2024. április 25. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2016. április 18. 08:00

Az OMSZ figyelmeztet a veszélyes UV sugárzásra

A tavaszi és a nyári hónapokban visszatérő gond (a napsütés áldásos hatásai mellett) az erős napsugárzásból adódó leégés megnövekedett kockázata. Újra és újra felmerül a kérés, hogy ezeket a kockázatokat miként lehet csökkenteni. Az OMSZ UV sugárzás előrejelzése segítségével előre megtervezhetjük a szabadidős programjainkhoz kapcsolódó öltözködésünket, a használt védekezés módját és erősségét. Tájékozódhatunk, hány percet tölthetünk a tűző napon, anélkül hogy fájdalmas bőrleégéssel, illetve egyéb egészségkárosodással kellene számolni.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az alábbi esetekben ad ki UV figyelmeztetést:

  • amennyiben az UV sugárzás másnapra várható maximuma eléri a 7.5 UV Index értéket legalább az ország területének 50 százalékán - ebben az esetben a figyelmeztetés az egész országra érvényes,
  • amennyiben az UV sugárzás másnapra várható maximuma eléri a 7.5 UV Index értéket vagy a Dunántúl, vagy a Dunától keletre eső terület 50 százalékán - ebben az esetben a figyelmeztetés az érintett országrészre érvényes.

Tiszta (felhőmentes) égbolt esetén az UV sugárzás erőssége nagymértékben függ a sztratoszférikus ózon mennyiségétől. Amennyiben a sztratoszférában sok ózon található a felszínre érő UV sugárzás kisebb, mint kevés ózon esetén, ugyanis az ózon kiszűri az UV sugárzás egy részét. Műholdon mért adatokból számolható a légkör függőlegesen összegzett ózontartalma (teljes légköri ózon).

A legfrissebb országos UV Index előrejelzés megtalálható a honlapunkon, illetve annak mobil eszközökre optimalizált változatán (mobil.met.hu), sőt a Meteora alkalmazás segítségével értesülhetünk a várható veszélyes UV sugárzásról is. A Meteora az OMSZ mobileszközökre kifejlesztett, országosan és ingyenesen elérhető alkalmazása. amellyel megjeleníthetők az előrejelzett UV adatok, illetve az - egyénileg beállítható, bőrérzékenységtől függő - leégési idő.

A Humánmeteorológia menü az  UV sugárzás oldalon kívül tartalmazza még az Orvosmeteorológia jelentést, a Budapesti légszennyezettség előrejelzést és a Pollenjelentést is.


UV sugárzás oldal a met.hu honlapon


UV sugárzás oldal a mobil.met.hu honlapon


UV sugárzás a Meteora térképen


Meteora - bőrtípus beállítása


Meteora - leégési idő kijelzése


Meteora - UV figyelmeztetés: narancs 7.5-ös, piros szín 8.0 UV index fölött