2024. március 29. péntek
Hírek

HungaroMet: 2016. július 7. 14:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hitelesen tájékoztat az UV sugárzásról

Az idei nyár első hőségriadóján már túl vagyunk, ami idén – rekord ózonhiány miatt – extrém erős UV sugárzással is párosult. A nyári időszakban kiemelt fontosságú az egészségünk szempontjából, hogy megfelelő, hiteles tájékoztatást kapjunk az UV sugárzás jelenlegi és várható alakulásáról.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat rendszeresen kalibrált műszerekkel, folyamatosan méri az UV sugárzás erősségét, illetve szakmailag korrekt módon előrejelzést is készít Magyarország területére.

Amennyiben az UV sugárzás másnapra várható maximuma eléri a 7.5 UV Index értéket legalább az ország területének 50 százalékán, ebben az esetben az OMSZ UV figyelmeztetést ad ki.

Az UV sugárzás mért, és előrejelzett adatai, illetve az UV figyelmeztetés bárki számára, ingyenesen elérhetők az OMSZ (met.hu) honlapján, valamint a Szolgálat Meteora alkalmazása segítségével.

A Meteora alkalmazás egy mobileszközön futtatható óra, ami egyben időjárási információt – többek között UV sugárzás adatokat – is szolgáltat. A program használja a mobileszköz helymeghatározó és internetes adatlekérési lehetőségeit. A cellainformációk alapján meghatározza a használó helyzetét, és az adatkapcsolaton keresztül automatikusan letölti az Országos Meteorológiai Szolgálat számítógépéről az aktuális helyi riasztásokat, figyelmeztetéseket, előrejelzéseket.

A Meteora alkalmazás az alábbi – UV sugárzással kapcsolatos – információkat teszi közzé:

  • figyelmeztetés veszélyes UV sugárzásra;
  • előrejelzett UV szint térképes megjelenítése;
  • leégési idő kijelzése, egyénileg beállítható bőrtípus, érzékenység alapján;
  • saját riasztás UV szint alapján 8 és 18 óra között.

A Meteora alkalmazás Android™ 2.2 és újabb készülékekre tölthető le, illetve iPhone és iPad (iOS 8.0 vagy újabb) platformon is működik.

Részletes információ található a meteora.met.hu honlapon, illetve a Google Play piactéren és az App Store áruházban.

Kapcsolódó oldalak:


Meteora - UV figyelmeztetés: narancs 7.5-ös, piros szín 8.0 UV index fölött


Meteora - leégési idő kijelzése bőrtípus beállítással