2024. április 24. szerda
Hírek

HungaroMet: 2016. június 2. 17:00

Korszerűbb műszerkerttel és új tanösvénnyel gazdagodott az OMSZ

Átadták az Országos Meteorológiai Szolgálat Marczell György Főobszervatóriumának felújított földfelszíni automata mérőkertjét és az újonnan kialakított meteorológiai méréstechnikai tanösvényt, mely dr. Ambrózy Pál nevét viseli. A 2016. június 2-i, csütörtöki rendezvényen részt vett V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár.

A kor legújabb kihívásai szükségessé tették az obszervatóriumban működő földfelszíni automata állomás felújítását, melynek munkálatai során felmerült az ötlet, hogy a meteorológiai méréstechnika múltját, jelenét és jövőjét bemutató tanösvény épüljön az OMSZ Főobszervatóriumában. A kertben létrehozott pár száz méteres tanösvény a meteorológiai műszerek gazdag világában kalauzolja el a látogatókat, bemutatva a tudomány történetének egyes korszakaiban használt, illetve a ma használatos legmodernebb meteorológiai műszereket. Az ösvény érdekes pontja a rádiószondázó állomás, ahol napi két alkalommal operatívan végeznek magas-légköri méréseket. A helyszín kiemelkedő jelentőségű létesítménye a légkörfizikai mérőtorony, ahol 1967 óta folynak magas-légköri ózonmérések és sugárzásmérések. Mindemellett megtekinthető a legkorszerűbb technikai elvárásoknak megfelelő automata állomás, és találkozhatunk a távérzékelési mérések minden típusával.

A tanösvény dr. Ambrózy Pál meteorológus nevét viseli, aki 1955 szeptemberétől 1990-es nyugdíjba vonulásáig az Országos Meteorológiai Szolgálat alkalmazottja, 1974 és 1990 között a Központi Meteorológiai Intézet igazgatója volt. A meteorológiában végzett tevékenysége során mindig kiemelten fontosnak tartotta a tudomány népszerűsítését, amit számos ismeretterjesztő cikke is tanúsít.

Dr. Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke megnyitó beszédében elmondta: minden meteorológiai tevékenység alapja, a megbízható, hiteles és pontos mérés, hiszen napjainkban a meteorológiai és egyéb levegőkörnyezeti mérések és megfigyelések során nyert adatok felhasználási területe igen széleskörű. Ehhez mérten az OMSZ már 260 helyen üzemeltet magas színvonalon, a WMO előírásainak megfelelően meteorológiai megfigyelő állomásokat, melyek központja a Marczell György Főobszervatórium. Az elnök asszony beszédében dr. Ambrózy Pál több mint fél évszázados kiemelkedő meteorológiai munkásságát is méltatta.

V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár ünnepi beszédében kiemelte, hogy a tanösvény megnyitása több szempontból is fontos jelentőséggel bír. Pontos leírást ad az Országos Meteorológiai Szolgálat tevékenységéről, mert általa nem csupán egy tiszteletreméltó kollégának állítanak emléket, hanem egy mesterséget, szakmát emelnek hivatássá. Hozzátette: az OMSZ munkatársai az elmúlt években amellett, hogy hatékonyan tudtak élni az európai uniós pályázatok adta lehetőséggel, kreatív és innovatív módon, saját szakmai tudásukat, tapasztalatukat és erejüket latba vetve hatalmas fejlesztéseket vittek véghez. A tanösvény a szervezet profizmusát is szimbolizálja, hisz Magyarországon az Országos Meteorológiai Szolgálat minden ágazat számára a leghitelesebb mérőhálózat – fejtette ki az államtitkár.

Horváth Gyula a Megfigyelési Főosztály vezetője szerint az elkészült Obszervatórium-kert méltó a szervezet múltjához, és azon túl, hogy méréseivel kiszolgálja a hazai meteorológiát, a környezettudatos nevelés egyik központjává válhat. Ezzel a már hagyományos intézménybeli séta új szegmenssel bővül, mely az érdeklődők számára izgalmas, érdekes, új információkat nyújthat a meteorológia világából.


Forrás: FM Sajtóiroda


Fotó: Francz Ilona