintetében hiánypótló kiadvány, a Felhőatlasz. A több mint 300 felhőfotót tartalmazó könyvben, melyet többségében az OMSZ munkatársai készítettek, minden információ megtalálható, amely akár egy laikus, akár a meteorológiai iránt elkötelezett számára érdekes lehet a felhőkről. Az atlasz egyszerűen, érthetően ad válaszokat az ezekkel kapcsolatos kérdésekre.

Az OMSZ elnöke szólt arról is, hogy Magyarországon háromszáz évvel ezelőtt, 1717. július 1-jén Sopronban kezdődött meg a rendszeres, műszeres meteorológiai mérés. Jelenleg országszerte több mint 750 állomás éves szinten több mint 45 millió adatot szolgáltat az időjárási helyzetről.

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára köszöntőjében úgy fogalmazott, "az ezerarcú felhők évezredek óta fogva tartják a tudományos gondolkodást", a felhőfizika eredményei pedig világosan megmutatják, milyen alapvető szerepet töltenek be a felhők a Föld önszabályozásában. Az államtitkár megköszönte az OMSZ munkatársainak, hogy igyekeznek minél pontosabban előrejelezni az időjárást, és ezzel megkönnyítik az emberek életét.

A világnap alkalmából a rendezvényen átadták a Schenzl Guidó-díjakat, a Pro Meteorologia emlékplaketteket, valamint miniszteri elismerő okleveleket. Kihirdették a Dévényi Dezső Numerikus Prognosztikai Emlékérem nyertesét. Első alkalommal került átadásra az „Innováció a meteorológiáért” díj, valamint köszöntötték az Országos Meteorológiai Szolgálat legkiválóbb társadalmi észlelőit, akik évtizedek óta lelkesen és precízen végzik megfigyeléseiket, és átadták az "Év MET-ÉSZ észlelője" címet is.

1. kép

 



Schenzl Guidó Díjat kapott:

Dr. Puskás János
A meteorológia magas szintű oktatásában, népszerűsítésében, az alkalmazott klimatológia speciális területeinek kutatásában végzett magas színvonalú tevékenysége, iskolateremtő tudományszervezési munkája elismeréséül.

Zemankovicsné dr. Hunkár Márta
Az Országos Meteorológiai Szolgálat egykori kutatójaként, tudományos titkáraként kifejtett magas színvonalú tevékenységéért, valamint a Pannon Egyetem docenseként a meteorológia oktatásában és népszerűsítésében kifejtett áldozatos munkájáért, életműve elismeréseként.


Pro Meteorologia Emlékplakettet
vehetett át:

Balogh Tibor
Az időjárási radarok karbantartásában, fejlesztésében nyújtott szakszerű, magas színvonalú, innovatív munkájáért.

Hangyál Gyula
A repülésmeteorológia iránti elkötelezettsége, az Országos Meteorológiai Szolgálattal történő együttműködésben tanúsított konstruktív hozzáállása és innovatív támogatása elismeréséül.

Kis-Kovács Gábor
A nemzeti üvegházgáz-leltár előállítási módszerének kifejlesztéséért, a nemzetközileg is elismert színvonalú jelentések elkészítéséért.

Dr. Szépszó Gabriella
A klímamodellek fejlesztésében, az éghajlat előrejelzésében végzett, nemzetközileg is elismert folyamatos és kimagasló tudományos kutató és iskolaalapító szervező munkájáért, a klímaváltozás hatásainak mérséklését és a változásokhoz való alkalmazkodást megalapozó hazai kutatásaiért.


Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott:

Fövényi Attila
Mind az operatív gyakorlatban, mind tudományos és fejlesztési területen kiemelkedő repülésmeteorológiai eredményeiért.

Dr. Kántor Noémi
A komplex város-biometeorológiai területen elért eredményeiért, publikációs tevékenységért, nívós kutatási tevékenységéért.

Dr. Pieczka Ildikó
A regionális éghajlati kutatásokban, valamint a meteorológus oktatásban végzett jelentős tevékenységéért.

Dr. Simon André
Aktív és hatékony pályázati, megbízható és precíz modellfejlesztési és viharjelzési tevékenységéért, valamint magas színvonalú szakmai publikációiért.


Innováció a Meteorológiáért Díjat kapott:

Németh Mózes
A távérzékelési eszközök, különös tekintettel a disdrometer (cseppspektrum mérő) berendezések rendszer-integrációs feladatainak és a kapcsolódó térinformatikai fejlesztéseknek végrehajtásáért.


Kiváló társadalmi észlelőink közül oklevelet és díjat kapott:

Erdős Péter nyugdíjas erdész, Esztergom csapadékmérő állomás észlelője 1977 augusztusa óta végzi megbízhatóan a méréseket.

Horti Károly József nyugdíjas, Harkakötöny csapadékmérő állomás észlelője 1968 januárja óta végzi megbízhatóan a méréseket.

Láng Gabriella nyugdíjas, Veresegyház csapadékmérő állomás észlelője 1999 óta. Nagyapja, Láng Géza kántortanító 1933-62 között, nagynénje, Láng Józsefné 1962-87 között, apja, Láng György mérnök tanár 1987-99 közt észlelt, vagyis a Láng család már 84 éve dolgozik a Szolgálatnak.

Németh Tibor nyugdíjas, Pétervására csapadékmérő állomás észlelője 1974 januárja óta végzi megbízhatóan a méréseket.

Pap Zoltán erdész, a Bakonybél Somhegypuszta csapadékmérő állomás észlelője. 1987 szeptembere óta végzi a méréseket precízen és lelkiismeretesen, naplója mintául szolgálhat minden észlelőnek. Telefonos lekérdezésben részt vesz, így naprakészen az adatbázisba kerülnek mérései.


Év MET-ÉSZ észlelője oklevelet kapott:

Németh Péter rakamazi észlelő
A vizuális megfigyelések mellett észlelőnk jól felszerelt műszerkerttel is rendelkezik. A meteorológiai megfigyelések mellett városának elismert fotósa. A MET-ÉSZ-nek indulása óta – 4 éve – tagja, legyen akár éjjel, vagy nappal: ha frontok vonulnak, biztosan számíthatunk munkájára. A MET-ÉSZ észleléseket nem csak hobbiként űzi, hanem társadalmi csapadékmérőként a Nemzeti Éghajlati Adatbázist is gazdagítják mérései. Köszönjük munkáját, köszönjük a sok fotót, mellyel rendszeresen kiegészíti az adatküldéseit.

Dévényi Dezső Numerikus Prognosztikai Emlékérmet kapott:

Ebben az évben az összes korábbinál több pályamű és jelölt érkezett a díjra, melyet Dévényi Patrícia, a névadó lánya adott át – dr. Szépszó Gabriella klímadinamikai szakértőnek. Dévényi Patrícia elmondta, milyen örvendetes, hogy édesapja nyomdokain haladva a fiatal meteorológusokat tovább motiválja ez a szakmai terület, mely hihetetlenül színes a belső specifikációk tekintetében – mint azt a beérkezett színvonalas pályaművek is igazolják. A Díj megalapítójaként és örököseként tájékoztatott arról a döntésről, hogy ezen felbátorodva idei évtől évente pályáztatják a díjazottakat, s kérte a pályaműveket beküldő fiatalokat, feltétlenül őrizzék meg, s ismételten nyújtsák be idén beadott munkáikat.


Az OMSZ harmadik alkalommal hirdette meg a Meteorológiai Világnaphoz kapcsolódó rajzversenyét. Az idei évben a felhők megismerése szolgáltatta a témát. Összesen több mint 1000 alkotás érkezett be óvodástól a felnőtt korosztályig bezárólag. A zsűri hat korosztályban hirdetett helyezetteket, valamint a nagyszámú pályázatra való tekintettel 10 különdíjat is kiosztott. A felhők nem csak a rajzolókat, hanem – bizonyára még fokozottabban – a fotósokat is megihletik. A fotópályázatra számtalan érdekesebbnél érdekesebb pályázat érkezett. 503 fotós 1500 pályaműve közül kellett a zsűrinek a legjobbakat kiválasztania.