2024. április 19. péntek
Hírek

HungaroMet: 2017. március 7. 09:25

A Meteorológiai Világszervezet délkelet-európai konferenciát szervez Budapesten

Az ENSZ szakosított intézménye, a Meteorológiai Világszervezet (World Meteorological Organization, WMO) – melynek Magyarország 1949 óta tagja – Délkelet-Európa térségére egy új veszélyjelzési projektet indított az amerikai kormány (USAID) támogatásával. Az ún. South-East European Multi-Hazard Early Warning Advisory System (SEE-MHEWS-A, délkelet-európai többfunkciós korai veszélyjelzést segítő rendszer) projekt célja, hogy egy olyan rendszert dolgozzon ki, amely a térségben összehangolja és elősegíti a hatékonyabb időjárási- és hidrológiai katasztrófák előrejelzését és megelőzését. A konferenciára 2017. március 8-án és 9-én kerül sor Budapesten. A rendezvényt az Országos Meteorológiai Szolgálat és a WMO közösen szervezi.

A találkozó résztvevői a közép- és kelet-európai régió országaiból érkeznek, de lesznek szakértők Törökországból, Libanonból, Jordániából és Izraelből is, mivel a WMO európai régiója ezt a térséget is lefedi. A szervezők ötvenhat szakértő részvételére számítanak.

A két nap során a szakemberek megvitatják és ajánlásokat tesznek a veszélyjelzés hátterét képező numerikus időjárási-előrejelző modellek lehetőségeit és használatát tekintve egy egységes délkelet európai rendszer kiépítése érdekében. A konferenciát az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke, dr. Radics Kornélia nyitja meg, Mr. Ivan Čačić, a WMO 6-os régiójának elnöke és Mr. Milan Dacić, a WMO Európai Irodájának vezetője társaságában.

A konferencián magyar részről előadást tart dr. Szintai Balázs a C-SRNWP program koordinátora, az OMSZ Módszerfejlesztési Osztályának vezetője, és részt vesz rajta Csík András, az Országos Vízügyi Főigazgatóság osztályvezetője az Országos Vízjelző Szolgálat képviseletében.