2024. április 23. kedd
Hírek

HungaroMet: 2016. július 15. 12:04

Összefoglaló a 48. Kékszalag vitorlás verseny időjárásáról

2016. július 14-én és 15-én került megrendezésre Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye. A Kékszalag vitorlásverseny több száz hajót felvonultató  rendezvény, amelyen sok ezer ember  van kitéve  az  időjárás szeszélyének. Az  Országos Meteorológiai Szolgálat – a verseny időszakában – a résztvevők biztonsága érdekében honlapján, évek óta részletesen tájékoztatja a résztvevőket az aktuális és a várható időjárásról.

A verseny kezdetét megelőző este egy markáns hidegfront előtt heves zivatarok érték el a Balatont. Az egyik legerősebb, örvénylő zivatarcella az esti órákban az északi part fölött vonult végig a Balaton tengelyén, többfelé orkán erejű szelet, jégesőket okozva. Így például Zánkán 112 km/h, Balatonfüreden 115 km/h, szelet mértek, az Alsóörs-Siófok között, félvízen lévő műszer 120 km/h széllökést regisztrált.

Péntek hajnalig még további zivatarok érkeztek a térségbe, amelyek szintén viharos szelet és nagy mennyiségű csapadékot okoztak. A csapadékrendszer a verseny kezdetére elvonult.

A verseny elején a hidegfront mögötti áramlást visszatartotta a zivatarok okozta átmeneti magas légnyomás, amely csak lassan épült le, így a hideg levegő beáramlása csak a késő délelőtti órákban indult meg. A verseny kezdetén így mérsékelt szél fújt, majd a keleti- és a középső-medencében feltámadt az északnyugati szél és erős széllökéseket okozott. Délutántól ismét egy hullám alakult ki, amely jelentősen lecsökkentette, a nyugati medencében pedig le is állította a szelet. A hullám késő délutáni átvonulását követően ismét megindult az északnyugati szél, amely élénk, a szélcsatornákban időnként erős volt és a verseny kezdetéig kitartott.

A verseny előtti napokban a számítások még jóval erősebb, alapvetően viharos szelet adtak. A heves zivatarok kialakulása és a start idejére történő elvonulása a számításoknak megfelelően alakult. A verseny alatt a szél időbeli menete ugyancsak a számítások szerint alakult, azonban a szél erőssége a vártnál gyengébb volt.


Forrás: www.kekszalag.hu