2024. március 29. péntek
Hírek

HungaroMet: 2016. február 29. 13:32

Megjelent az OMSZ 2015. évi tevékenységét bemutató kiadvány

Az Országos Meteorológiai Szolgálat egykori vezetői 25 éve határozták el, hogy egy kiadvány sorozatot bocsátanak útjára, amely a Szolgálat feladatairól, tevékenységéről és erőforrásairól ad tájékoztatást a köz- és államigazgatás, a gazdálkodó szervezetek, az oktató és kutató intézmények és a nagyközönség számára. Az elmúlt év döntése volt, hogy az 1990 óta kétévente megjelenő kiadványt immár évente készítjük el, annak érdekében, hogy gyorsan változó világunkban minél frissebb, aktuálisabb információkhoz jussanak Szolgálatunk elvégzett feladataival, a legfontosabb eseményekkel kapcsolatban. Ez a kiadványunk a 2015-ös év legfontosabb szakmai eredményeit tartalmazza.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tevékenysége 2015 című kiadvány előszavában dr. Radics Kornélia elnök asszony többek között a következőket írja:

"Korunk egyik legnagyobb kihívása a globális felmelegedés és az ennek következtében fellépő problémák kezelése. Ezért az utóbbi időkben felértékelődött a levegőkörnyezeti (meteorológiai, éghajlati, levegőminőségi) információk és az ezen információk alapján meghozott helyes döntések szerepe. Az egyre fejlettebb infrastruktúrát igénylő társadalom életét megbéníthatja a széles skálán jelentkező szélsőséges időjárás. Egy ónos esős helyzet nemcsak a közlekedésben és az áramszolgáltatásban képes súlyos zavarokat, milliárdos károkat okozni, de környezeti katasztrófákat is kiválthat. Egy közepes méretű hófúvás válsághelyzetet okozhat az utakon. A heves nyári zivatarok egyaránt sújtják a nagyvárosokat és a mezőgazdaságot. Ugyancsak jelentős problémát okoz a viharciklonok egyre gyakoribb megjelenése térségünkben. A szélsőséges időjárási helyzetek megbízható előrejelzése, az időben kiadott figyelmeztetések elősegítik a felkészülést, ezáltal az okozott károk is csökkennek. A klímaváltozás folyamatának nyomon követése elengedhetetlen a közeljövőben bekövetkező és a jövőben várható hatásokhoz való alkalmazkodás szempontjából. A jelen klíma minél pontosabb leírásához egy reprezentatív megfigyelési adatbázis kialakítása és annak folyamatos fejlesztése szükséges. A jövőben várható változások feltérképezése igényli a rendelkezésre álló regionális klímamodellek futtatását és azok fejlesztését, mivel a globális felmelegedés hatásai a Föld egyes területein nem egyformán jelentkeznek. Ezért szükséges hazánkban is a megfelelő tudományos alap megteremtése, hogy pontos információkat szolgáltathassunk a térségünkben várható éghajlatváltozásról, az alkalmazkodáshoz szükséges megfelelő döntések meghozatalához. A légszennyezés nemcsak környezeti, hanem egyre inkább fontos társadalmi probléma is. A légszennyező anyagok hatással vannak az emberi egészségre, az ökoszisztémára, az épített környezetre valamint az éghajlatra. A lakosság és a hatóságok részéről jogosan elvárt igény a levegőminőség folyamatos értékelése és előrejelzése. Ipari és vegyi balesetek esetében pedig életeket menthet a szennyezőanyag terjedésének és koncentrációjának pontos meghatározása. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a 2015-ös évben is azon dolgozott, hogy e fent jelzett kihívásoknak a kor színvonalának megfelelően tegyen eleget.

Szolgálatunk 2015-ben páratlanul sikeres gazdálkodási évet zárt, ami megalapozta a nyugodt, kiegyensúlyozott szakmai munka hátterét. Bevételi előírásainkat túlteljesítettük, így az év elején nem tervezett eszközbeszerzések és felújítások is megvalósulhattak. A nemzetközi meteorológiai szervezetekkel történő kapcsolattartásunk is kiemelkedő volt. Lényeges előrelépés történt a magyarországi meteorológiai tevékenységet szabályozó jogszabályok előkészítésében is. Bízunk abban, hogy hasonló költséghatékony és eredményes működéssel a már 146 éves múltra visszatekintő patinás intézményünk továbbra is számos sikeres döntés meghozatalához járulhat hozzá adataival, szolgáltatásaival."


Az OMSZ tevékenysége oldalon megtalálható és letölthető a Szolgálatunk 2015. évi tevékenységét bemutató, színes kiadvány.