2024. április 25. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2016. július 2. 15:05

Így érkezik a hidegfront - a repülésmeteorológus szemüvegén keresztül

A késő esti órákban egy hidegfront éri el hazánkat. Ez a mondat gyakran tűnik fel az időjárás jelentésekben. A következőkben megmutatjuk, mit jelent ez az előrejelzés egyik speciális területén, hogyan jelenik meg a repülésmeteorológiai előrejelzésben.

A kisgépes repülés számára az Országos Meteorológiai Szolgálat több szolgálatatást nyújt. Ezek egyike az alacsonyszintű szignifikáns térkép, amely a hamarosan elinduló, tematikus honlapon megújult formában és tartalommal lesz elérhető. 

Az alacsonyszintű szignifikáns térkép célja, hogy a repülésre veszélyes területeket elhatároljuk, segítve a pilótát repülésének megtervezésében. 

A térképen elkülönítjük az egymástól szignifikánsan eltérő időjárású területeket. Az egyes körzeteket fekete domború vonallal választjuk el egymástól, az angol ABC nagybetűit felhasználva, lehetőség szerint olyan kiosztásban, hogy északról délre és nyugatról keletre haladjunk a betűk elhelyezésében.

Az alapkörzeten belül a nagyobb kiterjedésű, a repülésre rendkívül veszélyes csapadék- és zivatarzónákat, ködmezőket poligonokkal, sraffozott területekkel ábrázolva jelenítjük meg, és a betűvel elhatárolt részeken belül - alkörzetként -, az angol ABC kisbetűivel és számozással jelöljük. Ezeken a területeken rendszerint nem teljesülnek a látva repülés feltételei.

A releváns információkat szimbólumokkal, területszínezéssel, vonalakkal jelöljük. (1. ábra)

 Az 2. ábrán a 2016. 07. 02. 15 UTC-re (17 órára) előrejelzett alacsonyszintű szignifikáns térkép látható.

Két körzetet különítettünk el:

Az "A" körzet az érkező hidegfront és kísérőjeleségeinek területe. Itt vastag, zárt felhőzet lesz a jellemző, és többfelé várható eső, zápor, zivatar. A front mentén és a front előterében, az "a1" alkörzetben, beágyazott jelleggel sokfelé várható zivatar, akár vonalba rendezett zivatarok is kialakulhatnak.

A "B" körzetben a front előtti meleg és labilis levegőben a helyi kényszerhatásoknak köszönhetően izolált, kerülhető záporok, zivatarok alakulnak ki, míg a "b1" alkörzetben a hegyvidék jelentette emelőhatás miatt kiterjedtebben előforduló, de nem frontális zivatarokra számíthatunk.   

A 3., 4., 5. ábrán a front érkezése követhető nyomon: 

Az "A" körzet posztfrontális terület, ahol még kisebb eső, futó zápor előfordulhat, és erős északnyugati szélre, közepes turbulenciára számíthatunk. 

A "B" körzet a kelet felé helyeződő hidegfront és kísérőjeleségeinek területe, ahol a "b1" alkörzetben már szétterült felhőzetből esik az eső, korlátozott látási viszonyok és alacsony felhőalapok mellett, míg a "b2" körzet a front beágyazott zivatarokat hordozó területe. 

A "C" körzet az egyre inkább kelet felé szoruló meleg, fülledt légtömeg területe, ahol izolált zivatarok továbbra is várhatók. 


1.ábra
Az alacsonyszintű szignifikáns térképen használt szimbólumok


2. ábra
Előrejelzett időjárási helyzetkép 2016. 07. 02. 15 UTC-kor (17 óra) repülésmeteorológiai szempontok szerint


3. ábra
Előrejelzett időjárási helyzetkép 2016. 07. 02. 18 UTC-kor (20 óra) repülésmeteorológiai szempontok szerint


4.ábra
Előrejelzett időjárási helyzetkép 2016. 07. 02. 21 UTC-kor (23 óra) repülésmeteorológiai szempontok szerint


5. ábra
Előrejelzett időjárási helyzetkép 2016. 07. 03. 00 UTC-kor (2 óra) repülésmeteorológiai szempontok szerint