2024. március 28. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2016. szeptember 26. 12:00

LACE adatasszimilációs rendezvény

A LACE adatasszimilációs területén dolgozó szakemberek minden évben ősszel találkoznak, hogy megvitassák a legújabb fejlesztésekkel kapcsolatos kérdéseket és pontosítsák a terveket a következő évekre vonatkozóan. 2016. szeptember 21-23. között az Országos Meteorológiai Szolgálat rendezte meg a LACE adatasszimilációs munkanapokat (LACE Data Assimilation Working Days) és látta vendégül a partner országokból érkező kollégákat.

Az RC LACE (Regional Centre for Limited Area modelling in Central Europe) konzorcium hét közép-európai ország (Csehország, Ausztria, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország, Románia és Magyarország) a numerikus időjárás előrejelzés területén végzett kutatás-fejlesztési együttműködése. A konzorcium minden évben négy szűkebb tudomány területre (adatasszimiláció, modell fizika, modell dinamika, valószínűségi előrejelzések) készít közös kutatási program tervezetet ezzel elősegítve a tagországoknál valós időben futó numerikus előrejelzések fejlesztéseit. A LACE országok adatasszimilációs törekvéseit az Országos Meteorológiai Szolgálat koordinálja.

A rendezvényen 1520 fő vett részt, a LACE országok mellett egy-egy kolléga Norvégiából, Svédországból, valamint video konferencia eszközök segítségével Portugáliából és Franciaországból is. A három napos rendezvényen előadások és megbeszélések formájában a következő főbb témakörök kerültek megvitatásra, kiemelve néhány fontosabb nézőpontot.

  • Operatív adatasszimilációs rendszerek
  • Új megfigyelések használata az adatasszimilációs rendszerekben
  • Az alkalmazott módszerek pontosítása
  • A felszíni paraméterek adatasszimilációja

A rendezvényen tartott előadások és a program megtalálható a LACE konzorcium adatasszimilációs honlapján a Workshops & Meetings menüpont alatt.